غذاي اصلي/ سير تا پياز دلمه
جام جم/ دلمه غذاي خوشمزهاي است که خوشبختانه فصل و زمان معيني ندارد. اين غذا را در تمام فصلها و ماههاي سال ميتوانيدبپزيد و نوشجان کنيد. براي تهيه و طبخ دلمه بايد به نکاتي دقت کنيد تا غذاي خوشمزهاي سر سفره بگذاريد. اولين نکته اين که دلمه را ميتوانيد هم با گوشت و هم بدون گوشت طبخ کنيد. اگر گوشت قرمز براي شما يا ساير افراد خانواده ضرر دارد، از ريختن گوشت درون دلمه خودداري کنيد. سويا جايگزين مناسبي براي گوشت چرخکرده است و خواص بسياري هم دارد. حالا که گوشت هم گرانشده، تا آنجا که ميتوانيد از سويا بهجاي گوشت يا همراه گوشت استفاده کنيد. يعني به جاي نيمي از گوشت، سويا بريزيد و مطمئن باشيد غذاي خوشمزهاي خواهيد داشت. و اما نکته دوم، يادتان باشد براي تهيه يک دلمه خوشمزه بايد شعله گاز را ملايم کنيد تا دلمهها باز نشود و درست و حسابي بپزد. همه ما ميدانيم دلمه انواع مختلفي دارد مانند دلمه برگ مو، دلمه فلفل، دلمه بادمجان، دلمه کلم برگ و... اما نکته جالب آن که روش پخت تمام دلمهها يکسان است. براي تهيه مواد داخل دلمه دو يا سه عدد پياز را خلالي کرده و داخل روغن سرخ کنيد. بعد نوبت گوشت است. همانطور که گفتيم، ريختن گوشت در دلمه الزامي نيست. 250 گرم گوشت چرخکرده داخل پياز سرخ شده بريزيد. مقداري سويا را هم به مدت نيم ساعت درون آب ولرم خيس بدهيد سپس آن را درون آبکش بريزيد و خوب فشار داده تا آبش گرفته شود. سپس سويا را هم داخل گوشت چرخکرده ريخته و سرخ کنيد. مقداري رب گوجه فرنگي هم داخل مواد بريزيد و زردچوبه را نيز اضافه کرده و بهم بزنيد. در صورتي که مايل باشيد ميتوانيد رب گوجهفرنگي داخل گوشت و سويا نريزيد. سپس اين ظرف را از روي حرارت برداشته و کنار بگذاريد. يک ظرف آب روي حرارت بگذاريد و مقدار يک و نيم پيمانه برنج را که از قبل خيس دادهايد داخل آب جوش بريزيد. وقتي برنج نيم پز شد آن را درون آبکش ريخته و آن را هم کنار بگذاريد. حالا نوبت لپه است. مقدار نيم پيمانه لپه را هم که از قبل خيس دادهايد بپزيد. وقتي لپه کاملا پخته شد، آن را نيز داخل آبکش ريخته و بگذاريد تا سرد شود. البته ريختن لپه الزامي نيست. ميتوانيد لپه را از مجموع مواد حذف کنيد. سبزي دلمه را که شامل تره، جعفري، مرزه، ترخون، پيازچه، نعنا و کمي شويد است، خوب پاک کرده و بشوييد و بگذاريد تا خشک شود. حالا سبزيها را خرد کنيد و داخل مواد بريزيد. شما ميتوانيد سبزي دلمه را با گوشت و پياز کمي تفت دهيد و هم ميتوانيد بدون سرخکردن، داخل مواد بريزيد. حالا تمام مواد را داخل کاسه بزرگي ريخته و کاملا مخلوط کنيد. نمک و فلفل را هم اضافه کرده و براي طعمدار کردن دلمه مقداري آبليمو يا آب نارنج را همراه کمي شکر به مواد اضافه کنيد. روش ديگر اين است که کمي سرکه و شکر را مخلوط کنيد و داخل مواد بريزيد و خوب مخلوط نماييد. رب انار هم براي افزودن به اين مواد بسيار مناسب است. ولي اگر دلمه برگ مو دوست داشته باشيد بايد همين روزها دست به کار شويد و مقداري برگ مو بخريد. اگر هم بخواهيد ميتوانيد دلمه برگ مو را درست کرده بدون اينکه آن را بپزيد، درون فريزر بگذاريد تا براي ماههاي ديگر مورد استفاده قرار دهيد. بقيه دلمهها را هم به همين روش ميتوانيد تهيه و درون فريزر نگهداري کنيد تا هر وقت خواستيد آنها را بيرون آورده و بپزيد و ميل نماييد، اما دلمه تازه خوشمزهتر و پرخاصيتتر است. دلمه برگ مو همانطور که گفته شد، در فصل بهار که درخت انگور برگهاي تازه ميدهد، ميتوانيد از اين برگها استفاده کرده و دلمه برگ مو درست کنيد اگر شانس داشته باشيد و هنوز در خانه خود يا افراد فاميل درخت انگوري باشد، ميتوانيد اين برگها را بچينيد. برگهاي مو بايد تازه و لطيف باشد همچنين سعي کنيد از برگهايي استفاده کنيد که پنجهاي نباشد تا وقتي مواد را داخل آنها ميريزيد، از ميان آنها بيرون نزند. اگر از برگهاي شور استفاده ميکنيد، حتما يک ساعت قبل از تهيه دلمه اين برگها را داخل آب سرد قرار دهيد تا شوري آنها گرفته شود. براي تهيه اين دلمه کمي روغن داخل قابلمه بريزيد و چند برگ مو ته ظرف بچينيد و بعد دلمههاي پيچيده را داخل ظرف بگذاريد. براي تهيه دلمه برگ اگر برگ موها کوچک باشد از دو عدد برگ در کنار هم استفاده کنيد در غير اين صورت يک عدد برگ کافي است. دم برگ موها را حتما بگيريد. مقداري مايه دلمه را درون برگ بريزيد. دقت کنيد مايه برگها يک اندازه باشد. حالا اطراف برگ را روي هم بپيچيد و محکم کرده و داخل قابلمه بگذاريد. وقتي تمام دلمههاي برگ مو را چيديد، يک بشقاب روي آنها بگذاريد. مقداري آب و نمک داخل قابلمه بريزيد و قابلمه را روي حرارت ملايم قرار دهيد. دقت کنيد آب زيادي نريزيد، زيرا باعث بازشدن دلمهها خواهد شد و همچنين مراقب باشيد دلمه شما نسوزد. در پايان طبخ دلمه نبايد آبي داخل قابلمه باشد. بجاي آب ميتوانيد از آب گوشت هم استفاده کنيد. همچنين ميتوانيد آب نارنج و شکر يا آبليمو و شکر هم داخل قابلمه بريزيد تا دلمهها خوشمزهتر شود. برگ شور اگر ميخواهيد خودتان برگ شور تهيه کنيد. اول برگها را بشوييد و بگذاريدکاملا خشک شود سپس دم برگها را بگيريد و آنها را در دستههاي ده تايي لوله کرده و داخل يک شيشه تميز کنار هم بچينيد. حالا يک ليتر آب سرد جوشيده را با چهار قاشق سوپخوري نمک و چهار قاشق سوپخوري سرکه مخلوط کرده و داخل شيشه حاوي برگها بريزيد و در شيشه را محکم ببنديد. به اين صورت براي فصلهاي ديگر هم برگ مو خواهيد داشت. دلمه بادمجان براي تهيه اين دلمه، ابتدا بادمجانها را خوب بشوييد. سپس با يک چاقوي نوک تيز کلاهک بادمجانها را درآورده و با يک قاشق کوچک داخل آنها را خالي کنيد. مراقب باشيد بادمجان سوراخ يا پاره نشود و به اندازه يک تا يک و نيم سانتيمتر هم گوشت به ديواره بادمجانها بماند. حالا داخل بادمجان را از مايه دلمه پر کنيد و کلاهک آن را بگذاريد. دلمهها را در ظرفي چيده، آنها را پخته و نوش جان کنيد. دلمه فلفل براي تهيه اين دلمه با يک چاقوي تيز سر فلفلها را درآورده و تخمهاي داخل آنها را خالي کنيد. سپس ظرفي را آب کرده و روي حرارت تند قرار دهيد. پس از جوش آمدن آب، فلفلها را داخل آن بيندازيد و بگذاريد تا يکي دو جوش بزند. حالا فلفلها را داخل آبکش بريزيد و بگذاريد خنک شود. داخل فلفلها را از مايه پر کرده، سر آنها را بگذاريد و در يک قابلمه بپزيد.براي تهيه و پخت اين دلمه از فلفلهايي به رنگهاي سبز، زرد، نارنجي و قرمز استفاده کنيد تا ظرف غذاي شما زيباتر باشد. دلمه کلم و کاهو براي تهيه اين دلمهها ظرفي را پر از آب کنيد و روي حرارت تند قرار دهيد. وقتي آب جوش آمد کاهو يا کلمها را که قبلا برگ برگ کردهايد داخل آب جوش بيندازيد و بگذاريد يکي دو جوش بزند. بعد آنها را داخل آبکش ريخته و پس از سرد شدن، درونشان مايه دلمه بريزيد و بگذاريد بپزد.دقت کنيد کاهو و کلم زيادي در آب نجوشد و موقع بستن دلمه هم احتياط کنيد پاره نشود. روي اين دلمهها را نيز بشقاب بگذاريد تا از هم باز نشود. بعضيها دلمههاي ديگري مانند گوجهفرنگي و سيبزميني هم ميپزند که تهيه آنها نيز مانند دلمههاي ديگر است اما يادتان باشد از گوجه فرنگي درشت و سفت استفاده کنيد و همچنين محتواي درون يک سيب زمينيهاي يک اندازه را خالي کرده و درونشان را از مواد دلمه پر کنيد و بپزيد. دقت داشته باشيد اين دلمهها خيلي زود پخته ميشود و اگر مراقب نباشيد و زياد بپزد باز شده و خراب خواهد شد؛ مخصوصا گوجهفرنگي که بسيار لطيف است. با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد