فرادید/ با این وضع دلار و گرانی‌هایی که از پی آن می‌آید، بعید است حقوق ماهانه‌مان اجازه دهد دست کم دو شب در ماه را به همراه خانواده در رستوران‌های خوش آب و رنگ شهر شام درست و حسابی بخوریم. حالا دیگر مجبوریم به هنر خودمان اتکا کنیم و وعده شام درست و حسابی را با دست رنج خودمان بپزیم. برای همین به سراغ چند غذای معروف خانگی رفتیم و حساب کردیم چقدر باید برای مواد اولیه هر کدام از این غذا‌های لذیذ کنار بگذاریم.
دیگر باید با جمله‌هایی مثل «شام میریم بیرون» که برای دلداری به آشپزی که غذایش را سوزانده گفته می‌شود، خداحافظی کنیم.
با این وضع دلار و گرانی‌هایی که از پی آن می‌آید، بعید است حقوق ماهانه‌مان اجازه دهد دست کم دو شب در ماه را به همراه خانواده در رستوران‌های خوش آب و رنگ شهر شام درست و حسابی بخوریم. حالا دیگر مجبوریم به هنر خودمان اتکا کنیم و وعده شام درست و حسابی را با دست رنج خودمان بپزیم. برای همین به سراغ چند غذای معروف خانگی رفتیم و حساب کردیم چقدر باید برای مواد اولیه هر کدام از این غذا‌های لذیذ کنار بگذاریم.
چون روش طبخ غذا در هر خانه‌ای کاملا متفاوت است، ما به سراغ کتاب مستطاب آشپزی تالیف نجف دریابندری عزیز رفتیم و آنطور که محاسبه کردیم هنوز می‌توان با صرف هزینه‌ای منطقی شکم پنج تا شش نفر را سیر کرد. خرج تهیه بسیاری از این غذا‌ها در هر وعده غذایی حدود ۷۰هزار تومان است.

آبگوشت
۷۵۰ گرم گوشت آبگوشتی / یک عدد پیاز / دو پیمانه نخود و لوبیا / سه تا چهار عدد لیمو عمانی / دو قاشق زرد چوبه / نمک و فلفل
اگر خیلی اهل گشتن و قیمت گرفتن باشید، احتمالا می‌توانید صرف نظر از کیفیت، یک کیلو گوشت آبگوشتی خوب را از قصابی محل به قیمت ۶۶هزار تومان بخرید. پیاز را میدان‌های میوه و تره بار کیلویی هزار و ۵۰۰ تا هزار و ۷۰۰ تومان می‌فروشند. یک بسته ۱۰۰ گرمی لیمو عمانی پنج هزار تومان تمام می‌شود و آن‌هایی که این اواخر نخود و لوبیا خریده‌اند می‌گویند نخود کیلویی ۱۲ هزار تومان و لوبیا کیلویی حدود ۱۵ هزار تومان قیمت دارد.
البته می‌توانید از نخود و لوبیا‌های بست‌های موجود در فروشگاه‌های زنجیر‌های هم استفاده کنید. سیب زمینی و گوجه هم نباید بیشتر از دو هزار و ۵۰۰ تومان فروخته شود. می‌توانید بروید قصابی و فقط ۷۵۰گرم گوشت آبگوشتی سفارش دهید ما در محاسباتمان نخود، لوبیا و لیمو عمانی را نیم کیلو برآورد کرده ایم. پیاز و سیب زمینی و گوجه نیز همین وضعیت را دارند.

کوکو سیب زمینی
نیم کیلو سیب زمینی / شش عدد تخم مرغ/نصف قاشق زعفران / روغن و نمک
این یکی به خاطر استفاده نکردن از گوشت، جان می‌دهد برای آخر ماه، اما همان قدر که ارزان است، دردسر دارد. از پختن سیب زمینی‌ها و کوبیدنشان گرفته تا مخلوط کردنشان با تخم مرغ و هم زدن. تازه بعد از آماده شدن مایه کوکو باید با کلی وسواس بالای سر اجاق و ماهیتابه بایستید. از یک طرف چانه گرفتن دانه دانه کوکو‌ها به تجربه نیاز دارد و از یک طرف باید بدانید چه زمانی کوکو‌ها پخته شده اند و باید برشان گردانید. ماست و سبزی هم اجزای وعده غذایی هستند که با کوکوی سیب زمینی می‌خورید. هر کیلو سیب زمینی به شرط اینکه از میدان میوه و تره بار خریداری شده باشد، در حال حاضر دو هزار و ۵۰۰ تومان است. تخم مرغ‌ها را هم باید دانه‌ای ۷۵۰تومان بخرید به همین خاطر شاید خرید یک شانه تخم مرغ ۲۰ هزار تومانی به صرفه‌تر باشد.

فسنجان
یک کیلو سینه و ران مرغ/ نیم کیلو مغز گردو / یک عدد پیاز /دو سه پیمانه رب انار/دو-سه قاشق شکر /زعفران/ روغن و نمک
ذائقه دسته‌ای از افراد فسنجان شیرین را ترجیح می‌دهد و فسنجان ترش به مذاق دسته دیگری از افراد خوش می‌آید. کتاب مستطاب، اما رای به برتری فسنجان ملس می‌دهد به همین خاطر رب انار و شکر با فرمول خاصی در کنار هم قرار گرفته اند.
در حال حاضر می‌توانید رب انار در شیشه‌های ۲۵۰گرمی را با قیمت هشت هزار و ۵۰۰ تومان پیدا کنید. گرانقیمت‌ترین عنصر همچنان مغز گردو است که کیلویی حدود ۵۵هزار تومان فروخته می‌شود. طبق دستورالعمل کتاب برای یک وعده فسنجان نهایتا به نیم کیلو از این گردو نیاز دارید. در مرحله بعدی نوبت به ران و سینه مرغ می‌رسد که کتاب مقدار آن‌ها را نیم کیلو در نظر گرفته است. برنج را هم نباید فراموش کنید.

قیمه سیب زمینی
نیم کیلو گوشت گوسفندی /یک عدد پیاز / نیم پیمانه لپه / سه تا چهار عدد گوجه فرنگی/ سه تا چهار عدد سیب زمینی خلالی / سه تا چهار عدد لیمو عمانی/ روغن/ نمک و فلفل
گوشت قیمه باید گوساله نرم و ترد باشد. هر کیلو گوشت سردست گوسفندی که مناسب برای تهیه خورشت است حدود ۷۷هزار تومان قیمت دارد. جزء مهم دیگر خورشت قیمه لپه است. خیلی‌ها در این بخش افراط می‌کنند و می‌گویند قیمه باید پر از لپه باشد.
اما در کتاب مستطاب همان نیم پیمانه قید شده است که ما هم به همان اندازه اکتفا می‌کنیم. برای خرید هر کیلو لپه باید ۱۳ هزار تومان کنار بگذارید. طبق دستور العمل به سه تا چهار عدد گوجه فرنگی و سیب زمینی نیاز پیدا می‌کنید که هر کیلو از آن حدود دو هزار و ۵۰۰ تومان است.
باید سه تا چهار عدد هم لیمو عمانی دم دست تان بگذارید. در آخر به برنج می‌رسیم که معمولا برای هر نفر یک پیمانه در نظر گرفته می‌شود. به عبارتی یک کیلو برنج برای پنج نفر کافی است. برنج ایرانی با قیمت‌های مختلفی عرضه می‌شود؛ از کیلویی ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان گرفته تا ۱۵ هزار تومان.

قورمه سبزی
نیم کیلو ماهیچه گوسفندی/یک عدد پیاز / نیم کیلو سبزی خورشتی/نیم پیمانه لوبیا چشم بلبلی/پنج تا شش عدد لیمو عمانی /روغن
نمک قورمه سبزی باید ترش باشد، هر چقدر ترش‌تر لذیذتر. حتی با وجود اینکه متخصصان تغذیه می‌گویند نباید سبزی را سوزاند، اما معمولا وقتی سبزی استفاده شده در خورشت تیره‌تر می‌شود، نتیجه خوشمزه‌تر است.
اساس قورمه سبزی روی کاکل ماهیچه گوسفندی می‌چرخد که الان هرکیلوی آن حدود ۸۵هزار تومان تمام می‌شود. در هر وعده باید روی حداقل نیم کیلو سبزی قورمه مخصوص هم حساب باز کنید که شکر خدا در حال حاضر انواع پاک شده و خرد شده و سرخ شده آن را کیلویی ۱۲ هزار تومان می‌فروشند.
باید نیم کیلو لوبیا چشم بلبلی (به شهادت کتاب مستطاب) هم کنار بگذارید هر چند خیلی‌ها ترجیح می‌دهند از لوبیا قرمز استفاده کنند. عنصر مهم دیگر قورمه سبزی لیمو عمانی کیلویی ۵۰هزار تومان است که طبق دستور کتاب اینجا به سه. تا چهار عددش نیاز پیدا می‌کنید. برنج هم که دیگر گفتن ندارد، یک کیلو ایرانی اش را کنار بگذارید.

کتلت
یک کیلو گوشت گوساله چرخ کرده/ یک عدد پیاز یک عدد تخم مرغ/ نیم کیلو سیب زمینی/ روغن و نمک
فکر می‌کنید ساده است. اگر فقط پنج تا شش نفر باشید، برای تهیه کتلت فقط به یک کیلو گوشت گوسال چرخ کرده نیاز خواهید داشت. البته می‌توان کلک زد و به سراغ بسته‌های گوشت چرخ کرده مخلوط رفت که در فروشگاه‌های زنجیره‌ای به وفور پیدا می‌شوند طبق دستورالعمل کتاب مستطاب حداقل به نیم کیلو سیب زمینی دو هزار و ۵۰۰ تومانی و یک عدد پیاز نیاز دارید.
همین طور تخم مرغ که شانه‌ای ۲۰ هزار تومان و دانه‌ای ۷۵۰تومان فروخته می‌شود. قطعا محتاج چندتایی نان هم خواهید شد. چون قیمت گوشت چرخ کرده کمتر است، ما در محاسباتمان همان یک کیلو را در نظر گرفتیم که در فروشگاه‌های زنجیره‌ای به قیمه ۴۷ هزار تومان پیدا می‌شود. با این کار شاید باقی ماند آن در مرتبه‌های بعدی آشپزی هم به دردمان بخورد اما قیمت تخم مرغ همان یک عدد در نظر گرفته شده است.

ته چین
شش پیمانه برنج / نیم قاشق ماست چکیده / دو عدد تخم مرغ /زعفران /روغن و نمک
کتاب مستطاب انواع مختلفی از ته چین را در نظر گرفته است. ما ته چین ساده که بدون مرغ طبخ شده را انتخاب کردیم که جز برنج و ماست، تخم مرغ و زعفران عنصر دیگری ندارد. گران‌ترین بخش این غذا همان زعفرانی است که این روز‌ها قیمتش سر به فلک می‌گذارد و به همین خاطر مردم مثقالی آن را خریداری می‌کنند.
طبق دستورالعمل کتاب مستطاب شش پیمانه برنج مورد نیاز برای طبخ این غذا با مقدار زیادی دست و دلبازی حدود یک کیلو در نظر گرفته شده است. ما برنج ایرانی کیلویی ۱۳ هزار تومان را در نظر گرفته ایم، اما در فروشگاه‌ها انواع ۱۵ هزار تومانی هم پیدا می‌شود. تخم مرغ را همان دانه‌ای ۷۵۰تومان و شانه‌ای ۲۰ هزار تومان می‌خریم. زعفران هم ارزان‌تر از مثقالی ۴۲هزار تومان پیدا نکردیم. مجبورید برای مرتبه اول یک مثقال بخرید، اما به مقدار خیلی کم از آن در غذا استفاده کنید. همین مسئله قیمت تمام شده ته چین را افزایش می‌دهد.







همراهان عزیز، آخرین خبر را بر روی بسترهای زیر دنبال کنید:
آخرین خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرین خبر در ایتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرین خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرین خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar