نوشيدني ها/ بهترين شربتهاي گياهي تابستان
جام جم/ افزايش گرما و کاهش بارندگي، تابستان را به فصلي با طبيعت گرم و خشک تبديل کرده است. وجود هواي گرم و خشک در طول اين فصل باعث تغييراتي در بدن ميشود که براي تعديل اين تغييرات نامطلوب، لازم است تدابيري در خورد و خوراک به کار گرفته شود تا به حفظ سلامت افراد کمک کند. سيده زهرا حسيني، کارشناس ارشد علوم بهداشتي و تغذيه و پژوهشگر انجمن تحقيقات طب سنتي در اين خصوص به جامجم ميگويد: فصل تابستان باعث تغييراتي در اخلاط، باز شدن منافذ پوستي، ترشح غدد عرق و به دنبال آن تبخير مايعات بدن شده و از طرفي با خروج حرارت از بدن درون سرد و اين امر موجب ضعف قوه هاضمه ميشود. بر اين اساس، بهترين موقع صرف غذا در طول تابستان، خنکترين ساعات روز است وسط روز هوا بسيار گرم و قوه هاضمه ضعيف است در نتيجه اگر وسط روز غذا ميخوريد، نبايد سنگين و حجيم باشد و توصيه ميشود در اين فصل اغلب از غذاهاي سبک يا همان غذاهاي حاضري و خودماني که طبع سرد و هضم راحتي دارند استفاده کنيد. غذاهايي که حرارت بدن را بالا يا پايين ميبرد مصرف غذاهايي با طبيعت سرد مثل ماست، خيار، کاهو، کدو سبز خورشتي، گشنيز، اسفناج، خرفه و همچنين مصرف لبنياتي همچون ماست و دوغ و کفير ميتواند به خنک شدن بدن کمک کند. البته افراد سرد مزاج بايد از افراط در مصرف مواد غذايي داراي طبيعت سرد پرهيز نمايند. حسيني با اشاره به مطالب فوق ميافزايد: مواد غذايي که حرارت بدن را افزايش ميدهد و باعث خشکي پوست ميشود شامل فلفل، زنجبيل، دارچين، زعفران، سسهاي تند، خردل، سبزيجات تند مانند سير، پياز، ترخون، نعناع، تره، شاهي و شويد است که بايد کمتر مورد استفاده قرار گيرند. از آنجا که مواد غذايي شيرين نيز طبع گرمي دارد بهتر است در اين فصل در مصرف آنها زيادهروي نشود. گوشتهاي قرمز بخصوص گوشت شتر به دليل دارا بودن گرما و حرارت زياد بايد کمتر مصرف شود و بهتر است در اين فصل بيشتر غذاها با گوشتهاي سفيد مثل ماهي تازه و مرغ تهيه شود. وي با تاکيد بر اين که در تابستان بايد از مصرف غذاهاي شور پرهيز کرد، ميگويد: برخي بر اين باورند که به دليل تعريق و از دست دادن الکتروليتها طي تعريق بايد همواره در اين فصل از غذاهاي شور استفاده کنند در صورتي که مقدار مصرف نمک بايد در حد معمول باشد. نمک طبع گرمي دارد و ميتواند بر حرارت بدن بيفزايد. اين کارشناس ارشد تغذيه با اشاره به اين که طبخ مواد غذايي به شکل سرخ شده، کبابي، برشته و تفت داده شده موجب گرمي و خشکي طبيعت غذا ميشود، ميگويد: در اين فصل، موادغذايي را اغلب به شکل خام، آب پز يا پخته مصرف کنيد. اولويت در مصرف کدام ميوه تابستاني است؟ تغييرات فصلي به گونهاي است که ميوههاي هر فصل ميتواند بخشي از نيازهاي بدن در آن فصل را تامين کند. به گفته اين پژوهشگر طب سنتي، از آنجا که نياز بدن به آب در فصل تابستان افزايش مييابد، مصرف بسياري از ميوههاي اين فصل مانند هندوانه، طالبي و خربزه آبدار توصيه ميشود. لازم به ذکر است بعد از خوردن ميوهها بخصوص انگور، هندوانه، گيلاس و خربزه از خوردن آب پرهيز شود. مصرف مرکبات و ميوههاي ترش و ميخوش يا ملس (ترش و شيرين) مانند زرشک و آب زرشک، شاه توت، تمشک، سيب ترش، تمرهندي و استفاده از غوره، آبغوره، آبليمو و نارنج در تهيه غذا ميتواند به رفع عطش و حرارت بدن و کاهش صفرا کمک کند. اين را هم بدانيد دريافت ميوهها و سبزيها به دليل دارا بودن مواد مغذي بخصوص ويتامين C و انواع آنتياکسيدانها ميتواند آسيب وارد شده به پوست در اثر تابش نور شديد خورشيد و اشعه UV را کاهش دهد. بهترين شربتهاي گياهي تابستان به گفته حسيني، نوشيدنيهايي همچون شربت بنفشه، شربت گل سرخ، شربت طبيعي ريواس تمرهندي، انار و شربتهايي که اين روزها مصرف آن بسيار توصيه ميشود همچون سکنجبين آبليمو و خاکشير در گروه بهترين نوشيدنيهاي تابستاني به شمار ميرود، ضمن اين که مصرف نوشيدنيهاي کافئين دار و عرقيات گرم بايد تا حد امکان کاهش يابد، چرا که باعث افزايش سوخت و ساز و فعاليت و حرارتزايي بدن شده و از طرفي به دليل خاصيت ادرارآوري سبب از دست رفتن آب بدن ميشود. حسيني با تاکيد بر اين که مصرف مايعات بسيار سرد ميتواند سبب اختلالات گوارشي شود، به نکته جالبي اشاره ميکند و ميگويد: براي خنک کردن مايعات نبايد يخ را به طور مستقيم در نوشيدني انداخت، بلکه بايد ظرف حاوي يخ را داخل مايعي که ميخواهيم خنک کنيم قرار دهيم تا از کاهش بيش از حد دماي نوشيدني جلوگيري شود. همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد: آخرين خبر در سروش http://sapp.ir/akharinkhabar آخرين خبر در ايتا https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5 آخرين خبر در بله https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT آخرين خبر در گپ https://gap.im/akharinkhabar