غذاي ملل/ غذاي «توفو» تا حالا خوردهايد؟
بيتوته/ «توفو» به شکل سنتي در کره، ژاپن و چين با رشتههاي مختلف و سبزيهاي فصلي آماده ميشود. توفوي سفيد که برش ميخورد و قطعهقطعه ميشود و ميتواند جدا سرخ و سوخاري شود يا همراه با سبزيجات در تابه بچرخد، طعم و حالت غذا را دلپذيرتر ميکند. بعضي از کشورها به آن شير نارگيل ميزنند، بعضي حتما از لمون گرس يا علف ليمو براي مزهدارکردنش استفاده ميکنند يا دانههايي مثل بادام زميني و گردوي خردشده اضافه ميکنند. مواد لازم: – ۳۰۰ گرم رشته (سوبا يا هر رشته ژاپني و کرهاي يا آسيايي ديگر) – ۴۰۰ گرم توفو مکعبي خُردشده – دو هويج خلال يا خرد شده – يک فلفل دلمهاي خلال يا خرد شده – کدو، پيازچه، قارچ، کلم و هر نوع سبزيجاتي که دوست داريد (خلالي) – يک تا دو پيمانه جوانه گندم يا عدس – يک قاشق غذاخوري زنجبيل تازه رندهشده – يک قاشق غذاخوري روغن کانولا يا کنجد يا روغن زيتون – يک قاشق غذاخوري کنجد – يک چهارم پيمانه سس سويا کمنمک – دو قاشق غذاخوري آب ليمو ترش تازه – نصف پيمانه گشنيز تازه خردشده (اختياري) – دانه روغني براي روي غذا زمان سرو (دلبخواه) – يک چهارم پيمانه شکر قهوهاي (دلبخواه) روش آماده کردن: ۱- رشته بايد بر اساس دقيقه و روش پختي که روي بستهبندياش نوشته شده، در آب جوشانده و آبکش شود. ۲- در يک کاسه کوچک، سس سويا، شکر قهوهاي و آب ليمو را حل ميکنيم و به عنوان سُس کنار ميگذاريم تا بعدا در دو نوبت از آن استفاده کنيم. ۳- آب توفو را با فشار يک دستمال آشپزخانه ميگيريم و خشک ميکنيم. آن را به شکل مکعبي و کوچک ميبريم. توفو به تنهايي مزه مشخصي ندارد. يک راه مزهدار کردن توفو اين است که بعد از گرفتن آب با دستمال، در يک کاسه با مقداري سرکه برنج، روغن کنجد، سس سويا، سير، سبزيهاي خشک ِ بو و مزهدار مثل آويشن و نعنا، ريحان و … مخلوط کنيم. دستکم يک ساعت اين ظرف در بخچال ميماند و بعد توفوها را با آرد مخلوط کرده و جدا در حد چند ثانيه سرخ ميکنيم، روغنش را با دستمال ميگيريم و به مجموعه سبزيجات تفتخورده اضافه ميکنيم. ۴- روغن را در يک تابه بزرگ لبهدار روي يک شعله ملايم ميريزيم تا گرم شود. اين نوع غذاها را معمولا در ماهيتابه بزرگ چيني به نام وُک درست ميکنند که هم گود است و هم لبهدار. سبزيجات خردشده را به ترتيب نياز زمان به پخت به روغن اضافه ميکنيم. پياز، سير، زنجبيل، هويج، فلفل دلمهاي، کلم و بقيه مواد را حدود سه تا چهار دقيقه تفت ميدهيم. ۵- توفوي مکعبيشده را اضافه ميکنيم و دو دقيقه ديگر تفت ميدهيم و آرام هم ميزنيم. ۶- رشتهها و جوانه گندم را به اين مخلفات در ماهيتابه اضافه ميکنيم و نصف مايع يا سُسي را که قبلا درست کرديم روي مواد ريخته و دو دقيقه ديگر تفت ميدهيم. مواد بايد زير دندان بيايند و نبايد خيلي سرخ شوند. ۷- غذاي آماده را در يک ظرف بزرگ و گود سرو ميکنيم. روي آن گشنيز و دانههاي روغني مورد علاقه و کنجد را ميريزيم. نکتههاي گوشهاي: يک روش در آشپزي مغولها اين است که در آخرين لحظه براي چند دقيقه در ِ ظرف را ميگذارند و همه مواد با سُس و ادويه با هم دم ميکشند. تايلنديها به اين مواد لمون گرس يا علف ليمو اضافه ميکنند که طعم و بويش لابهلاي مواد ميپيچد و آدم را مست ميکند اگر دوست نداريد غذا کمي شيرين شود، شکر را حذف يا مقدارش را کم کنيد. شکر بيشتر براي ملس کردن مزه همراه با سس سويا ميآيد. در ايران پنير توفو را با نشان آروين، لاکتو و پرانا ميتوان پيدا کرد و فروشگاهها و رستورانهاي گياهي هم گاهي آن را ميفروشند.