دنياي اقتصاد/ توليد يا عدم توليد خودروهاي مونتاژي به معمايي بزرگ براي مصرف کنندگان به خصوص ثبت نام کنندگان اين خودروها تبديل شده است. براساس آمار توليد آذرماه دو خودروساز بزرگ کشور که به بورس ارائه شده، شاهد توليد دوباره سراتو در خودروسازي سايپا و دانگ فنگ در ايران خودرو هستيم. اين مورد در ماه هاي گذشته در مورد خانواده هاي رنو و برليانس نيز رخ داده بود. بر اين اساس ايران خودرو در آذرماه 8 دستگاه دانگ فنگ و سايپا 40 دستگاه سراتو را توليد کرده اند. هر دوي اين خودروها در توليد آبان ماه اين خودروسازان جايي نداشتند.
پيش تر خودروسازي سايپا در مردادماه سال جاري اعلام کرده بود که به دليل بدعهدي طرف کره اي، امکان توليد سراتو وجود ندارد و خط توليد سراتو نيز جمع آوري خواهد شد. اما با اين حال بعد از 4 ماه شاهد توليد 40 دستگاه سراتو در اين خودروسازي هستيم. البته سايپا در آن زمان اعلام کرد که تمامي تعهدات مربوط به سراتو را تکميل خواهد کرد.
در مورد خودروي دانگ فنگ وضعيت پيچيده تر است. ايران خودروييها از مهرماه در اطلاعيههايي که به منظور جايگزين کردن محصولاتي که امکان توليد آنها براي اين خودروسازي وجود ندارد، همواره جاي ويژهاي براي دانگ فنگ در نظر گرفته بودند. با اين حال ۸ دستگاه از اين خودرو در آذرماه در خطوط توليد ايران خودرو ديده شد. حال سوال اينجاست که چرا اين رفت و برگشتها در ارتباط با خودروهاي مونتاژي اتفاق ميافتد؟ براي اين منظور دو دليل قابل تصور است. دليل اول در اين ارتباط را بايد تلاش خودروسازان براي جلوگيري از ضرري دانست که از ناحيه تحويل محصولات مونتاژي با قيمت قديم روي دست توليدکنندگان ميماند. بنا بر مصوبه وزارت صمت، خودروسازان مکلف بودند تا تعهدات معوق خود را که مربوط به سالهاي ۹۷-۹۶ است با قيمتهاي قديم به مشتريان تحويل دهند. اين در شرايطي است که تحويل اين خودروها با قيمت قديم خودروسازان را با توجه به اعمال تحريمها با زيان هنگفتي مواجه ميکرد. به اين ترتيب خودروسازان تلاش کردند تا با اقناع پيشخريدکنندگان و جايگزين کردن اين خودروها با محصولات پرتيراژ خود، مشتريان را راضي کنند.اما همان طور که اشاره شد براي رفت و برگشت مونتاژيها به خطوط توليد دليل ديگري نيز قابل تصور است.
پس از بازگشت تحريم ها، مسير واردات و ترخيص کالا با توجه به سياست هاي دولت در اين زمينه تنگ شد. خودروسازان نيز براي ترخيص پک هاي محصولات مونتاژي خود با مشکلاتي مواجه شدند. به همين منظور اين گمان وجود دارد که محصولات مونتاژي که از خط توليد حذف و دوباره به خط توليد باز مي گردند، همان پک هايي هستند که در حال ترخيص تدريجي از گمرک هستند. اين رفت و برگشت مونتاژي ها به هر دليلي که باشد، باعث بي اعتمادي خريداران مي شود که ماه ها سرمايه خود را در اختيار خودروسازان قرار داده اند، اما هنوز تکليفشان مشخص نشده است.
بازار