بهترين زمان نگهداري خوراکي ها در يخچال و فريزر
برترين ها/ اين روزها يخچال و فريزر جزو وسايل پرمصرف و جدايي ناپذير هر خانواده اي محسوب ميشوند زيرا علاوه بر حفظ تازگي مواد غذايي، مانع از فاسد شدن آنها ميشوند. اولين تجربه ساخت يخچال به قرن هفدهم ميلادي برمي گردد اما تا پيش از سال 1850، چندان کارايي نداشت. در آن زمان، جيمزهاريسون که در چاپخانه فعاليت داشت، متوجه تاثير خنک کنندگي اِتِر شد. همه خوراکي ها بايد در ظروف دربسته يا پاکت فريزر بسته بندي شوند او با فشرده سازي اين گاز نخستين يخچال را اختراع و در کافه اي در استراليا امتحان کرد اما اين طرح قابل اجرا نبود زيرا توليد يخ گران تمام ميشد. البته اختراع يخچال بارها توسط افراد ديگري ادامه يافت تا اينکه در سال 1922 بالتاز ون پلاتن به اين موفقيت دست يافت، بهطوري که امروز، به راحتي ميتوان انواع خوراکيها را بدون نياز به خريد روزانه، در منزل داشت، مشروط بر اينکه مدت نگهداري مطلوبشان را بدانيم. در واقع، هر نوع خوراکي مدت زمان نگهداري مخصوص به خود دارد و پس از آن ممکن است کيفيت مطلوبش را از دست بدهد و از ارزش غذايي اش کاسته شود. لبنيات شير، خامه، ماست: 3 تا 5 روز (پس از بازشدن بسته بندي) در يخچال پنير: 3 تا 4 هفته در يخچال/ 3 ماه در فريزر دوغ: يک هفته در يخچال کشک: 3 تا 4 روز در يخچال ميوه ها ميوه هاي قرمز: 2 روز در يخچال / 12 ماه در فريزر طالبي: 4 روز در يخچال انگور و آلو: 5 روز در يخچال هلو و زردآلو: 1 هفته در يخچال / 12 ماه (خردشده) در فريزر آبميوه ها: 1 هفته در يخچال سيب: 2 ماه در يخچال سبزي ها لوبيا سبز: 5 روز در يخچال/ 12 ماه در فريزر قارچ و کلم بروکلي: 5 روز در يخچال گل کلم و کلم بروکسل: 6 روز در يخچال فلفل، پيازچه، تربچه، شلغم، کاهو، گوجه فرنگي، کدو مسمايي، خيار و تره فرنگي: 1 هفته در يخچال کلم برگ و کرفس: 2 هفته در يخچال چغندر: 3 هفته در يخچال پياز: 3 تا 4 هفته در يخچال هويج: 3 ماه در يخچال/ 8 ماه در فريزر سبزي برگي پخته: 3 تا 4 روز در يخچال/ 4 تا 6 ماه در فريزر نخودفرنگي: 6 ماه در فريزر گوشت، ماهي و تخم مرغ تخممرغ خام: 3 هفته در يخچال تخممرغ آبپز: 1 هفته در يخچال گوشت گوسفند: 3 تا 5 روز در يخچال، 4 تا 6 ماه در فريزر گوشت گوساله: 3 تا 5 روز در يخچال/ 8 ماه در فريزر گوشت چرخ کرده: 5 تا 6 روز در يخچال/ 3 ماه در فريزر ماهي و ميگو: 1 تا 2 روز در يخچال/ 3 تا 4 ماه در فريزر گوشت پخته: 3 تا 4 روز در يخچال مرغ و ماکيان: 1 تا 2 روز در يخچال / 4 ماه در فريزر گوشت دودي: 5 تا 6 روز در يخچال نان و شيريني نان باگت: 3 روز در يخچال/ 1 هفته در فريزر نان سبوسدار: 1 تا 2 روز در يخچال/ 1 ماه در فريزر کيک اسفنجي: 3 روز در يخچال/ 3 تا 4 ماه در فريزر شيريني تر: 3 تا 4 روز در يخچال/ 2 ماه در فريزر تارت: 2 روز در يخچال/ 2 ماه در فريزر ساير خوراکي ها سس کچاپ، خيارشور: 1 سال (از تاريخ توليد) در يخچال سس مايونز: 2 ماه (از تاريخ توليد) در يخچال کره: 3 هفته (پس از باز شدن بسته بندي) در يخچال/ 4 ماه (در بستهبندي اصلي) در فريزر کنسرو بازشده: 2 روز در يخچال مايونز و دسرهاي خانگي بر پايه تخم مرغ: يک روز در يخچال سوپ و آش: 5 تا 6 روز در يخچال چيدمان مناسب خوراکي ها ضرورت چيدمان مواد غذايي در طبقات مختلف يخچال به اين دليل است که هر قسمت، سطح مختلفي از برودت را دارد که ممکن است براي بعضي از خوراکيها مناسب نباشد. بايد دانست که هر طبقه چه درجه برودتي دارد و مناسب چه خوراکي هايي است. جايخي: 12- تا 2 درجه سانتيگراد/ مناسب براي مواد غذايي منجمد طبقه بالايي: 0 تا 2 درجه سانتيگراد/ مناسب براي غذاهاي پخته، ماست، پنير تازه، دسرهاي شيري، خامه تازه، کنسرو بازشده و تخم مرغ طبقه مياني: 3 تا 5 درجه سانتيگراد/ مناسب براي سوپ و آش، کمپوت، نان و شيريني تازه، سسهاي خانگي طبقه پاييني و جاميوه اي: 5 تا 8 درجه سانتيگراد/ مناسب براي انواع پنيرها، کره، شير، سبزيها و ميوهها در يخچال: 7 تا 8 درجه سانتيگراد/ مناسب براي سسهاي آماده، نوشيدني ها يادتان باشد که... • در صورتي که بسته بندي مواد غذايي آسيب ديده، برآمده يا غيرعادي باشد يا خوراکي بوي نامطبوع و ذرات کپک هر چند جزيي داشته باشد بايد از مصرفش اجتناب کرد. • همه خوراکي ها بايد در ظروف دربسته يا پاکت فريزر بسته بندي شوند. • پس از باز کردن بستهبندي خوراکي هاي تازه مانند ژامبون و پنير، آنها را در ظرف يا پاکت مناسب بچينيد. همچنين باقيمانده کمپوت و کنسرو نيز بايد از قوطي خارج شده و در ظرف ديگري نگهداري شود. • بين مواد غذايي در يخچال و فريزر فاصله قرار دهيد تا هوا ميانشان جريان داشته باشد. پيش از چيدن تخممرغ در يخچال نبايد آنها را شست. • يک يا دو بار در ماه يخچال را با آب و صابون بشوييد و در صورت نياز با مواد ضدعفونيکننده تميز کنيد. • قبل از چيدن بسته بندي ها در فريزر، ابتدا آنها را در يخچال بگذاريد تا خنک شوند. به اين ترتيب فرايند انجماد بهتر انجام مي گيرد. • براي انجماد بهتر، مواد غذايي را در فويل آلومينيومي و پاکت فريزر مخصوص بچينيد و هواي ميان آن را کاملا خارج کنيد. همچنين فضايي بين بستهبنديها بگذاريد تا اگر مايعي از آن بيرون آمد، روي ديگر مواد غذايي نريزد. • در هر بسته بيش از 4 تا 6 تکه خوراکي نگذاريد و روي بسته را نيز تاريخ بزنيد تا بيش از حد مطلوب در فريزر نماند. البته مواد غذايي که زودتر بسته بندي شده اند را زودتر مصرف کنيد. • پاکت هاي وکيوم بدون منفذ نسبت به پاکت هاي معمولي برتري دارند زيرا با چيدن مواد غذايي و خارج کردن هوا، در پاکت کاملا بسته مي شود. با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد