مهمانی خلوت پنس و نتانیاهو
اعتماد/ متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
شهاب شهسواری| مقامهای سازمان آزادیبخش فلسطین و تشکیلات خودگردان فلسطینی از کشورهای عربی خواستهاند تا کنفرانس ورشو را تحریم کنند. در این نشست وزرای خارجه با عنوان «آینده صلح و امنیت در خاورمیانه» که قرار است از فردا در سطح وزرای خارجه به میزبانی مشترک امریکا و لهستان در ورشو برگزار شود، مایک پنس، معاون اول رییسجمهور امریکا و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسراییل حضور دارند. یک روز مانده به این نشست هنوز دیگر شرکتکنندگان در آن مشخص نشدهاند. به تازگی اخباری در مورد بررسی طرح صلح دونالد ترامپ، موسوم به «معامله قرن» برای صلح اعراب و اسراییل در این کنفرانس مطرح شدهاست. ریاض مالکی، وزیر خارجه تشکیلات خودگردان فلسطینی از همه کشورهای عربی خواست تا از شرکت در این نشست خودداری کنند یا دست کم هیاتهای عالیرتبه به ورشو اعزام نکنند. صائب عریقات، دبیرکل سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) فتح روز شنبه در واکنش به دعوتنامه ایالات متحده برای شرکت مقامهای فلسطینی در این کنفرانس، تاکید کرد که تاکنون تماسهایی از سوی لهستان برای دعوت از مقامهای فلسطینی در این کنفرانس گرفته شده است اما «موضع ما در قبال این کنفرانس روشن است: در آن شرکت نمیکنیم و به کسی هم برای گفتوگو از جانب خودمان اختیاری ندادهایم. وزارت خارجه تشکیلات خودگردان فلسطینی هم با صدور بیانیهای اعلام کرد که این کنفرانس «یک توطئه امریکایی» است که قصد دارد «ابتکار صلح عربی را دور بزند و پروژه ملی فلسطین را نابود کند.» وزارت خارجه فلسطین به همه کشورها نسبت به شرکت در کنفرانس ورشو هشدار داده است و این اقدامات را «تلاش برای ایجاد یک نظم نوین جهانی و پاککردن صورت مساله فلسطین» عنوان کردهاست. مقامهای فلسطینی، بعد از فدریکا موگرینی، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و جبران باسیل، وزیر خارجه لبنان، تازهترین گروهی هستند که علنا دعوت امریکا و لهستان برای شرکت در کنفرانس ضدایرانی ورشو را رد کردهاند. همزمان با روز دوم این کنفرانس، رهبران ایران، ترکیه و روسیه در شهر سوچی نشستی برای بررسی وضعیت سوریه برگزار خواهند کرد.
بایکوت معامله قرن
ریاض مالکی، وزیر امورخارجه تشکیلات خودگردان فلسطینی هم در گفتوگو با رادیو صوت الفلسطین خواستار بایکوت کنفرانس ورشو از سوی کشورهای عربی شد. این مقام ارشد فلسطینی تاکید کرد انتظار ما این است که کشورهای عربی دست کم در هیاتهای سطح پایین و فرستادگانی پایینتر از سطح وزیر خارجه در این کنفرانس مشارکت کنند. ریاض مالکی تاکید کردهاست: «به اعتقاد ما، کنفرانس ورشو نقشهای علیه خواست فلسطینیان است.» به نوشته فاکس نیوز، عربستان سعودی و امارات متحده عربی قصد دارند وزرای خارجه خود را به این کنفرانس اعزام کنند. این در حالی است که محمود عباس، روز گذشته برای دیدار با پادشاه عربستان به ریاض سفر کرد. سهشنبه هفته پیش، پایگاه خبری اکسیوس خبر داده بود که قرار است در کنفرانس ورشو جارد کوشنر، داماد رییسجمهور امریکا، بخشی از طرح موسوم به «معامله قرن» که از سوی دولت امریکا آماده شده است را علنی کند. به نوشته اکسیوس، جارد کوشنر قرار است در یکی از پنلهای این کنفرانس به سوالات مقامهای حاضر در نشست در مورد جزییات نقشه «معامله قرن» پاسخ دهد. تبلیغات در مورد «معامله قرن» در شرایطی مطرح میشود که امریکا پس از انتقال غیرقانونی سفارتخانه خود به قدس اشغالی، تمامی کمکهای بشردوستانه و امنیتی به فلسطینیان را قطع و دفتر سازمان آزادیبخش فلسطین در واشنگتن را تعطیل کرده است.
برخی رسانهها از احتمال بسترسازی در کنفرانس ورشو برای دیدار میان مقامهای بلندپایه کشورهای عربی با بنیامین نتانیاهو خبر دادهاند. اسامه قسامه، سخنگوی جنبش فتح در واکنش به این گزارشها تاکید کرد: «هر رهبر عربی که در کنفرانس ورشو با نتانیاهو دیدار کند، از پشت به آرمان قدس و مردم فلسطین خنجر زده است.» این مقام فلسطینی تاکید کرد که فلسطینیان با هر شکل از «عادیسازی روابط با موجودیت اشغالگر اسراییلی مخالف هستند و آن را یک هدیه رایگان برای تلآویو ارزیابی میکنند.» بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم اشغالگر فلسطین، مایک پنس، معاون اول رییسجمهور امریکا، جارد کوشنر، داماد رییسجمهور امریکا، جیسون گرینبلات، فرستاده ویژه امریکا در امور صلح فلسطین و مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده از جمله شرکتکنندگان اصلی و سخنرانان کنفرانس ورشو خواهند بود.
تلاش امریکا برای تسلط بیشتر بر شرق اروپا
مایک پمپئو، وزیر خارجه امریکا، پیش از سفر به ورشو برای شرکت در این کنفرانس، به کشورهای اسلواکی و مجارستان هم سفر خواهد کرد. به نوشته رویترز، این اولین سفر یک وزیرخارجه امریکا به اسلواکی بعد از 20 سال خواهد بود. یک دیپلمات امریکایی به رویترز گفتهاست که هدف از این سفر رایزنی با مقامهای کشورهای شرق اروپا برای جلوگیری از استمرار نفوذ روسیه است. همزمان موافقت لهستان با تشکیل کنفرانس ضدایرانی ورشو، با انتقاد گروهی از کارشناسان مسائل اروپا مواجه شده است. پیوتر بوراس، مدیر دفتر شورای روابط خارجی اروپا در ورشو به آسوشیتدپرس میگوید: «آنچه باعث نگرانی میشود، این است که دولت لهستان نه تنها تمام تخممرغهای خود را در سبد امریکا گذاشته، بلکه اختصاصا این تخممرغها را در سبدی گذاشته که دست دونالد ترامپ است. قمار روی ترامپ، عواقب خطرناکی دارد، همه این همکاریها میتواند باعث لطمه خوردن به روابط لهستان با شرکای اروپایی و حتی شرکای عضو ناتو شود.» یک روزنامه لهستان در گزارشی نوشتهاست که اظهارنظر مایک پمپئو، در مورد اختصاص دستور کار کنفرانس ورشو به ایران، باعث تعجب و غافلگیری مقامهای لهستان شد. بر اساس گزارش روز جمعه روزنامه ریچپوسپولیتای لهستان، پیش از این اظهارات وزیر خارجه امریکا، مقامهای لهستانی ایران را در جریان برگزاری کنفرانس قرار دادهبودند و ایران واکنش منفی به آن نشان ندادهبود، چرا که آن را تهدیدی علیه خود محسوب نمیکرد. اما اظهارات پمپئو، برنامه را کاملا تغییر داد. این روزنامه به نقل از مسعود ادریسی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در ورشو مینویسد که «اظهارات پمپئو همه چیز را خراب کرد.»