شام/ براي اين کوفته در ترکيه سر و دست مي شکنند!
بانوي شهر/ کوفته در زبان ترکي استانبولي همان کتلت ايراني است که داراي تنوع زيادي مي باشد وبعد از پخت معمولاً با سس گوجه فرنگي و رب، پنير هاي آب شده و يا سس مخصوص پياز قرمز و سماق سرو مي شود. کوفته يکي از معروفترين غذاي خياباني ترکيه محسوب مي شود که روي منقل يا گريل کباب شده و با سس پياز قرمزو سماق لاي نان مخصوص ترکيه بنام پيده و يا لواش فروخته مي شود. هر شهر ترکيه کوفته مخصوص بخود دارد مثلا ” ازمير کوفته سس، آدانا کوفته کوفته سي، قره دنيز کوفته سي و… دارند. دراينجا يکي از مشهورترين اين کوفته ها که همان ازمير کوفته سي است را آموزش مي دهيم که همراه با سيب زميني سرخ شده درست مي شود و سپس در سس گوجه فرنگي غوطه ورشده و لاي نان سرو مي شود. چي لازم دارم: مواد لازم براي کوفته: گوشت چرخ کرده ۵۰۰ گرم پياز ۲ عدد متوسط و در حد ساتوري ريز خرد شده تخم مرغ ۱ عدد جعفري ريزخرد شده ۳ قاشق غذاخوري پودر نان سوخاري ساده ۲/۱ پيمانه سير ۲ حبه نمک به ميزان لازم پودر فلفل سياه به ميزان لازم آب۴/۱ پيمانه نعناع تازه يا خشک کمي روغن زيتون يا مايع يا کره به ميزان لازم ( درصورت سرخ کردن سيب زميني و کوفته ها ) مواد لازم همراه کوفته: سيب زميني ۵ – ۶ عدد فلفل سبزشيرين ۵ – ۶ عدد گوجه فرنگي ۲ عدد حلقه اي خرد شده مواد لازم براي سس کوفته : رب فلفل قرمز۱ قاشق غذاخوري ( در صورت نبود از رب فلفل شيرين استفاده کنيد و اگر رب فلفل هم موجود نبود، به همان ميزان رب گوجه فرنگي و يا خيلي کم سس فلفل قرمز تند يا سس چيلي شيرين استفاده کنيد. ) گوجه فرنگي ۲ بدون پوست رنده شده آب۱ پيمانه روغن زيتون۱ قاشق غذاخوري نمک به ميزان لازم پودر فلفل سياه به ميزان لازم پودر آويشن به ميزان لازم چطور بپزم: آموزش پخت کوفته ها: پيازها را رنده کنيد يا ريز در حد ساتوري ريز خرد کنيد، جعفري و نعناع تازه را هم ريز خرد کنيد. پياز خيلي ريز خردشده، سير له شده، پودر نان، جعفري، گوشت، نمک، فلفل، تخم مرغ و آويشن را مخلوط کرده و همه مواد لازم کوفته را با هم مخلوط کنيد. کم کم آب را بخورد مواد دهيد تا حالت چسبندگي بگيرد. مواد را خوب ورز دهيد وبه مدت ۳۰ دقيقه در يخچال استراحت دهيد. مخلوط را به صورت گرد يا بيضي شکل دهيد و کناري بگذاريد. ابتدا سبزيجات و گوشت و پياز و ادويه جات را ريخته و کمي مخلوط کنيد آرد سوخاري و آب را کم کم اضافه کنيد وخوب ورز دهيد. مايه آماده شده را ابتدا دريخچال استراحت داده و بعد شکل دهيد. سيب زميني ها را پوست گرفته و به شکل دلخواه خودتان خرد کنيد. فلفل ها را مي توانيد درسته بگذاريد يا خرد کنيد. گوجه هاي پوست گرفته شده را ورقه اي خرد کنيد و کناري بگذاريد. طرز تهيه سس کوفته: مقداري روغن را در ماهيتابه داغ کنيد سپس رب را در آن نفت داده و گوجه فرنگي رنده را در روغن بريزيد. به آن نمک و فلفل اضافه کنيد. در انتها۱پيمانه آب به سس اضافه کرده و اجازه دهيد سس کمي غليظ شود. رب را تفت دهيد. پوره گوجه فرنگي را به رب تفت داده شده اضافه کنيد. به سس آويشن، نمک، فلفل وآب اضافه کنيد. در ظرف را بسته و اجازه دهيد سس کمي غليظ شود. حالا در ظرف مخصوص فر به صورت يک در ميان اول سيب زميني وبعد کوفته سپس گوجه فرنگي خرد شده را بچينيد و تا انتهاي مواد اين کار را تکرار کنيد سپس فلفل هاي سبز را روي مواد قرار دهيد. در انتها سس آماده شده را روي مواد ريخته وروي ظرف را با فويل بپوشانيد. مواد را در دماي ۱۸۰ درجه سانتي گراد به مدت ۴۰ دقيقه بپزيد. نکات : مي توانيد سيب زميني و کوفته ها را کمي سرخ کنيد و بعد در ظرف بچينيد و سس را رويش دهيد. بدين صورت که اول تابه را گرم و سيب زميني ها را خيلي کم سرخ کنيد و بعد در همان تابه کوفته ها را در حدي که خودشان را بگيرند سرخ کنيد. بعد در ظرف بچينيد و يا اينکه بصورت نپخته در ظرف بچينيد. به اين شکل، عمليات پخت در فر انجام خواهد شد. بهتر است سيب زميني ها در اندازه هاي بزرگ و کلفت خرد شوند که در فر وا نروند. رب فلفل شيرين يکي از چاشني هاي پر استفاده در آشپزي ترکيه اي است که شما مي توانيد به راحتي آن را در منزل به روش درست کردن رب گوجه فرنگي آماده کنيد.