دو دستور براي حلواي بي نظير آذري
ايران کوک/ تنوع در حلوا بسيار زياد است. از حلوا تيره و حلواي هويج تا حلواي زنجبيلي و حلواي شير خشک. اما شايد برخي ندانند که ترحلوا چيست؟ ترحلوا يا حلواي ترک دو نوع دارد که هر دو ترحلوا با آرد برنج تهيه مي شوند. يکي از اين دو نوع حلوا، ترحلواي شيرازي است که با نشاسته آماده مي شود. و ديگري ترحلواي تبريزي که از ترکيب آرد گندم و آرد برنج به دست مي آيد. ترحلوا شيرازي معمولا به دو رنگ زرد و سفيد سرو مي شود. اگر دوست داريد ترحلوا قالبي تهيه کنيد؛ اين نوع حلوا مناسب تر خواهد بود. چون به علت داشتن نشاسته، حالتي ژله مانند دارد و به راحتي در قالب شکل ميگيرد. اما طرز تهيه ترحلوا اردبيل شيوه ي متفاوتي دارد و به شيوه ي مرسوم تهيه ي حلوا نزديک تر است. اگر دوست داريد ترحلوا مجلسي تهيه کنيد؛ هر دو نوع ترحلوا براي مجالس بسيار شيک و خوش طعم است و جاي نگراني وجود ندارد. چي لازم دارم: نشاسته 1 پيمانه آرد برنج 1/2 پيمانه شير 6 پيمانه آب 4 پيمانه شکر 3 پيمانه گلاب 1 پيمانه زعفران به ميزان لازم خلال يا پودر پسته و بادام براي تزيين چه جوري درست ميشه: روش اول: طرز تهيه ترحلواي شيرازي مرحله اول: براي تهيه ترحلوا با نشاسته ابتدا لازم است نشاسته را در ظرفي ريخته و آب سرد را به آن اضافه کنيد. خوب بهم بزنيد تا به طور کامل نشاسته و آب با هم ترکيب شوند. مرحله دوم: در ظرفي ديگر شير را با آرد برنج ترکيب کنيد و بهم بزنيد تا گلوله ي آرد باقي نماند. مرحله سوم: يک الک برداريد و روي قابلمه اي نچسب قرار دهيد. مخلوط نشاسته و آب را الک کرده و در قابلمه بريزيد. سپس همين کار را براي مخلوط آرد برنج و شير تکرار کنيد. حالا کل محتويات قابلمه را خوب بهم بزنيد. مرحله چهارم: گاز را روشن کنيد و روي حرارت کم تنظيم کنيد. قابلمه را روي حرارت بگذاريد. به خاطر داشته باشيد که در تهيه ترحلوا شيرازي هرگز نبايد حرارت را زياد کنيد. مرحله پنجم: مخلوط درون قابلمه را بايد به طور مداوم به هم بزنيد؛ چون ممکن است به سرعت نشاسته و آرد برنج ته نشين شوند و تر حلوا خراب شود. مرحله ششم: پس از اين که کمي مخلوط غليظ شد مي بايست گلاب و شکر را به آن اضافه کرده و خوب بهم بزنيد. مرحله هفتم: به هم زدن و حرارت دادن ترحلواي شيرازي تا حدي ادامه دهيد که جاي قاشق روي مواد باقي بماند. وقتي غلظت مواد به اين حد رسيد؛ بايد تر حلوا را از روي حرارت برداريد. مرحله هشتم: مقداري زعفران از قبل دم کنيد. غلظت زعفران بايد زياد باشد تا حلواي خوشرنگ تري داشته باشيد. مواد تر حلوا شيرازي را نصف کنيد. نصف اين مواد را با زعفران مخلوط کنيد و نصف ديگر را بگذاريد سفيد رنگ بماند. مرحله نهم: يک ظرف لبه دار برداريد و آن را با آب سرد خيس نماييد. ترحلواي سفيد رنگ را درون ظرف ريخته و روي آن ترحلواي زرد رنگ را اضافه کنيد. ميتوانيد اين کار را در دو ظرف مجزا انجام دهيد. براي تزيين حلوا از مقداري پودر پسته و بادام و گل سرخ کمک بگيريد. مرحله دهم: وقتي ترحلوا کمي خنک تر شد آن را درون يخچال بگذاريد. پس از دو الي سه ساعت ميتوانيد آن را از يخچال خارج کرده و به شکل لوزي هاي هم اندازه برش بزنيد. تر حلواي شيرازي را درون ظرف سرو بچينيد و ميل کنيد. روش دوم: طرز تهيه ترحلواي تبريزي مواد لازم: آرد گندم 1 پيمانه آرد برنج 2 قاشق غذاخوري شکر 1 و 1/2 پيمانه گلاب 2/3 پيمانه زعفران به ميزان لازم کره ويا روغن به ميزان لازم مرحله اول: براي تهيه ترحلوا با آرد گندم بايد ابتدا آرد گندم و آرد برنج را در ظرفي الک کنيد و با هم مخلوط کنيد. مقداري زعفران را با آب جوش دم کنيد و کنار بگذاريد. مرحله دوم: مقداري روغن يا کره را در قابلمه يا ماهيتابه نچسبي بريزيد. آردهاي الک شده را به قابلمه اضافه کنيد. آرد و روغن را به ميزان لازم تفت دهيد. سپس از روي حرارت برداريد. مرحله سوم: نصف پيمانه شکر را با آرد تفت داده شده مخلوط کنيد و خوب بهم بزنيد. مرحله چهارم: درون قابلمه ديگري هل، گلاب، شکر، زعفران و آب بريزيد و روي حرارت قرار دهيد. مواد را بهم بزنيد تا وقتي که شکر حل شود و شهد ترحلوا تبريزي آماده شود. مرحله پنجم: مواد حلواي ترک را دوباره روي حرارت بگذاريد و شهد را به آن اضافه کنيد. مرحله ششم: ترحلوا تبريزي را آن قدر بهم بزنيد تا قوام بيايد و حلوا آماده شود. مرحله هفتم: حلواي ترک يا ترحلواي تبريز را درون ظرف سرو بريزيد. براي تزيين حلوا از خلال يا پودر پسته و بادام استفاده کنيد. نوش جان. نکات کليدي تهيه ترحلوا -در روش پخت ترحلواي شيرازي مي بايست از يک پيمانه ي يکسان براي تمام مواد استفاده کنيد. هم چنين ميزان مواد اوليه ي گفته شده در دستور را تغيير ندهيد. -اگر حين تهيه ي ترحلواي شيرازي متوجه شديد که کمي از مواد به کف قابلمه چسبيده است؛ بايد تمام مواد داخل قابلمه را به ظرف ديگري منتقل کنيد. به کمک همزن مواد تر حلوا را خوب بهم بزنيد تا گلوله هاي آرد و نشاسته از بين برود. سپس مجددا مواد را به قابلمه و روي حرارت ملايم منتقل کنيد. –ترحلوا يزدي از ترکيب آرد سفيد به همراه آرد برنج تهيه مي شود و از طريق همين مراحل مشابه با ترحلوا تبريزي تهيه مي شود. ترحلوا يزدي هم نوعي ترحلوا مجلسي محسوب مي شود.