برای مشاهده نسخه قدیمی وب سایت کلیک کنید
logo
جذاب ترین ها
آشپزی من

آيا استفاده از مايکروفر براي آماده کردن غذا خطرناک است؟

منبع
مجله پزشکي دکتر سلام
بروزرسانی
آيا استفاده از مايکروفر براي آماده کردن غذا خطرناک است؟
مجله پزشکي دکتر سلام/ شايد شما هم شنيده باشيد که استفاده از مايکروفر باعث سرطان‌زا شدن غذاها يا از دست رفتن مواد مغذي موجود در آن‌ها مي‌شود. با اين‌ حال مايکروفرها به خاطر سرعت و کارايي بالاي خود در گرم‌ کردن و پخت غذا تبديل به يکي از ابزارهاي ضروري هر آشپزخانه‌اي شده‌‌اند. امواج مايکرويو که مثل نور نوعي موج الکترومغناطيسي هستند به دليل سه خاصيت بازتابش توسط فلز، عبور از موادي مثل شيشه، کاغذ، پلاستيک و جذب‌ شدن توسط خوراکي‌ها براي گرم‌ کردن يا پختن غذا ايده‌آل هستند. در واقع اين امواج با ايجاد حرکت در مولکول‌‌هاي غذا انرژي توليد مي کنند که باعث توليد حرارت و پختن يا گرم‌ شدن غذا مي‌شود. اما آيا اين روش پخت باعث تغيير خواص خوراکي‌ها و از دست رفتن خاصيت و مواد مغذي غذاها مي‌شود؟ اگر شما هم در منزل يا محل کار از اين ابزار پخت و پز استفاده مي‌کنيد و مي‌خواهيد بيشتر درباره تاثير آن بر روي مواد غذايي بدانيد اين مطلب از دکتر سلام را از دست ندهيد. آيا استفاده از مايکروفر سرطان‌زا است؟ بگذاريد همين‌ جا خيالتان را راحت کنيم: استفاده از امواج مايکروويو براي گرم‌ کردن يا پختن غذا باعث افزايش احتمال ابتلا به سرطان نمي‌شود چرا که اين امواج به طور کلي خطرناک نيستند و سطح انرژي پاييني دارند. درست همان‌ طور که قرار گرفتن در معرض نور لامپ (که آن‌ هم نوعي تشعشع الکترومغناطيسي است) باعث بيماري کسي نمي‌شود. تشعشعاتي که معمولا سرطان‌زا دانسته مي‌شوند قدرت نفوذ و فرکانس بالايي دارند و باعث تغيير ساختار DNA سلول‌ها و ايجاد سلول‌هاي سرطاني مي‌شوند. اما امواج مايکروويو از اين نوع نيستند و با داشتن انرژي و فرکانس پايين‌تر تنها باعث تحرک مولکول‌ها و ايجاد حرارت در غذا مي‌شوند اما قادر به تغيير خواص شيميايي يا DNA غذايي که مي‌خوريد نيستند. با اين‌ حال اين وسيله کاملا هم بي‌خطر نيست. اگر چه مقدار تشعشع منتشر شده از مايکروفرها استانداردهاي بخصوصي دارد، اما پژوهشگران توصيه مي‌کنند براي قرار گرفتن در معرض تشعشع کمتر بهتر است هنگام روشن بودن تا حد ممکن از مايکروفر فاصله بگيريد. البته استانداردهاي ايمني بکارگرفته شده بسيار سخت‌گيرانه است و ميزان تشعشعات مايکروفرها بسيار پايين‌تر از حدي است که بتواند براي شما مشکلي ايجاد کند. البته اگر هنوز هم احساس نگراني مي‌کنيد بهتر است بدانيد قرار گرفتن در فاصله نيم‌متري از مايکروفر مي‌تواند باعث کاهش 100 برابري تشعشعات تابيده‌شده به بدن فرد شود. به عبارت ديگر نيازي نيست صورتتان را به شيشه مايکروفر چسبانده و گرم‌شدن غذايتان را نگاه کنيد و بهتر است از آن کمي فاصله بگيريد. در نهايت بايد به اين نکته اشاره کنيم که مايکروفرها تنها در زمان فعاليت امواج مايکروويو توليد مي کنند و به محض اتمام کار يا باز کردن در آن تشعشعات آن‌ها قطع مي‌شود. شيشه در مايکروفر نقش مهمي در کنترل تشعشعات آن دارد و بايد هرگونه صدمه‌اي به آن را جدي بگيريد. در صورتي که متوجه هر گونه آسيب در شيشه، گوشه‌ها، لولاي در يا ايراد در بسته‌ شدن آن شديد بهتر است ديگر تا زمان تعمير دستگاه يا خريداري يک مايکروفر جديد از آن استفاده نکنيد. آيا استفاده از مايکروفر باعث از بين رفتن مواد مغذي مي‌شود؟ يکي ديگر از ايراداتي که به مايکروفرها گرفته مي‌شود، از بين رفتن مواد مغذي در غذاهايي است که با آن‌ها آماده مي‌شوند. واقعيت اين است که پخت و پز هميشه باعث از دست رفتن مقداري از موارد مغذي مي‌شود. البته مواد مغذي موجود در غذاها بسته به روش طبخ و ماده خوراکي مي‌تواند متغير باشد، اما در کل استفاده از مايکروفر براي گرم‌ کردن غذا از بخارپز کردن، آبپز کردن يا قرار دادن آن در فر واقعا بهتر است. براي مثال تحقيقات نشان داده که ويتامين C، که معمولا در هنگام آشپزي از بين مي‌رود، در مايکروفر به خوبي حفظ مي‌شود. دليل اصلي اين موضوع هم سرعت بالاي مايکروفرها در گرم‌ کردن غذا است. به طور کلي روش‌هاي آشپزي که سرعت بالاتري دارند و در کمترين زمان و با استفاده از کمترين مقدار آب غذا را گرم مي‌کنند کمتر باعث از بين رفتن مواد مغذي موجود در غذاها مي‌شوند. چرا که وقتي غذاها را داخل آب ريخته و شعله را زياد مي‌کنيد، برخي از مواد مغذي موجود در آن‌ها وارد آب شده و هدر مي‌رود. چه ظرف‌هايي براي استفاده در مايکروفر مناسب‌تر هستند؟ بهترين ظروف ممکن براي گرم‌کردن يا پخت غذا با مايکروفر ظرف‌هاي شيشه‌اي و سراميکي يا چيني هستند. استفاده از انواع ظروف و نگهدارنده‌هاي کاغذي تهيه شده با کاغذ سفيد هم مشکلي ندارد، اما بکاربردن کاغذهاي رنگي و روزنامه به هيچ عنوان توصيه نمي‌شود چرا که ممکن است آتش بگيرند. به طور کلي از ظروف پلاستيکي معمولي در مايکروفر استفاده نکنيد چرا که علاوه بر اين که ممکن است آب شوند يا آتش بگيرند ممکن است مواد مضر و احتمالا سرطان‌زا را به غذاي شما اضافه کنند. البته ظروف پلاستيکي قابل استفاده در مايکروفر هم توليد شده که ترکيبات متفاوتي دارد و البته قيمت آن هم بسيار بيشتر است. ولي به عنوان يک قاعده کلي سعي کنيد از ظروف پلاستيکي استفاده نکنيد. در نهايت بايد به ظروف فلزي اشاره کنيم که به دليل بازتابش امواج مايکروويو حرارت کافي را به غذا انتقال نمي‌دهند و باعث مي‌شوند غذاي شما به خوبي گرم نشود يا خام بماند. همچنين برخي از ظروف فلزي مثل فويل‌هاي آلومينومي، ظروف يکبار مصرف آلومينيومي و ظروف چيني دورطلا در مايکروفر آتش مي‌گيرند. همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد: آخرين خبر در سروش http://sapp.ir/akharinkhabar آخرين خبر در ايتا https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5 آخرين خبر در آي گپ https://igap.net/akharinkhabar آخرين خبر در ويسپي http://wispi.me/channel/akharinkhabar آخرين خبر در بله https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT آخرين خبر در گپ https://gap.im/akharinkhabar
اخبار بیشتر درباره
اخبار بیشتر درباره