فرارو/ متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
در يک سال اخير بورس بازاري بدون جايگزين بوده، به طوريکه بازارهاي موازي از جمله ارز، سکه، طلا، خودرو و مسکن نتوانستهاند جذابيت سهام را داشته باشند، به همين خاطر است که نقدينگي سرگردان سرازير بورس شده، اما از سويي به دليل کاهش بيسابقه قيمت نفت و افت وحشتناک بورسهاي جهاني ادامه رشد شتابان بورس تهران در هالهاي از ابهام قرار گرفته است.
بورس در يک سال گذشته بازدهي بيش از ۳۰۰ درصدي داشته، به همين خاطر است که در يک سال اخير بسياري از مردم نيز براي سرمايهگذاري در اين بازار هجوم آوردهاند، اما در يک ماه اخير به دليل شيوع ويروس کرونا و رکودي اقتصادي ناشي از اين موضوع، بورس تهران وارد فاز اصلاحي شد و با افت نسبي روبرو شد، اما به نظر ميرسد بورس به مرحله ثبات رسيده و کم کم خود را براي صعود مجدد، اما اين بار منطقي و آرام آماده ميکند.
سه دليل افت اخير بورس
فردين آقا بزرگي کارشناس بورس در گفتگو با فرارو با اشاره به اينکه سه دليل براي اصلاح قيمتي بورس در اين مدت ميتوان ذکر کرد، گفت: شيوه کرونا، جنگ نفتي عربستان و روسيه و جنگ تجاري آمريکا و چين اين موارد را شاملميشود، اين در حاليست که در ميان اين عوامل، کرونا بيشترين نقش را بازي ميکند، اکنون بسياري فرصتهاي شغلي در تمام دنيا به خاطر گسترش اين ويروس از بين رفته، به طوريکه آمريکا يک تريليون دلار و آلمان نيز ۲۰۰ ميليارد يورو براي حمايت از شغلهاي از دست رفته هزينه خواهند کرد.
وي افزود: در چنين شرايطي بازارهاي مالي جهان نيز با سقوط وحشتناکي روبرو شدهاند، اما بورس ايران تاثير مستقيمي از اين بازارها نميپذيرد، چرا که ما بايد داراي خطوط مستقيم نقل و انتقال مالي با کشورهاي اروپايي وآمريکا باشيم تا اثر گذاري صورت گيرد، اما اين امر به صورت تاثيرگذاري رواني انجام ميشود و از اين لحاظ بورس تهران از افت بورسهاي جهاني متاثر شد.
آقا بزرگي با تاکيد بر اينکه کرونا هزينه و خسارت حدود ۱۰۰ هزار ميليارد توماني به کشور تحميل کرده، گفت: اين امر در شرايطي که پيشبيني ميشود دولت با کسري بودجه ۱۰۰ هزار ميليارد توماني روبرو باشد، اوضاع بسيار بدي را ايجاد ميکند و به کسري بودجه دولت دامن ميزند، از سوي ديگر با کاهش قيمت نفت نيز اوضاع وخيمتر ميشود، چرا که دولت فروش روزانه ۸۰۰ هزار بشکه نفت به قيمت ۵۰ دلار را در بودجه گنجانده بود که در حال حاضر چنين ارقامي قابل تحقق نيست، بنابراين اين موضوع هم کسري بودجه را دوچندان خواهد کرد.
اين کارشناس بورس با تاکيد بر اينکه در چنين شرايطي تورم ايجاد ميشود، بيان داشت: پيشبينيها حاکي از آن است که در سالجاري تورم ۴۰ درصد خواهد بود، طبقا در اين شرايط نقدينگي به بازارهاي سرمايهاي سرازير خواهد شد و با توجه به اينکه در حال حاضر بازار سرمايه در سوددهي بدون رقيب است، اين منابع دوباره به بورس سرريز خواهند شد، اما اين نکته را بايد سرمايهگذاران و تازه واردان بورسي در نظر بگيرند که ديگر نبايد انتظار رشد شتابان سال ۹۸ را داشت، به بيان ديگر رشد شارپي سال گذشته به هيچ عنوان تکرار نميشود.
سهم عمده بورس در توليد ناخالص داخلي
مديرعامل کارگزاري بانک دي با بيان اينکه در حال حاضر بازار سهام نقش عمدهاي در توليد ناخالص داخلي دارد، گفت: بر اساس گزارش صندوق بينالمللي پول در سال گذشته توليد ناخالص داخلي ايران بالغ بر ۶ هزار و ۳۰۰ ميليارد تومان معادل ۴۵۰ ميليارد دلار بود که از اين ميزان حدود ۳۳ درصد آن مختص به بازار سهام است، به طوريکه در حال حاضر ارزش بورس و فرابورس در مجموع حدود دو هزار ۳۰۰ ميليارد تومان، معادل ۱۵۰ ميليارد دلار است.
آقا بزرگي همچنين در پاسخ به اين پرسش که چه پيشبينياي براي روند کوتاه مدت بورس ميتوان انجام داد، تصريح کرد: با توجه به مطالبي که گفته شد، روند کلي بازار سهام صعودي خواهد بود، اما اين امر به معناي آن نيست که بورس بي وقفه رالي صعود را طي ميکند و به مانند معاملات روز چهارشنبه هفته گذشته با افزايش مدام ۱۱ هزار واحدي و بيشتر روبرو خواهد بود، بلکه در اين باره برخي از شرکتهايي که قيمت سهامشان امروز بيش از ارزش ذاتي آن است، به طور قطع با اصلاح قيمتي روبرو ميشوند.
وي بيان داشت: در سال گذشته برخي از شرکتهايي که اغلب آنها زيانده بودند و دليلي براي رشد قيمت سهام آنها وجود نداشت، تنها به خاطر وجود تفاضا و فشار نقدينگي که در بازار وجود داشت، افزايش قيمت را تجربه کردند، اين در حاليست که اين سهمها امروز در خطر جدي اصلاح قيمتي قرار دارند و افرادي که بدون مطالعه و تحليل و تنها بر اساس هيجان و رفتار احساسي اقدام به خريد و فروش چنين شرکتهايي ميکنند، بايد منتظر باشند که با ضرر و زيان جبران ناپذيري روبرو باشند.
اين فعال بورس اضافه کرد: نرخ ارز نيز با توجه به نقش تاثيرگذاري که در بازار سرمايه دارد، در صورتيکه با افزايش روبرو باشد ميتواند يکي ديگر از دلايل روند صعودي بورس باشد، در همين راستا به دليل ادامه رشد تورم به دلايلي که به آنها اشاره شد، پيشبيني ميشود نرخ ارز نيز با رشد همراه باشد که اين امر نيز در نهايت به نفع بازار سرمايه خواهد بود.
بازار