انتخاب/ متن پيش رو در انتخاب منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
حسني محلي- الميادين/ رئيس جمهور ترکيه به پيروزيهاي نظامي، امنيتي و ديپلماتيک اکتفا نميکند، وي يک سلاح مهم ديگر نيز در اختيار دارد که همان سلاح رواني اوست، که باعث تحقق برتري ترکيه بر دولتهاي عربي رقيب ان شده است.
در ادامه اين مطلب آمده است: برخلاف اوضاع داخلي دشواري که در سطوح سياسي، اقتصادي و مردمي در ترکيه وجود دارد، رجب طيب اردوغان ثابت کرده است که در تمام جبهههاي خارجي، به لطف سلاحهاي متعددي که در اختيار دارد، بسيار قدرتمند است.
پس از آنکه اردوغان از دادن امتياز به رئيس جمهور روسيه در ليبي امتناع کرد و اين مساله موجب لغو سفر وزير دفاع و وزير خارجه روسيه به آنکارا شد، رئيس جمهور ترکيه با فرستادن مولود چاوش اوغلو و برات البايراک، وزراي خارجه و اقتصاد خود به طرابلس، همه را غافلگير کرد.
براساس اطلاعات موجود، ليبي با واگذاري برخي پايگاههاي دريايي و هوايي خود به ترکيه و حضور نظامي فعال ان در اين کشور، موافقت کرده است و اين به معناي حمايت از نقش ترکيه در جريان پرونده ليبي و شمال افريقاست.
مشخص است که کليد تمام اين معادلات، به دست اردوغان است، بويژه در صورتي که شرايط فعلي ادامه داده باشد و حکومت الوفاق باقي بماند. به مرور زمان، قدرت گروههاي اسلامي با حضور نيروهاي ترکيه در ليبي افزايش مييابد و آنکارا به انتقال نيروهاي مسلح خود از سوريه به ليبي ادامه ميدهد. همين مساله بر دشواري مقابله نيروهاي حفتر ميافزايد، بويژه آنکه تحت فشار آمريکا، موضع مصر، امارات و عربستان سعودي در مورد ليبي، «عقب نشيني» بوده است.
برتري ترکيه در ليبي و حمايت مستقيم و غير مستقيم آمريکا براي اردوغان کافي بود تا در برابر فشارهاي روسيه در ادلب مقاومت کرده، حضور نظامي خود در ان را ادامه داده و شرايط اقتصادي و سياسي داخلي ترکيه، تاثيري بر حضور ان در سوريه نداشته باشد.
اين امر، بر مذاکره روسيه-ترکيه منعکس شد، که به نظر ميرسد در مورد ادلب به در بسته خورده است، چرا که مواضع رسمي ترکيه نشان ميدهد که انکارا هرگز از شمال سوريه عقب نشيني نميکند.
اردوغان توانسته است از واقعيت آزار دهنده عربي که دليل آن اختلافات بين دولتهاي عربي و توطئه آنها عليه يکديگر است، استفاده کرده و به کمک آن، اهداف متعددي را محقق کرده و احياي امپراطوري عثماني را محتمل کند.
پس از آنکه سريالهاي درام ترکي تلاش کردند تفکر احياي امپراطوري عثماني را در کشورهاي عربي و اسلامي منتقل کنند، پخش اين سريالها همزمان شد با فضاي پيروزيهاي منطقهاي و بين المللي اردوغان. اين سريالها و در واقع رسانه، ابزار مهمي است که اردوغان با استفاده از آن تلاش ميکند يک ائتلاف سياسي، اقتصادي و عقيدتي ايجاد کند، که به کلي از ائتلاف سنتي عربستان که رهبري آن را سعوديها بر عهده دارند، به دور باشد.
نکته عجيب آنکه فکر احياي امپراطوري عثماني توسط اردوغان، به سختي در فرهنگ کشورهاي آفريقا و آمريکاي لاتين رخنه کرده است و نخست وزير پاکستان و مادورو از افرادي هستند که از سريال ترکي با اين مضمون، استقبال زيادي ميکنند!
شکي نيست که اردوغان با تمام ابزارها و قدرت خارجي و داخلي خود براي احياي دوباره اين امپراطوري تلاش ميکند و نظامهاي عربي به صورت مستقيم و غير مستقيم، خواسته يا ناخواسته به پيشبرد اهداف وي کمک کرده اند. همه خواهند ديد مادامي که اردوغان احساس قدرتمندي کند، عقب نشيني نميکند.
بازار