فوت و فن پخت دو مرباي خوش طعم و لذيذ
بازتاب زندگي/ مرباهاي خانگي، اگر به خوبي درست شده باشند، رنگي روشن و باطراوت و طعمي بسيار عالي دارند که هرگز با انواع مرباهاي فروشگاه ها قابل مقايسه نيستند. مرباها از ميوه هاي خرد و يا له شده به همراه شکر درست مي شوند. آنها را آنقدر مي پزند تا کاملا نرم و شفاف شوند. افزودن پکتين به مربا، سرعت مراحل پخت را بالا مي برد و باعث مي شود تا رنگ و طعم ميوه اصلي در مرباي آماده شده حفظ شود. توجه- پکتين نوعي ژلاتين گياهي است و به عنوان قوام دهنده و همچنين ژل دهنده در فرآورده هاي غذايي مصرف مي شود. پکتين که فيبر طبيعي است باعث افزايش دفع مواد زايد از روده و در نتيجه کاهش خطر ابتلا به بيماري هاي مرتبط با دستگاه گوارش شده و نيز به علت پيوند با چربي ها و دفع آنها موجب کاهش بيماري هاي قلبي-عروقي و همچنين کمک به کاهش وزن مي شود. منابع اصلي پکتين، بخش سفيد رنگ داخلي پوست مرکبات و نيز تفاله سيب است. اما با کيفيت ترين نوع پکتين از پوست مرکبات تهيه مي شود که نسبت به پکتين سيب، کيفيت بالاتري دارد. مرباها معمولا بافت ضخيمي دارند اما به اندازه ژله ها ضخيم و سفت نيستند. به طور مثال بايد با يک قاشق به راحتي از درون ظرف برداشته شوند و مربا شکل قاشق را به خود بگيرد و خيلي آسان درون ظرف پخش شود. در حالي که ژله ها اينگونه نيستند. آماده سازي ميوه براي تهيه مربا آماده کردن ميوه براي مربا، کار بسيار آساني است. ميوه مورد استفاده بايد تازه و بدون لکه باشد و درضمن کاملا رسيده نباشد. ابتدا ميوه ها را با آب خنک تميز بشوييد. سپس ميوه ها را روي حوله هاي کاغذي يا حوله هاي تميز آشپزخانه پهن کنيد و آنها را با ملايمت خشک کنيد. در مورد ميوه هايي مانند توت، به دليل اينکه بسيار ظريف هستند و خيلي زود خراب مي شوند، آنها را درست قبل از استفاده بشوييد و خشک کنيد. اما ميوه هاي محکم تر مانند سيب و مرکبات، بدون اينکه خراب شوند، کمي پس از شستشو مي توانند در دماي اتاق منتظر بمانند. هسته ميوه هاي هسته دار را درآورده و پوست شان را نيز بکنيد. يادتان باشد که براي درست کردن مربا، بايد هميشه پوست ميوه ها را کند. زيرا پوست ميوه وقتي پخته شود، سفت و چسبنده مي شود. پس از اينکه پوست ميوه ها را کنديد، آنها را خرد کرده و سپس به آرامي له کنيد. سپس يک لايه کاملا صاف ته يک ماهيتابه يا کاسه قرار دهيد. البته مراقب باشيد بيش از حد ميوه ها را له نکنيد چراکه قرار نيست پوره درست کنيد. پوره کردن باعث مي شود آب بيش از حدي از ميوه خارج شود و مربا بسيار نرم و شل شود. پيشگيري از شناور شدن ميوه گاهي اوقات ميوه مربا از شيره آن جدا شده و به روي شيشه نگهداري مربا، شناور مي شود. اين وضعيت زماني رخ مي دهد که يا ميوه درشت خرد شده اند و يا به اندازه کافي له نشده اند. در اين حالت هواي درون سلول هاي ميوه به بيرون منتشر نمي شود و وقتي مربا خنک مي شود، ميوه هاي پر از هو،ا از شيره مربا جدا شده و به بالاي ظرف شيشه مربا مي آيند. براي پيشگيري از اين وضعيت، ميوه ها را به اندازه کافي خرد و له کنيد تا هواي درون سلول هاي ميوه ها کاملا خارج شوند. اين روش باعث مي شود ميوه ها شکر بيشتري به خود جذب کنند و از شيره مربا جدا نشوند. شکر مورد استفاده از شکرهاي دانه ريز براي تهيه مربا استفاده کنيد. اين نوع شکر براي ميوه هاي داراي پکتين بالا مناسب است. شکر را قبل از اينکه به آب جوش اضافه کنيد، بايد کاملا در آب حل کنيد. اگر اين کار را انجام ندهيد، مرباي آماده شده، پر از دانه هاي شکر مي شود. همچنين به طور معمول براي هر 3 تا 4 فنجان ميوه خرد و يا له شده، 1 فنجان شکر لازم است. ريختن شکر زياد باعث شکرک زدن مربا مي شود. همچنين ممکن است مربا چنان شيرين شود که دل را بزند. اگر هم مي خواهيد مرباي خوشرنگ تري داشته باشيد، مي توانيد از شکر قهوه اي استفاده کنيد. اندازه مناسب هنگام تهيه مربا، هرگز حجم زيادي از ميوه به کار نبريد. وقتي مقدار ميوه و شکر زياد باشد، به قوام رسيدن آنها بسيار طول مي کشد و ميوه ها چنان له مي شوند که در آخر در شيره مربا کاملا حل مي شوند. در ضمن وقتي مربا به خوبي قوام نيايد، خيلي زود شکرک مي زند. براي آن که بدانيد مربا قوام آمده يا خير، کمي از آن را درون يک ليوان آب سرد بريزيد. اگر مربا ته ظرف رفت و از هم باز نشد، قوام آمده است. همچنين براي پيشگيري از شکرک زدن مربا، بايد آن را روي حرارت ملايم آماده کرد. براي درست کردن مرباي شکرک زده، درون آن مقداري آب جوشيده و آبليمو زده و دوباره آن را بجوشانيد تا شکرک آن از بين برود. همچنين براي پيشگيري از شکرک زدن مرباهاي شيرين از آبليمو استفاده مي شود که بايد يک ربع قبل از برداشتن ظرف مربا از روي حرارت به آن اضافه شود. حرارت مناسب براي ذوب کردن شکر و پختن مربا بايد از دماي مناسب استفاده کنيد. دماي مناسب نيز 105 درجه سلسيوس است. براي اينکه از حرارت مناسب مطمئن باشيد مي توانيد از حرارت سنج استفاده کنيد. نگهداري از مربا پيش از هر چيز ظرف مخصوص نگهداري مربا را تميز و استريليزه کنيد و بگذاريد ظرف کاملا خشک شود. براي اينکه مربا کپک نزند، در ظرف مرباها را بايد کاملا ببنديد و آن را در جاي خنک و ترجيحا تاريک نگهداريد. وقتي هم در ظرف مربا را براي استفاده باز مي کنيد، بايد آن را حتما در يخچال نگهداري کنيد. در ضمن موقع درست کردن مربا با استفاده از قاشق چوبي، آن را هم بزنيد تا احتمال کپک (و همچنين شکرک زدن) آن به حداقل برسد. طرز تهيه دو نوع مربا مرباي گرمک مواد لازم 7 فنجان گرمک خرد و کمي له شده ( 2 تا 3 عدد گرمک)، 2 فنجان شکر ريز، 2 قاشق غذاخوري آبليموي تازه، 1 قاشق چايخوري پوست رنده شده ليموترش طرز تهيه 1- گرمک را درون ظرفي از جنس استيل با ظرفيت حدود 8 ليتر بريزيد و بگذاريد آهسته به جوش آيد. سپس اجازه دهيد 8 تا 10 دقيقه روي حرارت به آرامي بپزد تا زماني که مواد کاملا صاف و نرم شود. 2- شکر، آب ليموترش و پوست ليموترش را به مواد اضافه کنيد تا شکر کاملا حل شود. بگذاريد 15 تا 20 دقيقه حرارت ببيند تا به نقطه قوام و ضخيم شدن برسد. سپس مربا را از روي حرارت برداشته و هر نوع کفي را روي آن برداريد. 3- اکنون بگذاريد مربا خنک شود و سپس در ظرف مخصوص نگهداري مربا قرار دهيد و در جاي خنک، خشک و تاريک نگهداريد. مرباي سيب و هويج مواد لازم دو عدد سيب خوشمزه قرمز، پوست کنده و خرد يا رنده شده، 2 قاشق غذاخوري آب ليموترش تازه، حدود نيم کيلو هويج پوست گرفته و رنده شده، 1/4 فنجان آب سيب شيرين نشده، 3/5 قاشق غذاخوري پکتين پودر شده، 5 فنجان شکر ريز طرز تهيه اين مربا طعم و رنگ بي نظيري دارد. بهترين گزينه براي صبحانه و يا عصرانه تان است. 1- ابتدا در يک ظرف 8 ليتري، سيب ها و آب ليموترش را با هم ترکيب کنيد. سپس هويج، آب سيب و پکتين را نيز به آن بيفزاييد و ظرف را روي حرارت گذاشته تا مواد به نقطه جوش برسند. 2- اکنون شکر را اضافه کنيد و اجازه دهيد تا در مواد کاملا حل شود. سپس 1 دقيقه ديگر بگذاريد، مواد بجوشد. 3- وقتي مربا کاملا قوام آمد، آن را از روي حرارت برداشته و کف هاي روي آن را برداريد و بگذاريد خنک شود. سپس در ظرف مخصوص مربا ريخته و محکم ببنديد و در جاي خنک، خشک و تاريک نگهداريد. با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد