برنج بايد آبکش باشد يا کته؟
اخباررسمي/ از جمله سوالاتي که در مورد نحوهي طبخ برنج مطرح است اين است که آيا برنج آبکش باعث کمتر شدن نشاستهي برنج ميشود؟ برنج کته بهتر است يا برنج آبکش؟ برنج پرمصرفترين غله در بين آسياييها و مردم بسياري از کشورهاي ديگر قارهها است. روش مصرف برنج و پختن آن با توجه به فرهنگ غذايي کشورها متفاوت است که بيشترين نوع آن بهصورت چلو مطرح است. چلوي برنج بهصورت کته و آبکش مرسوم بوده و سؤالات زيادي حول اين روشها در بين مردم مطرح است. از سوالاتي که در مورد نحوهٔ طبخ برنج مطرح است، اين است که آيا برنج آبکش باعث کمتر شدن نشاستهٔ برنج ميشود؟ يا برنج کته بهتر است يا برنج آبکش؟ از شايعاتي که در مورد نحوهٔ طبخ برنج بين مردم مطرح است اين است که برنج آبکش سبب از بين رفتن نشاستهٔ برنج شده و کمتر موجب چاقي ميشود. حال اينکه اين تصور کاملاً غلط بوده و برنج آبکش شده مقدار نشاستهٔ برنج را کم نخواهد کرد. برنج علاوه بر نشاسته حاوي عناصر مفيدي است که وجود آنها براي بدن ضروري و لازم است، بهعنوانمثال برنج حاوي ويتامينهاي گروه ب چون ويتامين ب 1 يا تيامين است. تيامين جزو ويتامينهاي محلول در آب است که در هنگام آبکشي برنج مقداري از اين ويتامين متأسفانه از بين ميرود. ويتامين ب 1 به هضم و جذب غذا کمک نموده و همچنين عامل مهمي در سلامت قلب و عروق است. بدن قادر به ساخت ويتامين ب 1 نبوده و بايد اين ويتامين را از مواد غذايي چون برنج و غلات تأمين کند. به همين سبب توصيه ميشود، که برنج را بهصورت کته مصرف کنيد. افرادي که مبتلابه ديابت هستند، بهتر است برنج را بهصورت کته مصرف کنند چراکه برنج آبکش مقدار قند بيشتري جذب ميکند. برنج حاوي مقدار زيادي فيبر است که به هضم غذا کمک نموده و خاصيت ضد سرطاني دارد، اگر برنج بهصورت آبکش پخته شود مقدار زيادي فيبر از دست ميدهد و ميزان فيبر بهشدت کاهش مييابد. مزاياي برنج کته: - بهراحتي قابلهضم بوده و مصرف آن با ماست براي از بين بردن اسهالهاي خوني مفيد است. - به تنظيم قند خون کمک ميکند. - بهسلامت قلب و عروق کمک ميکند. - مقدار فيبر و ويتامينهاي ب بيشتري نسبت به برنج آبکش دارد. مراکز معتبر عرضهٔ برنجهاي خوش پخت و سالم: با توجه به اينکه برنج کته مزيتهاي بيشتري نسبتِ به برنج آبکش دارد اما از برنج آبکش استقبال بيشتري شده که دليل آن تصورات غلط و اينکه برنج آبکش شده ازنظر شکل ظاهري مجلسيتر است. با افزايش آگاهي مردم نسبت به مصرف برنج بهصورت کته و عرضهٔ برنجهاي مرغوب و خوش پخت ميتوان مردم را به مصرف برنج کته ترغيب کرد. برنجهاي ايراني جزو پرطرفدارترين و سالمترين برنجهاي دنيا است. اين برنجها بسيار خوشطعم و خوش عطر است. براي حفظ خواص اين نوع برنجها بهتر است که بهصورت کته پخته شوند اما به خاطر تصوراتي چون خوش پخت نبودن آنها بعضاً مورد استقبال واقع نميشوند، درحاليکه برنج هاي ايراني خوش پخت و دانه قلمي در بازار عرضهشده که مناسب ميهمانيها بوده و جزو بهترين و خوشطعمترين برنجها محسوب ميشوند. برنجهاي ايراني را قبل از پختن بايد کمي در آب و نمک خيسخورده شود و در قابلمهٔ مناسب پخته شود تا بهصورت دانهدانه به دست آيد. شناخت برندهاي معتبر و خوش پخت ايراني هم يکي از راهحلهاي خريد برنج مرغوب است. فروشگاههاي زيادي اقدام به عرضهٔ برنجهاي ايراني مناسب نمودهاند که مناسب ميهمانيها و مجالس مجلل نيز است. فروشگاه خوشه نمونهاي از اين فروشگاهها است که وابسته به مراکز معتبر بازرگاني بوده و اقدام به عرضهٔ برنجهاي داراي پروانه بهداشت ميکند.