دکتر کرماني/ آيا مي دانستيد برخي غذاهاي خاص هستند که با قرار گرفتن در مايکروفر براي گرم شدن ممکن است سمي شوند؟ در اين مقاله مي خواهيم اين غذاها را به شما معرفي کنيم.
سالها پيش بود که مايکروفر به آشپزخانه ها معرفي شد و خيلي زود به خاطر قابليتش در گرم کردن سريع غذاها خيلي ها را به خود وابسته کرد. نسل جديد شايد حتي تصورش را هم نتواند بکند که بدون مايکروفر مي توان هات چاکلت يا پاپ کورن درست کرد. با اين حال هنوز بسياري از ما به شکل اشتباهي از مايکروفر استفاده مي کنيم. بله اين را مي دانيم که نبايد داخل مايکروفر فويل آلومينيوم، ظروف فلزي يا پلاستيک قرار دهيم اما به همين اندازه گرم کردن بعضي غذاهاي خاص هم با اين وسيله مي تواند خطرناک باشد.
براي شروع، مايکروفر نمي تواند غذا را به صورت مساوي و يکسان بپزد که اين يعني برخي باکتري هاي موجود در غذا مي توانند زنده بمانند. مايکروفر مي تواند به صورت مستقيم به توليد برخي سموم سرطان زا کمک کند. براي اينکه خطر آسيب اين وسيله به غذاها را کاهش دهيد بهتر است اين شش غذا را هرگز در آن گرم نکنيد.
1- تخم مرغ آب پز:
چه با پوست چه بدون پوست، وقتي يک تخم مرغ آب پز داخل مايکروفر گذاشته مي شود، رطوبت درونش باعث ايجاد بخار آب بيش از حدي مي شود، درست مانند يک زودپز، تا نقطه اي که ممکن است تخم مرغ منفجر شود، ممکن است بدترش هم پيش بيايد و وقتي از مايکروفر در مياوريدش در دستانتان يا بشقابتان منفجر شود. براي جلوگيري از اين اتفاقات قبل از گرم کردن تخم مرغ براي اينکه تبديل به يک بمب نشود آن را قطعه قطعه کنيد و يا بهتر اصلا داخل مايکروفر گرمش نکنيد.
2- شير سينه مادر:
بسياري از تازه مادرها شير خود را براي استفاده هاي بعدي منجمد و ذخيره مي کنند. اين روش تا زماني که شير داخل مايکروفر گرم نشود خوب است. درست همانطور که مايکروفر يک بشقاب غذا را نمي تواند يکسان گرم کند در مورد يک بطري شير مادر نيز چنين قدرتي را ندارد در عوض نقاط داغي را ايجاد مي کند که مي تواند به شدت باعث سوختگي دهان و گلو نوزاد شود. همچنين گرم کردن شير در بطري پلاستيکي امکان سرطان زا کردن آن را نيز به وجود مي آورد. توصيه مي شود شير مادر يا هر نوع شير ديگري را در قابلمه و ظروف مخصوص روي حرارت گرم کنيد.
3- گوشت هاي فرآوري شده:
گوشت هاي فرآوري شده حاوي مواد شيميايي و نگهدارنده هستند که به طول عمر و ماندگاريشان کمک مي کند. متاسفانه مايکروفر کردن آنها باعث مي شود اين ترکيبات براي سلامتتان بدتر هم بشوند. گرم کردن گوشت هاي فرآوري شده با تشعشعات مايکروفر به شکل گيري اکسيداسيون کلسترول کمک مي کند، مشخص شده است که اين ماده از کلسترول خالص بيشتر به شريان ها آسيب مي رساند. اکسيداسيون کلسترول همچنين مستقيما به بيماري عروق کرونر قلب مرتبط است. در مقايسه با ديگر روش هاي گرم کردن مايکروفر بيشتر از همه باعث ايجاد ترکيبات اکسيداسيون کلسترول در گوشت هاي فرآوري شده مي شود.
4- برنج: برنج، واقعا؟
مايکروفر کردن برنج به سادگي مي تواند باعث مسموميت غذايي شود. برنج نپخته حاوي هاگ هايي از باکتري است که مي توانند در فرآيند گرم شدن زنده بمانند. همين که برنج را از مايکروفر بيرون بياوريد و در دماي اتاق قرار دهيد، اين باکتري ها دوباره به فعاليت ادامه مي دهند و مي توانند باعث ايجاد اسهال و استفراغ در فرد شوند. ( توجه کنيد برنج هاي نيمه آماده منظور است )
5- مرغ:
تمام ماکيان از جمله مرغ، حاوي سالمونلا هستند. بنابراين ضروري است که گوشت آن را کاملا بپزيد تا اين باکتري ها از بين بروند. از آنجا که مايکروفر نمي تواند به صورت کلي و برابر همه غذا را بپزد ممکن است در پايان پخت مرغ با مايکروفر تعدادي از باکتري هاي سالمونلا زنده بمانند. ديگر اينکه مرغ تراکم پروتئين بالايي دارد و بسيار مهم است که پروتئين ها در دمايي يکسان بشکنند. وقتي برخي از پروتئين ها کند تر يا سريعتر از ديگر انواع خود شکسته مي شوند ممکن است دچار ناراحتي معده شويد.
6- سبزيجات سبز برگ:
اگر مي خواهيد کلم، کرفس يا اسفناج خود را براي مصرف بعدي کنار بگذاريد، بهتر است دور بيندازيدشان تا بخواهيد با مايکروفر گرمشان کنيد. به دليل تمرکز بالاي نيترات در سبزيجات برگدار وقتي گرم مي شوند ممکن است سمي شوند. به دليل گرم شدن با مايکروفر، نيترات هايي که به صورت طبيعي شکل گرفته اند تبديل به نيتروسامين مي شوند که سرطان زا هستند. همين شرايط براي چغندر و شلغم که آنها هم سرشار از نيترات هستند صادق است.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد