فرارو/
متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
اسرائيل ميفهمد که خودش يا عربستان سعودي، که جاه طلبي مسلط شدن بر کشورهاي عربي منطقه را در سر دارد، به تنهايي جرات حمله نظامي به ايران را ندارند. به اين ترتيب رژيم صهيونيستي به دنبال آن است که پاي ترامپ به اين درگيري باز شود. اسرائيل حس ميکند با تحريم و فشارهاي اين چنيني سودي براي او حاصل نميشود؛ لذا ميبينيم که به دنبال متقاعد کردن آمريکا، هم فرانسه و بريتانيا ست که اين کشورها در مهار ايران مشارکت داشته باشند.
ايران بعد از انقلاب اسلامي هيچ گاه اسرائيل را به عنوان يک کشور به رسميت نشناخته است. در همه اين ۳۹ سال فضاي بين ايران و اسرائيل فضاي تنش آلودي بوده است. در سال ۹۶ با توجه به روي کار آمدن دونالد ترامپ در آمريکا اين تنشها ملموستر شد. حالا در آغاز سال جديد اين سوال مطرح ميشود که اين تنشها به کدام سمت خواهد رفت؟ آيا در سال ۹۷ احتمال رويارويي بين ايران و اسرائيل وجود دارد؟ يا آنکه صهيونيستها و ايران به صورت نيابتي در برابر هم صفآرايي خواهند کرد. در اين باره دو کارشناس مسائل بين الملل با فرارو به گفت و گو نشسته اند.
سيدجلال ساداتيان، سفير پيشين ايران در لندن به فرارو ميگويد: اسرائيل با از بين رفتن داعش بيشتر از گذشته از ناحيه ايران احساس خطر ميکند. رژيم صهيونيستي فکر ميکند ايران، عراق، سوريه و حزب الله ميتوانند امنيت اسرائيل را به خطر بيندازند؛ لذا همه ظرفيت خود را به کار گرفته اند که بتوانند تمهيداتي براي ايجاد حائل فراهم کنند. آنها ابتدا سراغ اقليم کردستان عراق رفتند و از کردهاي براي همه پرسي حمايت کردند تا نقطهاي بحراني بيخ گوش ايران ايجاد شود. وقتي اين کار به نتيجه نرسيد اسرائيل عربستان را با خود نزديک کرد و اين دو تلاش کردند با استعفاي سعد حريري، نخست وزير لبنان در داخل عربستان، مردم بيروت و لبنان را تحريک کنند تا نقطهاي بحران در لبنان ايجاد شود. اما با درايت ميشل عون و صحبتهاي سيدحسن نصرالله اين اقدام هم خنثي شد.
ساداتيان ادامه ميدهد: اسرائيليها سپس به مواضع حزب الله در خاک سوريه هم حمله کردند. اسرائيل به دنبال آن بود که در سوريه نيز يک نقطه بحراني به وجود بياورد. به اين ترتيب با سقوط هواپيماي خود سعي کرد به اين مساله دامن بزند که پاي آمريکا به ماجرا باز شود. اين موضوع نبر تا کنون خنثي شده است. اسرائيل حالا همه ظرفيت خود را در موضوع موشکي ايران به کار گرفته است. دونالد ترامپ تلاش ميکند موضوع موشکي ايران را به يک بحران تبديل کند و وحدتي را بين اروپا و آمريکا ايجاد کند.
رد پاي ديپلماتيک اسرائيل در موضوع موشکي ايران پيداست
اين کارشناس مسائل بينالملل با بيان اينکه رد پاي تلاشهاي ديپلماتيک اسرائيل در موضوع موشکي ايران پيداست ادامه ميدهد: آنها ميخواهند کاري را پيش بگيرند که قطع نامه جديدي عليه ايران صادر شود و در گام بعدي اگر ايران به حرکتهاي بعدي خود ادامه دهد با کشيدن پاي آمريکا به درگيريهاي منطقهاي بتوانند ايران را مهار کنند. اسرائيل ميفهمد که خودش يا عربستان سعودي، که جاه طلبي مسلط شدن بر کشورهاي عربي منطقه را در سر دارد، به تنهايي جرات حمله نظامي به ايران را ندارند. به اين ترتيب رژيم صهيونيستي به دنبال آن است که پاي ترامپ به اين درگيري باز شود. اسرائيل حس ميکند با تحريم و فشارهاي اين چنيني سودي براي او حاصل نميشود؛ لذا ميبينيم که به دنبال متقاعد کردن آمريکا، هم فرانسه و بريتانيا ست که اين کشورها در مهار ايران مشارکت داشته باشند.
سفير پيشين ايران در لندن اضافه مي کند: اينکه سياستهاي ترامپ و ايالات محتده هم در راستاي ميل صهيونيستها براي مشارکت در يک درگيري منطقه اي، جاي ترديد دارد. ترامپ بيشتر به دنبال اين بوده است که بر موج بحرانهاي منطقه و ايران هراسي سوار شود و قراردادهاي کلاني، شبيه آنچه با عربستان داشته را با بعضي از کشورهاي ديگر منطقه منعقد کند و بيشتر کار تجاري خود را پيش ببرد. او دنبال آن است که با اين راه منافع آمريکا را تامين کند. نه آنکه يک نزاع و درگيري منطقهاي در بگيرد.
او ميگويد: به نظر ميرسد که اسرائيل به دنبال وارد کردن آمريکا به چنين فضايي است که بتواند درگيري را با حضور آمريکا انجام دهد؛ لذا سال آينده از اين جهت سال مهمي خواهد بود. اگر اروپاييها و اعضاي شوراي امنيت با آمريکا در تصويب قطع نامه عليه ايران همراهي کنند، سال سختي براي ايران خواهد بود. البته بخشي از اين موضوع به تعامل ايران با کشورهاي ذي مدخل در شوراي امنيت و اينکه ديپلماسي فعال ايران چقدر بتواند اقدامات آنها را خنثي کندبرمي گردد. تا کنون آمريکاييها در همه اقدامات خود با در بسته رو به رو شده اند. از اين به بعد هم اگر ديپلماسي ايران و همه عناصر دخيل در موضوع موشکي ايران با هم هماهنگ کار کنند آمريکاييها موفق نخواهند شد کاري انجام دهند. اما اگر هرکسي مسير خود را طي کند از دل اين اختلافها مسائلي پيش خواهد آمد. در نتيجه اين مساله منوط به اين است که عوامل دخيل در ايران اعم از نظامي و سياسي چگونه عمل کنند و چه صداي واحدي در برخورد با توطئهها و نگرشهايي که اسرائيل و آمريکا در پيش گرفته اند داشته باشند.
تضاد ايران و اسرائيل همچنان پابرجاست
حسن بهشتي پور، ديگر کارشناس مسائل بينالملل نيز به فرارو ميگويد: اسرائيل وارد درگيري مستقيم با ايران نخواهد شد. اين کارشناس سياست خارجي به فرارو ميگويد: ايران و اسرائيل در ۳۹ سال گذشته هميشه با هم چالش داشته اند. ايران کشوري به نام اسرائيل را به رسميت نميشناسد و به تبع آن با همه توطئههايي که اسرائيليها در اين ۳۹ سال داشته اند مقاومت کرده است. با همه اينها من احتمال ديگري نظامي بين ايران و اسرائيل را بعيد ميدانم. اسرائيليها دنبال درگيري مستقيم با ايران نيستند چرا که توان اين درگيري را ندارند. بيشتر ترجيح ميدهند يا آمريکا را تحريک کنند که به اقدامات نظامي عليه ايران دست بزنديا اينکه عربستان را تحريک کنند که با هماهنگي آمريکا اقدامي عليه ايران انجام دهد.
اين کارشناس مسائل بيالملل با بيان اينکه احتمال درگيري ايران و اسرائيل در سال آينده کمتر از ۵ درصد است ميگويد: جنگهاي نيابتي بين ايران و اسرائيل بارها وجود داشته و اسرائيل با حزب الله که متحد ايران است درگيري شده است. رژيم صهيونيستي در سوريه هم به اسم تامين امنيت مرزهايش، اقدامات تروريستي و شبه تروريستي سازمان دهي ميکند. به اين ترتيب بحث تقابل ايران و اسرائيل محدود به سال آينده نخواهد بود و به نظر ميرسد که در سالهاي بعد از ۹۷ هم ادامه داشته باشد. تا زماني که اسرائيل و جمهوري اسلامي وجود دارند اين تضاد همچنان پابرجا خواهد بود. اما اين تضاد شکلهاي متفاوتي خواهد داشت.
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در تلگرام
https://t.me/akharinkhabar
آخرين خبر در ويسپي
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار