نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

جعل سند نایف علیه ایران

منبع
وطن امروز
بروزرسانی
جعل سند نایف علیه ایران

وطن امروز/متن پيش رو در وطن امروز منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

 ناکامي آمريکا در اجماع‌سازي دولت‌ها براي تصويب قطعنامه‌اي به منظور تمديد تحريم تسليحاتي ايران که در ماه‌هاي گذشته به عنوان مهم‌ترين استراتژي پمپئو در مقابل ايران پيگيري شده بود، باعث شد وزير خارجه آمريکا دست به دامان نامه دبيرکل شوراي همکاري خليج‌فارس در حمايت از تحريم کشورمان شود، با اين حال مشخص شدن ابعاد پشت‌پرده اين نامه و عدم اطلاع برخي از اعضاي شورا از آن باعث يک رسوايي جديد شد. 

ماجرا از جايي آغاز شد که روز يکشنبه تنها 2 روز مانده به نشست شوراي امنيت سازمان ملل براي به رأي گذاشتن طرح آمريکايي تمديد تحريم‌هاي تسليحاتي ايران، خبرگزاري بلومبرگ گزارشي از نامه «نايف فلاح مبارک الحجرف» دبيرکل شوراي همکاري خليج‌فارس به کشورهاي عضو شوراي امنيت منتشر کرد که در آن خواسته شده بود تحريم تسليحاتي ايران تمديد شود. نايف در اين نامه به شوراي امنيت سازمان ملل، به نمايندگي از عربستان، بحرين، قطر، امارات، عمان و کويت خواستار تمديد محدوديت خريد و فروش تسليحاتي جمهوري اسلامي ايران شده بود و همين خبر کافي بود تا پمپئو که روزهايي سخت را در اجماع‌سازي براي اين طرح خود تجربه مي‌کرد از آن با آب و تاب فراواني استقبال کند. او در توئيتي در اين باره نوشت: نامه اعضاي شوراي همکاري به شوراي امنيت سازمان ملل براي تمديد تحريم‌هاي تسليحاتي ايران يک بيانيه برجسته بود. آمريکا اين هفته يک قطعنامه براي تمديد تحريم‌هاي ايران ارائه خواهد کرد. شوراي امنيت بايد بين مسلح کردن تروريست‌ها يا ايستادن در کنار (کشورهاي) خليج (فارس) يکي را انتخاب کند. کشورها در خاورميانه از خليج (فارس) تا اسرائيل از تمديد تحريم‌هاي تسليحاتي حمايت مي‌کنند. اين براي هر يک از آنها بسيار مهم است. عرب‌ها و اسرائيلي‌ها با صدايي رسا دارند صحبت مي‌کنند و شوراي امنيت بايد گوش کند. پمپئو در توئيت ديگري با استناد مجدد به نامه دبيرکل شوراي همکاري خليج‌فارس، نشست سه‌شنبه شوراي امنيت سازمان ملل را به عنوان مقصدي براي سال‌ها پيگيري‌هاي ديپلماتيک آمريکا عنوان کرد و نوشت: نامه اعضاي شوراي همکاري به شوراي امنيت سازمان ملل براي تمديد تحريم‌هاي تسليحاتي ايران يک بيانيه برجسته بود. آمريکا بعد از سال‌ها (در پيش گرفتن) ديپلماسي، اين هفته يک قطعنامه براي تمديد تحريم‌هاي ايران ارائه خواهد کرد. اين توئيت پمپئو اما با واکنش تند ميخائيل اوليانوف، نماينده روسيه در سازمان‌هاي بين‌المللي در وين مواجه شد تا با دست گذاشتن روي قيد «بعد از سال‌ها ديپلماسي» که در توئيت پمپئو آمده بود، بنويسد: يک بيانيه غيرمنتظره: تلاش براي تمديد محدوديت تسليحاتي «بعد از سال‌ها ديپلماسي». چه نوعي از ديپلماسي؟ سياست فشار حداکثري ارتباط چنداني به ديپلماسي ندارد و واشنگتن موضوع (تمديد) محدوديت تسليحاتي را از پايان سال ۲۰۱۹ شروع کرد، در نتيجه ماه‌هاست و نه سال‌ها (تلاش آمريکا براي تمديد محدوديت تسليحاتي ايران ماه‌ها است شروع شده، نه سال‌ها). 
در اين ميان در شرايطي که روسيه در کنار چين در ماه‌هاي گذشته تلاش زيادي براي ناکام‌سازي طرح پمپئو در راستاي تمديد تحريم‌هاي تسليحاتي ايران از خود نشان داده بودند و خردادماه نامه‌هايي جداگانه نيز به آنتونيو گوترش، دبيرکل سازمان ملل ارسال و در آن به غيرقانوني بودن طرح آمريکا و عدم عضويتش در برجام اشاره کرده بودند، بار ديگر به بهانه توئيت پمپئو نزاع جدي خود با آمريکا را علني کرد. 
از زمان انتشار خبر نامه شوراي همکاري خليج‌فارس به شوراي امنيت سازمان ملل و حمايت از تمديد تحريم تسليحاتي ايران، گمانه‌زني‌هاي زيادي پيرامون همراهي برخي کشورهاي اين شورا با اين موضع ضدايراني شکل گرفت؛ گمانه‌زني‌هايي که بيشتر از همه معطوف به قطر، عمان و کويت به عنوان 3 کشوري بود که روابط نزديکي با ايران دارند. سيدعباس موسوي، سخنگوي وزارت امور خارجه کشورمان يکشنبه‌شب ضمن ابراز تأسف از رويکرد غيرسازنده برخي اعضاي اين شورا در قبال جمهوري اسلامي ايران گفت: متأسفانه به نظر مي‌رسد شوراي موسوم به همکاري خليج‌فارس به سخنگوي برخي کوته‌فکران داخل شورا و خارج منطقه مبدل شده و دبيرخانه شورا نيز با تاثير از سياست‌ها و رفتارهاي اشتباه و مخرب برخي اعضاي آن، بلندگوي ايران‌ستيزان شده است. اما روز گذشته نيز وي در جريان نشست خبري با خبرنگاران ضمن اشاره به اينکه بر اساس اطلاعات منابع موثق، برخي اعضاي اين شورا از مفاد اين نامه اطلاعي نداشته‌اند، گفت: به نظر ما اين نامه‌اي که دبيرکل شورا ارسال کرده نظر همه اعضاي شوراي همکاري خليج‌فارس نيست. موسوي با تاکيد بر اينکه ما هميشه اعلام کرده‌ايم با کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج‌فارس به دنبال همکاري منطقه‌اي هستيم و ابتکار صلح هرمز هم مبتني بر همين رويکرد بوده است، افزود: به آن افراد و برخي کشورهايي که از وضعيت رفع محدوديت‌هاي تسليحاتي ايران ابراز نگراني کردند، مي‌گوييم ما رويکردمان نسبت به شما مشخص است، اين شما هستيد که منطقه را به انبار مهمات سلاح‌هاي غربي و آمريکايي تبديل کرديد و اگر نگراني هست بايد ما و ديگر کشورها نگران اقدامات شما باشيم، که براي ثبات و امنيت در منطقه ما خطرناک است. 
واکنش‌ها به اين اقدام عجيب دبيرکل شوراي همکاري خليج‌فارس ادامه داشت. محسن بهاروند، معاون امور حقوقي و بين‌المللي وزارت امور خارجه در گفت‌وگو با فارس گفت: اين يک جعل سند و کلاهبرداري آشکار است. 2 نفر در نيويورک نشسته نامه‌اي را تهيه کرده و آن را به نام و از طرف کشورهاي عضو شوراي همکاري به سازمان ملل متحد ارسال و منتشر کرده‌اند، در حالي که بعضي اعضاي شوراي همکاري که نام‌شان در آن نامه ذکر شده است، اصولا از ارسال چنين نامه‌اي اطلاع ندارند. وي افزود: جالب‌تر اينکه مايک پمپئو، وزير خارجه آمريکا که سياست‌هايش در راستاي تضعيف چند‌جانبه‌‌گرايي و تضعيف سازمان ملل، کشورش را منزوي کرده است با ديدن اين نامه با علم به غيرواقعي بودن آن خود را ذوق‌زده نشان داده و از شوراي امنيت مي‌خواهد به نداي کشورهاي منطقه طبق اين نامه پاسخ مثبت دهد. رسوايي‌ها پيرامون اين نامه‌نگاري و ذوق‌زدگي پمپئو از آن در شرايطي است که برايان هوک، نماينده سابق آمريکا در امور ايران چند هفته پيش در جريان سفري که به کشورهاي منطقه داشت، تلاش زيادي کرده بود با همراه ساختن برخي دولت‌هاي عربي با طرح پمپئو، ناکامي در اجماع‌سازي پيرامون تمديد تحريم تسليحاتي ايران را تا حدي بهبود ببخشد. با اين حال روز گذشته خبرگزاري فرانسه در گزارشي تفصيلي ناکامي آمريکا در تصويب اين قطعنامه را حتمي دانست. 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar