دنياي اقتصاد/ متن پيش رو در دنياي اقتصاد منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
جو بايدن نامزد نهايي دموکراتها براي انتخابات رياستجمهوري، در يک بازديد اعلامنشده به منطقه ويلمينگتون در ايالت دِلاور رفت. اين منطقه در روزهاي گذشته شاهد برخوردهاي خونين و خشونتآميز ميان پليس و مخالفان نژادپرستي بوده است.
جو بايدن ميخواهد روح کشور را در لحظه فقدان و اعتراض ترميم کند و کاخ سفيد را بهدست آورد. او فقط ميگويد در نوامبر راي بدهيد اما شايد اين رويکرد چندان وي را در رسيدن به هدفش ياري نکند. به نوشته روزنامه نيويورکتايمز، جو بايدن، معاون سابق رياستجمهوري آمريکا و نامزد دموکراتها براي انتخابات سال ۲۰۲۰، يک هفته پس از آغاز اعتراضات در آمريکا، در يک پيام ويدئويي از مخاطبان خود خواست زندگي يک سياهپوست در آمريکا را تصور کنند. او گفت: «تصور کنيد، اگر هر بار همسر، فرزند يا دختر کسي از خانه بيرون رفت، شما ترس از امنيت وي در دل داريد. تصور کنيد که در استارباکس پليس از شما بخواهد روي زمين دراز بکشيد.» او افزود: «عصبانيت، نااميدي و خستگي (از اين نحوه رفتار با سياهپوستان) غيرقابل انکار است.»
«آستيد دابليو. هندرسون»، نويسنده و گزارشگر سياهپوست نيويورکتايمز در حوزه سياست داخلي، در يادداشت خود مينويسد: «خستگي.» اين ماه براي بسياري از سياهپوستان سراسر آمريکا، ماه عجيبي بود. بيماري پاندمي ويروس کرونا بيرحمانه مردم سياهپوست را ميکشد و تعداد زيادي قتلهاي مشهور در جورجيا، کنتاکي و مينهسوتا ثبت ميشود که آخري مربوط به کشته شدن جورج فلويد بهدست نيروهاي پليس است که به اعتراضات سراسري منجر شده است.
روزهاي شنبه و يکشنبه اعتراضات دهها شهر ايالاتمتحده را به لرزه درآورد. مردم خشمگين از مرگ جورج فلويد که توسط پليس مينياپوليس کشته شد، روانه خيابانها شدهاند. معترضان آزادراهها و بزرگراهها را بستهاند، آتش برپا کردهاند و با باتون و گاز اشکآور پليس وارد نبرد شدهاند و در واقع درد و نااميدي است که در خيابانها سرريز شده است. سه ماه از سخنراني فاتحانه بايدن در کلمبيا ميگذرد. چراکه او توانست در انتخابات مقدماتي کاروليناي جنوبي پيروز شود. از آن زمان تا روز شنبه زمان زيادي نگذشته است و حالا معترضان ميگويند ديگر چيزي بيشتر از آنچه براي انتخابات سال ۲۰۲۰ مطرح شده است، ميخواهند. آنها نهتنها خواهان برقراري عدالت درخصوص مرگ جورج فلويد هستند، بلکه خواستار تغييرات سياسي و اقتصادي هستند، بهگونهاي که مانع مرگ يک سياهپوست ديگر در حين بازداشت شوند و ديگر فيلمي از مرگ سياهان در شبکههاي اجتماعي دست بهدست نشود.
ديوين مون، ۲۱ ساله و مقيم کلمبيا، يکي از صدها نفري که در اعتراضات مشارکت داشته است، ميگويد: «من از اينکه مدام بيرون بيايم خسته شدهام. من از اينکه براي هر کاري بايد متوسل به اعتراض شوم، خسته شدهام.» سيرا مور، ۲۴ ساله که به همراه مادربزرگش روز شنبه در اعتراضها حضور داشته، پلاکاردي با مضمون «عدالت نباشد، آرامشي وجود ندارد» در دست گرفته است. او نيز عقايدي مشابه ديوين مون دارد. او به گروههاي نژادي متنوعي اشاره ميکند که در اين نقطه جمع شدهاند تا به سمت ساختمان مجلس ايالتي بروند. در کنار مور، کسي ايستاده است که پلاکاردي با همان مضامين در دست گرفته است: «به وجود من احترام بگذار يا اينکه انتظار مقاومت از من داشته باش.» خانم مور درخصوص رايگيري ميگويد: «فکر نکنم تغييرات اينگونه بهوجود آيند. سالها است که به ما وعده و وعيد ميدهند و ما هم در انتخابات حضور پيدا ميکنيم اما همه چيز به همان شکل سابق باقي مانده است.»
سخنان خانم مور داراي احساسات مشابهي از سوي همتايان وي است و بايد مورد توجه سياستمداران، گروههاي حقوق مدني و جو بايدن، نامزد مفروض دموکراتها قرار بگيرد که پس از پيروزي بر رقبا وعده اتحاد داده است. کيشا لنس باتم، شهردار آتلانتا ميگويد: «اگر تغييرات در آمريکا را خواستار هستيد، براي رايدهي در ماه نوامبر ثبتنام کنيد.» اما مصاحبه با فعالان و چهرههاي ارشد دموکراتها از جمله استيسي آبرامز از جورجيا، يکي از رهبران قديمي حقوق مدني، جسه جکسون، نامزد سابق رياستجمهوري و آيانا پرسلي، نماينده دموکراتها از ماساچوست نشان ميدهد که برخلاف کيشا لنس باتم فکر ميکنند و ميگويند: «اگر دموکراتها راي ميخواهند، رهبران آنها بايد بفهمند چرا مردم عصباني هستند و به حرف مردم گوش دهند.»
استيسي آبرامز وقايع هفته گذشته را تاييدي بر مدعاي خود دانست و گفت وقتي مردم نااميد ميشوند و درد آنها درمان نميشود، چنين اتفاقاتي رخ ميدهد. او ميگويد: «شما نميتوانيد کسي را تحريک به رفتاري کنيد که خودتان باور نداريد که آن تغييرات بهوجود خواهد آورد.» او ميافزايد: «حالا زمان آن رسيده است که از مردم بپرسيم احساس واقعيشان چيست و چرا ترسشان واقعي است؟»
درحاليکه بايدن بهدنبال پيروزي در انتخابات است، سياهان يکي از گروههاي مهم براي دموکراتها به حساب ميآيند. او در سخنراني خود درخصوص مرگ جورج فلويد مشخصا گفت ما ملتي خشمگين هستيم اما نبايد اجازه دهيم به خشم محدود شويم. بايدن افزود: «ما ملتي خسته هستيم، اما اجازه نخواهيم داد که اين خستگي ما را شکست دهد.» معاون سابق رياستجمهوري آمريکا با تاکيد بر تنش ميان پليس و جوامع سياه، گفت براي کنار زدن ترامپ به ميدان آمده است و تصريح کرد: «روح آمريکا به خطر افتاده است.»
اکنون شايد زماني باشد که اولويتهاي بايدن بايد محک زده شود، اما رايدهندگان سياهپوست تغييراتي فراتر از آنچه در ذهن معاون سابق رياستجمهوري آمريکا است، خواستارند. فعالان و رهبران منتخب ميگويند براي به تحرک واداشتن پايگاههاي راي، بايد به معناي واقعي به خواستههاي مردم براي تغيير و واقعيتهاي نژادپرستي توجه شود. اما جو بايدن، معاون سابق رياستجمهوري و يکي از معماران سيستم عدالت مدرن در آمريکا نميتواند فقط با سخنراني درباره نژادپرستي در کشور با نابرابريها و معايب سيستم مقابله کند. اين عيوب به دوران پيش از ترامپ بازميگردد. جسه جکسون، نامزد سابق رياستجمهوري در مصاحبه اخير خود تاکيد ميکند: «درخواستهاي ما کم نيستند. براي ما برکناري ترامپ کفايت نميکند.»
براي بايدن پيروزي در کاروليناي جنوبي يک نقطه تعيينکننده در کارزارهاي انتخاباتي به حساب ميآيد. در تحليلهاي جمعيتشناختي مشخص شد که وي از سوي همه اقشار مورد حمايت واقع شده است اما راز اصلي وي در اين پيروزي به راي سياهان بازميگردد؛ جامعهاي که بيش از هر نامزدي به بايدن اعتماد کرد. به اعتقاد جامعه سياهان بايدن نامزدي است که ميتواند ترامپ را از کاخ سفيد بيرون کند. اما بايدن براي پيروزي در انتخابات نوامبر بايد بيشتر از گذشته تلاش کند و به ائتلافهاي فعلي که به پيروزياش در دور مقدماتي منجر شد، بسنده نکند. بايدن بايد به رايدهندگان جوان قولي فراتر از برکناري ترامپ از کاخ سفيد بدهد و پاسخگوي مصيبتهاي امروز آنها باشد.
در جبهه سياسيون، کارگروهي از کارشناسان دادگستري که مورد حمايت برني سندرز، سناتور ورمونت بوده، تشکيل شده است. بايدن نيز اخيرا طرحي براي سياهان آمريکا منتشر کرده است که بخشي از آن به نابرابريهاي اقتصادي جامعه سياهان و حق راي آنها اشاره ميکند. جکسون که پيشتر حامي سندرز در انتخابات مقدماتي بود، ميگويد: «بايدن يک اجماعگر سازنده است و اگر اطراف وي را آدمهاي درست و حسابي بگيرند، کيفيت خدماتش افزايش پيدا ميکند.» اما استفن بنيامين از کلمبيا ميگويد بايدن بايد خطاهاي خود را کاهش دهد. او گفت مطمئنا در برابر ترامپ از بايدن حمايت خواهد کرد. بنيامين ميافزايد: «مهمترين سلاحي که هر سياستمداري دارد، اصالت داشتن است.» او ميافزايد: «اگر مردم مطمئن شوند که جو داراي اصالت است، حتما از وي استقبال خواهند کرد.»
روز شنبه در مرکز کاروليناي جنوبي هزاران نفر گرد هم آمدند تا هر يک روايتگر دردهاي ناشي از مسائل نژادپرستي خود باشند. پارلمان ايالتي قديمي که در دوران جنگ داخلي هم در آتش سوخته بود، حالا در ساختمان جديد شاهد حضور مردمي با همان خواستههاي قرن نوزدهمي است. روز شنبه اين ساختمان شاهد حضور هزاران نفر از سياهان بود که خواستار حق زندگي بدون ترس هستند. کايلا برباهام، دانشجوي ۲۸ساله که از سخنراني ترامپ در دانشگاهشان فرار کرده بود، ميگويد: «بهنظر ميرسد بالا بردن صدايمان ديگر کفايت نميکند.» او ميافزايد: «مشکلات ما فقط به چند ماه و چند سال پيش بازنميگردد. دربرگيرنده تاريخي است که در اينجا زندگي کردهايم. ما ديگر فقط براي اين نبايد بيرون بياييم که بگوييم ما هم هستيم و ما هم اهميت داريم.» او ميگويد مادربزرگ مادربزرگ وي برده بوده و حتي نام وي برگرفته از دوراني است که بردگي در اين کشور رايج بوده است.
بازار