ابتکار/ متن پيش رو در ابتکار منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
زنگ آغاز مجلس يازدهم به صدا درآمد و صبح روز گذشته مجلس يازدهم شوراي اسلامي با حضور مقامات کشوري و لشکري و پيام رهبر انقلاب رسما کار خودش را آغاز کرد. منتخبان مجلس يازدهم در شرايطي کار خود را آغاز کردند که هم رقابتشان براي ورود به بهارستان و هم آغاز فعاليت آنها با کرونا همراه شد. مجلسي که اکثريت نمايندگان آن از يک جريان سياسي هستند و درواقع ميتوان آن را مجلسي تکصدايي ناميد. هر چند حواشي زيادي قبل از شروع فعاليت خود داشته است و با اينکه اکثريت منتخبان متعلق به جريان اصولگرا هستند اما در درون چندپاره شده و رقابت آنها براي جانشيني علي لاريجاني ماههاست که به چالش اصلي اصولگرايان تبديل شده است. همانطور که روز گذشته لابيهاي مدعيان کسب صندلي رياست در بهارستان توجه دوربين عکاسان را به خود جلب کرده بود.
چهرههاي شاخصي چون رئيسجمهوري، رئيس قوه قضائيه، علي لاريجاني رئيس مجالس هشتم، نهم و دهم، فرمانده نيروهاي انتظامي جمهوري اسلامي ايران، رئيس ستاد کل نيروهاي مسلح، حجتالاسلام سيد حسن خميني، حجتالاسلام والمسلمين محمدي گلپايگاني رئيس دفتر مقام معظم رهبري، ناطقنوري رئيس مجلس شوراي اسلامي در دورههاي چهارم و پنجم و برخي دولتيها در مراسم افتتاحيه حضور داشتند. با اين حال غيبت برخي چهرهها از جمله آيتالله احمد جنتي، رئيس مجلس خبرگان و دبير شوراي نگهبان و آيتالله صادق آملي لاريجاني، عضو شوراي نگهبان و رئيس مجمع تشخيص در اين مراسم مشهود بود.
اداره اولين جلسه مجلس يازدهم طبق آييننامه داخلي مجلس، بر عهده هيئت رئيسه سني مجلس است. به همين دليل حجتالاسلام سيد رضا تقوي منتخب مردم تهران در مجلس يازدهم که ۷۴ ساله است و مسنترين نماينده اين دوره مجلس محسوب ميشود رياست سني مجلس جديد را برعهده گرفت و با حضور ۲۶۸ نماينده جلسه رسمي مجلس آغاز شد.
مجلس با نمايندگان کارشناس، فعال و پاکدست در راس امور خواهد بود
در ادامه اين مراسم، حجتالاسلام والمسلمين محمدي گلپايگاني پيام رهبر انقلاب به مناسبت آغاز به کار يازدهمين دوره مجلس شوراي اسلامي را قرائت کرد. رهبر انقلاب در پيام خود با ابراز خرسندي از آغاز دور جديد مجلس و رخ نماياندن اين پيشاني باشکوه و درخشان مردمسالاري اسلامي در برابر چشم جهانيان، از همت و انگيزه ملت براي تشکيل مجلس تشکر کردند و به منتخبان جديد تبريک گفتند. در متن پيام رهبر انقلاب که توسط حجتالاسلام والمسلمين محمدي گلپايگاني قرائت شد، آمده است: «امام راحل عظيمالشان، مجلس را در راس امور دانستند؛ اين را ميتوان جامعترين تعبيري دانست که شان مجلس و نيز وظيفه آن را در يک جمله کوتاه اعلام ميکند. اگر قانون را راه و مسير کشور به سمت قلهها و مقصدهايي بدانيم که در قانون اساسي معين شده است، مجلس متعهّد اين ريلگذاري و رهگشايي حياتي است. همه دستگاههاي حکومتي و مردمي و همه آحاد، وظيفه دارند از اين مسير حرکت کنند. ضمانت اجراي اين وظيفه نيز علاوه بر قوه قضائيه که مسئوليتش تضمين اجراي قانون است در خود مجلس پيشبيني شده است که حق تحقيق و تفحص، حق رد و قبول مديران ارشد قوّه مجريه، حق تذکر و سوال و استيضاح از آن جمله است. پس اگر قانون، درست و بسنده و قابل اجرا باشد و از ضمانتهاي اجراي آن به درستي استفاده شود، کشور به هدفهاي والاي خود دست مييابد. اين است شان والاي مجلس و اين است تکليف حياتي و مهم آن. آنکه ميتواند مجلس را در اين جايگاه شايسته بنشاند، شما نمايندگان محترم هستيد. آنگاه که نمايندگان مجلس با شناخت درست از شرايط و اولويتهاي کشور و با کارشناسي و با حضور فعال و منظم و با پاکدستي و امانتداري، وظيفه قانونگذاري و ديگر وظايف خود را انجام دهند، مجلس، نقطه اميد مردم و نقطه اتکاء مجريان و به معني حقيقي، در راس امور کشور خواهد بود و چنين مجلسي در رساندن کشور به هدفهاي والا، سهم بسزا خواهد داشت. آفت عمده، سرگرم شدن نماينده به حواشي زيانبار يا وارد کردن انگيزههاي ناسالم شخصي و جناحي يا سهلانگاري در کار يا دستهبنديهاي احيانا ناسالم قومي و منطقهاي و قبيلهاي و امثال آن است. در حال حاضر، اقتصاد و فرهنگ در صدر فهرست اولويتهاي کشور است. در باب اقتصاد، علاوه بر مشکلات عمده مشهود، بايد اذعان کنيم که در دهه پيشرفت و عدالت، نمره مطلوبي درباب عدالت به دست نياوردهايم.
اين واقعيت ناخواسته بايد همه را به تلاش فکري و عملي در باب معيشت طبقات ضعيف، به مثابه اولويت، وادار سازد. توصيه صاحبنظران به ما ميگويد که راه درست براي اين مقصود اصلاح خطوط اصلي اقتصاد ملي يعني: اشتغال، توليد، ارزش پول ملي، تورم، اسراف و امثال آن است. سياست هاي کلي اقتصاد مقاومتي در اين زمينه، راهنماي معتبري است. توجه به تنظيم برنامه هفتم که در شمار وظايف نزديک مجلس يازدهم است و نيز توجه به کاهش نقش تعيينکننده نفت خام در منابع مالي دولت که خود فرصت مغتنمي براي ترسيم خط اقتصادي کشور است، توصيه ديگر اينجانب به شما عزيزان است. در اقدام به وظيفه نظارتي، تاکيد اينجانب بر رعايت تقوا و انصاف و اجتناب از حب و بغضهاي شخصي و جناحي است. نه حقي از مدير و مجري خدوم و زحمتکش ضايع شود و نه اغماض و اهمالِ بيمورد صورت گيرد. همکاري نمايندگان با يکديگر، درهمتنيدگي تجربه مجرّبان با شور و حرارت جوانان و تازهواردان، مسابقه در عمل پاکيزه و نيکو و عدم مسابقه در احراز اين يا آن جايگاه، موضعگيريهاي انقلابي در حوادث مهمّ جهاني و داخلي، اهتمام به مرکز پژوهشها و ديوان محاسبات، صدور آرامش و اطمينان به افکار عمومي کشور در نطق ها، تعامل برادرانه با قواي مجريّه و قضائيّه، نسخ قوانين زائد و مزاحم، و اجتناب از تکثّر و تراکم قوانين، توصيههاي ديگر اينجانب به شما نمايندگان ملّت است. مطمئنّم که رعايت اين سرفصلها به ملّت ايران ثابت خواهد کرد که انتخاب آنان درست بوده است، و ميل به حضور در انتخابات را در آنان افزايش خواهد داد. تقوا و توکّل و اعتماد به خدا را سرمايهي بيپايان خود بدانيد و با قدرت و جدّيّت حرکت کنيد. خدا يارتان باد.
لازم مي دانم از نمايندگان محترم دورهي پيش بويژه از رئيس پُرانگيزه و پُرتلاش آن جناب آقاي دکتر لاريجاني قدرداني کنم و اجر و ثواب الهي را براي هر عمل صالح آنان مسالت نمايم. سلام و صلوات خدا بر حضرت بقيّهالله اعظم (روحي فداه) و رحمت و مغفرت الهي نثار ارواح طيّبهي شهيدان و امام و پيشواي آنان حضرت امام خميني»
در ادامه مراسم حجتالاسلام سيد رضا تقوي، رئيس هيئت رئيسه سني مجلس يازدهم با تاکيد بر اينکه مجلس يازدهم دنبال حاشيهسازي نيست، گفت: ما به اين حاشيهسازان متذکر ميشويم که تلاش نکنند ما را به حاشيه برانند. ما ميخواهيم در زندگي مردم تاثيرگذار باشيم. ما وکيلالدوله و معاندالدوله نيستيم. شيوع ويروس کرونا در کشور و لزوم رعايت اصول بهداشتي و در راستاي فاصلهگذاري اجتماعي باعث شد روز گذشته اصحاب رسانه نسبت به گذشته حضور کمرنگتري داشته باشند و همچنين مهمانان کمتري در اين مراسم حضور داشته باشند. همين امر نيز باعث شد که منتخبان يازدهمين دوره مجلس شوراي اسلامي به دستور ستاد ملي مقابله با کرونا برخلاف رويه هميشگي به زيارت مرقد بنيانگذار انقلاب نروند.
روحاني: از مجلس اخوت ميخواهيم
رئيسجمهوري، سخنران ويژه اين مراسم روز گذشته با حضور در مجلس در سخناني آغاز مجلس يازدهم را به نمايندگان اين دوره و مردم تبريک گفت و اظهار کرد: هم دوران دولت چهار ساله و کوتاه است و هم دوران مجلس؛ اما با همکاري دولت و مجلس ميتوانيم براي دههها و حتي قرنها براي مردم يادگار ماندگاري به جا بگذاريم.
حسن روحاني با تاکيد بر اينکه اميدوارم در يک سال باقيمانده دولت دوازدهم و آغازين سال مجلس يازدهم بتوانيم با يکديگر همکاري داشته باشيم، افزود: مبناي ما براي همکاري چارچوب قانون اساسي است و ما تک تک نمايندگان مجلس را از ديدگاه قانون اساسي در برابر همه مردم ايران مسئول ميدانيم. همه فکرها بايد براي منافع، مصالح و امنيت ملي و مسائل ملي را بر مسائل حوزههاي انتخابيه و جناحها ترجيح دهيم؛ چرا که مجلس شوراي اسلامي خانه ملت است و از آن مردم ايران است. رئيسجمهوري با تاکيد بر اينکه ترجيح منافع ملي بر منافع بخشي به عنوان اساس کار دولت و مجلس خواهد بود، گفت: دولت يازدهم و دوازدهم در دو مقطع ۵ ساله و ۳ ساله قرار گرفت؛ در ۵ سال اول مبناي دولت گشايش و پيشرفت بود و بحمدالله در همه زمينه ها در سالهاي اوليه دولت يازدهم شاهد گشايشها و پيشرفت در امور اقتصادي، احتماعي، سياسي و فرهنگي بوديم. روحاني گفت: امروز در مرحله سوم قرار گرفتهايم، خواست من از مجلس يازدهم اين است که در سال پاياني دولت و سال آغازين مجلس يازدهم بتوانيم دوران پيوند و پيروزي را شکل دهيم؛ امروز در دوره ايستادگي و بردباري هستيم اما ميتوانيم با پيوند و همافزايي در کنار هم بايستيم. به هيچ عنوان دنبال اين نيستيم که مجلس از دو وظيفه خود به عنوان تقنيني و نظارت کوتاه بيايد چرا که ما به دنبال مجلس کارآمد هستيم و همانطور که مقام معظم رهبري در پيام خود به مجلس يازدهم تاکيد کردند به دنبال مجلسي هستيم که براي مردم اميد و براي دولت تکيهگاه باشد. به دنبال آن هستيم که رابطه دولت و مجلس به گونهاي باشد که در سالي سخت که با تحريم دشمن و ويروس خطرناک کرونا مواجهيم، بتوانيم کشور را اداره کنيم و در مقابله با کرونا به موفقيت نهايي برسيم. رئيسجمهوري تاکيد کرد: دولت دست خود را به سمت مجلس يازدهم دراز ميکند. ما از مجلس اخوت را ميخواهيم، همانطور که همه ما از رهبري بزرگوارمان ابوت را ميخواهيم. مطمئنم هستم که در اين سال سخت به مردم اميد بيشتر و ياس بزرگي به دشمنان ميدهيم و پيشرفت کشور را ادامه خواهيم داد. روحاني خاطرنشان کرد: دولت ۱۰ لايحه مهم را به مجلس دهم تقديم کرده بود که فرصت رسيدگي فراهم نشد، انشاءالله اين لوايح تقديم مجلس يازدهم خواهد شد.
انشاءالله در تحقق اهداف بلندي که براي اقتصاد مردمي و عدم تصديگري دولت و نهادهاي عمومي در اقتصاد کشور که جزو دستورات مقام معظم رهبري است، بهبود فضاي کسب و کار، مبارزه با فساد و نشاط علمي و گسترش آزادي در کنار هم خواهيم بود و ميتوانيم اميد جديدي را براي ملت بزرگ ايران به وجود آوريم. وي با تقدير و تشکر از نمايندگان، هيئت رئيسه و رئيس دهمين دوره مجلس شوراي اسلامي خطاب به نمايندگان مجلس يازدهم تصريح کرد: دولت با همه وجود آماده است تا در کنار مجلس براي دستيابي به اهداف بلند مورد نظر نظام و رهبري همکاري خود را آغاز کند. در ادامه مراسم شعب ۱۵ گانه براي بررسي اعتبارنامه منتخبان مجلس يازدهم در اولين جلسه علني مجلس تعيين شد. بر اساس آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي هر يک از شعب براي تمام دوره نمايندگي رسميت دارند و وظيفه و اختيارات آنها رسيدگي به اعتبارنامهها، تعيين اعضاي کميسيون تحقيق تعيين اعضاي کميسيون تدوين آييننامه داخلي و بررسي و تشخيص صلاحيتهاي نامزدهاي عضويت در کميسيونهاي تخصصي است. همچنين منتخبان مجلس يازدهم در يک رايگيري استمزاجي با برگزاري دومين جلسه علني در تاريخ امروز پنجشنبه هشتم خرداد ماه موافقت کردند. روزي که بالاخره وزنکشي جناحهاي اصولگرايي براي کسب صندلي رياست پايان مييابد و جانشين علي لاريجاني مشخص ميشود. البته ديروز مدعيان صندلي رياست بهارستان چراغ خاموش همچنان با وجود آنکه از ماهها قبل رايزي و لابيهاي خود را براي کسب راي در بين منتخبان شروع کرده بودند، همچنان در صحن مشغول رايزني بودند. در اين ميان شايعه کنارهگيري حاجيبابايي به نفع قاليباف، در لحظات پاياني انتخابات هيئترئيسه مجلس مهمترين حاشيه ديروز صحن مجلس بود. اما «حميدرضا حاجيبابايي» منتخب مردم همدان در مجلس يازدهم درباره شايعه کنارهگيرياش به نفع قاليباف و حضورش در جايگاه نايب رئيس اول، به ايلنا گفته بود: اين موضوع اصلا معنا ندارد. اگر به دليل تغيير جلسه روز سهشنبه اين موضوع مطرح شده، بايد بگويم که آن جلسه را به دليل اينکه از يک سو با برنامه آقاي قاليباف تداخل داشت و از سوي ديگر جلسه فراکسيون از پيش برنامهريزي و تعيين شده بود، ناچارا تغيير داديم. حاجيبابايي درباره رايزنيهاي انجام شده با ميرسليم درباره کنارهگيري به نفع خودش، گفته بود: ما هميشه با آقاي ميرسليم جلسه داشتهايم اما اينکه من براي کنارهگيري به نفع خودم با ايشان رايزني کنم، نبوده است. اما تفاهمهايي بين من و آقايان حسيني و نيکزاد صورت پذيرفته است. جناب ميرسليم هم شخصيت بسيار بارز، عزيز و گرانقدري است که هرطور که صلاح بدانند، عمل ميکنند.
رقابت ۵۶ نفر فقط براي کسب ۱۲صندلي
پس از پايان اولين جلسه منتخبان مجلس يازدهم اصولگرايان که اکثريت مطلق مجلس را در اختيار دارند وارد يک جلسه فراکسيوني شدند. عصر ديروز فراکسيون مردمي نيروهاي انقلاب اسلامي جلسهاي برگزار کرد که در آن نامزدهاي رياست، نواب رئيس و دبيران و ناظران هيئت رئيسه مجلس شوراي اسلامي مشخص شدند. در آن جلسه محمدباقر قاليباف، سيدمصطفي آقاميرسليم، حميدرضا حاجيبابايي و همچنين حسن نوروزي براي رياست مجلس اعلام کانديداتوري کردند. همچنين عبدالرضا مصري، علي نيکزاد، الياس نادران، عليرضا منادي، سيدرضا تقوي، سيد محمدرضا ميرتاجالديني، سيداميرحسين قاضيزاده هاشمي و محمدمهدي زاهدي براي نواب رئيسي مجلس اعلام کانديداتوري کردند. بر اين اساس، 28 نفر براي دبيري و 16 نفر نيز براي ناظرين هيئت رئيسه مجلس يازدهم شوراي اسلامي اعلام آمادگي کردند. درنهايت محمدباقر قاليباف با ۱۶۶ راي موافق به عنوان نامزد رياست مجلس انتخاب شد. بر اين اساس حاجيبابايي ۵۷ راي، ميرسليم ۵۷ راي و نوروزي ۲ راي کسب کردند.
بازار