با بهترين غذاهاي گرجستان آشنا شويد
برترين ها/ يکي از فاکتورهاي مهم در طي هر سفر غذاست! غذاهاي هر شهر بخشي مهم از فرهنگ و پيشينه هر شهر و ديارند و اگر بخواهيد گردشي خوشمزه در تاريخ و گذشته مردمان آن شهر داشته باشيد، غذاهاي آن مکان را از دست ندهيد. بسياري نيز تنها براي چشيدن و امتحان کردن غذاهاي يک فرهنگ خاص، کشور و يا شهر به خصوصي را مقصد سفر خود قرار مي دهند. گرجستان با پيشينه تاريخي يک ميليون سالي خود، طبيعتا طيف متنوعي از غذاهاي محلي و سنتي را پيش روي شما قرار مي دهد. الکساندر پوشکين شاعر مشهور روسي جمله معروفي دارد که: هر غذاي گرجي خودش يک شعر است. همچنين افسانه هاي گرجي بر اين باورند که خدا به هنگام آفرينش زمين، ناگاه گرسنه شد و تصميم به صرف شامي بي نظير گرفت. او به قدري سرگرم صرف شام بود که مقداري از غذايش بر روي بلندترين قله هاي منطقه قفقاز افتاد و تکه هايي از غذا بر روي آن سرزمين پخش شد. و بدين ترتيب سرزمين قفقاز و گرجستان به غذاي بهشتي برکت يافت. فرهنگ غذايي گرجستان با تنوع، سبک پخت و ميزآرايي مخصوص خود شناخته شده و در اين غذاها همواره گوشت، سبزيجات و ميوه و ماهي تازه استفاده مي شود. جالب است بدانيد در منطقه گرجستان بيش از ۱۵۰ نوع غذا وجود دارد که عمدتا از ديگر فرهنگ هاي غذايي آسيا تأثير پذيرفته اند. همچنين استفاده از محصولات لبني به همراه غذا در گرجستان رايج است. در مطلب حاضر به معرفي ۱۰ غذاي اصلي و مشهور اين کشور مي پردازيم که همگي در وعده هاي ناهار و شام سرو مي شوند. از آن جا که تنوع سوپ ها و دسرهاي گرجي نيز کم نيستند، در آينده اي نزديک آن ها را جداگانه براي شما معرفي خواهيم کرد. براي اطلاعات بيش تر از شهرهاي معروف گرجستان، مي توانيد راهنماي سفر به تفليس و راهنماي سفر به باتومي را ببينيد. فرهنگ غذايي گرجستان فرهنگ غذايي گرجستان در واقع سبکي از طبخ غذاست که از گرجي هاي پيشين و باستاني، فرهنگ غذايي اروپايي و فرهنگ هاي نزديک آسيايي تأثير پذيرفته است. مي توان گفت غذاهاي گرجي ترکيبي از مزه هاي کشورها و تمدن هايي است که به هنگام تجارت به اين شهر رفت و آمد مي کردند. گرجي ها در غذاي خود به استفاده زياد از گوشت تمايل دارند، اما با اين حال طيف متفاوتي از انواع غذاهاي گياهي نيز در فرهنگ غذايي گرجي ها به چشم مي خورد. جالب آن که در طي قرن بيستم، رستوران هاي گرجي در روسيه به شدت توسعه يافتند به گونه اي که هم اکنون اغلب رستوران هاي روسي در شهرهاي اين کشور غذاهاي گرجي را سرو مي کنند. يکي از بهترين موقعيت هايي که مي توانيد مجموعه کاملي از غذاها و نوشيدني هاي گرجي را از نزديک ببينيد، جشنواره غذا سوپراست. در اين جشن تمام غذاهاي گرجي به چشم مي خورند و در نهايت به برنده لقب تامادا «tamada» اهدا مي شود. ۱) خينکالي | Khinkali خينکالي يکي از محبوب ترين غذاهاي ملي گرجستان ست که ظاهري مشابه پيراشکي ايراني ها دارد. اين غذا شامل لقمه هاي خميري و آردي مي شود که درون اين لقمه ها از گوشت و ادويه پر مي شود. خينکالي در نواحي مختلف گرجستان با مواد مختلفي پر مي شود، اما رايج ترين ترکيب، مخلوطي از گوشت گاو و گوشت خوک است. در نواحي کوهستاني گرجستان، خينکالي را با گوشت بره مي پزند. البته مي توان براي پر کردن خينکالي از ترکيبي چون پنير، قارچ و سيب زميني له شده نيز استفاده کرد. در شهرهاي گرجستان، دو نوع خينکالي معروف است: خينکالي با جعفري و خينکالي بدون جعفري. ۲) چخخبيلي | Chakhokhbili چَخُخبيلي نوعي خورشت گرجي و يکي از غذاهاي سنتي اين کشور است که بسيار آسان تر از تلفظش طبخ مي شود. اين غذا در واقع ترکيب خوشمزه اي از سوپ گوشت گاو، خورشت مرغ و سبزيجات تازه اي چون ترخون است. نام خورشت چخخبيلي از کلمه «خوخوبي» گرجي گرفته شده که به معناي قرقاول مي باشد، چرا که در دستور طبخ اصلي اين غذا از گوشت قرقاول و گوشت گاو استفاده مي شده. البته مي توان از گوشت بوقلمون، اردک و يا مرغ به جاي گوشت قرقاول استفاده کرد. از آن جا که امروزه در گرجستان گوشت مرغ بيش از همه متداول است، اغلب آن را با مرغ مي پزند. معمولا چخخبيلي را با نان سرو مي کنند. ۳) چاناخي | Chanakhi چاناخي يکي از غذاهاي سنتي و بسيار خوشمزه گرجي است که در گذشته در ظروف سفاليني به نام چاناخي طبخ مي شد و از همين رو اين اسم بر روي غذا ماند. اين خورشت خوشمزه نوعي تاس کباب بره است که به همراه گوجه فرنگي، بادمجان، سيب زميني، سبزيجات و سير پخته مي شود. نوع ديگري از چاناخي وجود دارد که ابتدا بادمجان ها را برش داده و سپس با سبزيجات و تکه هاي گوشت درون آن را پر کرده، پس از آن بادمجان ها را به همراه کمي آب بر روي شعله ملايم گذاشته تا همراه هم بپزند. ۴) چاکاپولي | Chakapuli چاکاپولي يکي ديگر از خورشت هاي محبوب ميان گرجي هاست که طرفداران بسيار زيادي دارد. غذاي کاچاپولي را با استفاده از گوشت بره و يا گوساله به همراه سس گوجه سبز، پياز، برگ ترخون، فلفل سبز، سير و مخلوطي از سبزي هاي تازه مانند جعفري، نعنا، شويد و گشنيز به همراه نمک و ادويه طبخ مي کنند. غذاي کاچاپولي از جمله خورشت هاي پرطرفدار در فصل بهار است چرا که فصل گوجه سبز مي باشد. ۵) شيشليک | Shashlik شيشليک اين کباب خوشمزه از جمله غذاهاي مشترک در فرهنگ هاي غذايي غرب آسيا، آسياي ميانه، قفقاز و حتي مرکز و شرق اروپا است که علاوه بر کشور خودمان، در کشورهايي چون گرجستان، ترکيه، افغانستان، آذربايجان، پاکستان، روسيه، لهستان، ليتواني و ارمنستان به چشم مي خورد. همان طور که مي دانيد شيشليک نوعي کباب است که در اصل از تکه هاي گوشت بره تهيه مي شود، اما بسته به منطقه و نوع ترجيحات مذهبي ممکن است از گوشت گاو و خوک هم براي پخت آن استفاده شود. سيخ هاي گوشت يا به تنهايي بر روي آتش کباب مي شود و يا ممکن است همراه با چربي، فلفل، سبزيجات، پياز و يا قارچ کباب شود. ۶) چيکن تاباکا | Chicken tabaka چيکن تابکا يکي ديگر از غذاهاي سنتي گرجستان است که در آن تکه هاي مرغ سوخاري مي شوند و همچنين در ديگر کشورهاي قفقاز محبوبيت بسيار دارد. چيکن تابکار را علاوه در گرجستان در روسيه يکي از غذاهاي معمول رستوران ها محسوب مي شود و همچنين در بسياري از رستوران هاي اروپاي شرقي و کشورهاي مرکز اروپا خواهيد ديد. ابتدا مرغ را در يکي از ظروف قديمي گرجستان به نام تابه سرخ مي کنند. براي آن که مرغ ها کاملا سرخ شوند، آن ها را در کف تابه پهن کرده و بعد با استفاده از وزنه اي تکه هاي مرغ را فشرده مي کنند. امروزه براي اين کار از تابه هاي به خصوصي استفاده مي شود. چيکن تاباکا اغلب با سير و يا سس هاي مخصوص گرجي طعم دار مي شوند. ۷) آجاپصندلي | Ajapsandali يکي ديگر از غذاهاي سنتي و پرطرفدار گرجي، آجاپصندلي نوعي غذاي سبزيجات است که با استفاده از بادمجان، گوجه فرنگي، فلفل دلمه، سير، گشنيز و ادويه طبخ مي شود. البته برخي ها علاوه بر سبزيجات ياد شده، آجاپصندلي را با استفاده از سيب زميني و فلفل قرمز مي پزند. تمام مواد اوليه اين غذا از جمله سبزيجت معمول گرجستان است و اغلب همگي در تابستان به راحتي در دسترس قرار مي گيرند. ۸) متسوادي |Mtsvadi متسوادي، سيخي از تکه هاي کبابي گوشت بره، گوساله و يا خوک است که نمادي راستين از جشن هاي گرجستاني است. انتخاب نوع گوشت بسته به منطقه و شهر مورد نظر، متفاوت است اما روش کباب کردن تقريبا در همه جاي گرجستان يکي مي باشد. پس از آن که کباب ها آماده شدند، تکه هاي گوشت جدا شده و در ظرفي با ورقه هاي نازک پياز و رب انار گذاشته شده و هم زده مي شوند. گوشت هاي داغ کبابي به آرامي پياز را نرم و پخته مي کنند، در حالي که رب انار با آب گوشت مخلوط مي شود و ترکيب خوشمزه و بديعي را پديد مي آورد.