ميز اردور/ حلواي لبو؛ گرمابخش شيرين سرماي زمستان
مجله قرمز/ حلواي لبو يکي از حلواهاي کمتر شناخته شدهاي ست که چندان در بين مردم جا نيفتاده و شايد هم براي اولين بار با آن روبر شدهايد. خب بسياري از افراد دور و بر ما لبو دوست ندارند چون تصور چيزي شيرين در ميان سبزيجات و به عنوان يک غذاي گرم کمي دور از تصور است. البته همين وضع در مورد هويج هم صادق است اما اکثريت ترجيح ميدهند به چشم ميوه به آن نگاه کنند. راستش من خيلي هم طرفدار حلوا نيستم چون حلواهاي خيلي چرب و شيرين گاهي اوقات و نه هميشه باعث درد و ناراحتي معده من ميشود اما هميشه دوست دارم که نمونههاي جديد آن را امتحان کنم. شايد برايتان جالب باشد که من معمولا حلوا را همراه با چاي ميخورم و همچنين حلواي داغ با نان لواش يکي از آن موهبتهاي دلپذيري ست که روزهاي قبل از عيد در ايام علفه به عنوان شيريني خيرات داده ميشود. حلوا در کشور ما آنقدر محبوب و متنوع است که پاي ثابت بسياري از مراسمات و دور هميهاست. به همين صورت انواع مختلفي از حلوا هم در کشور ما وجود دارد از حلواي آرد برنج و خرما گرفته تا حلواي هويج و يا حلوا با شيره انگور. من خيلي از اينها را نخوردهام اما امتحان کردن آنها را حق خودم ميدانم. بنابراين اين حلواي لبو را به شما دوستان مجله قرمز تقديم ميکنم. من ابتدا آن را همراه با تصاوير به شما ياد ميدهم سپس آن را به صورت خلاصه در پايين توضيح ميدهم. از اول بگويم که اين حلوا رنگ متفاوت و جالبي دارد که به شما توصيه ميکنم کنار حلواي زعفرانيتان آن را فراموش نکنيد بخصوص براي مهمانيها اما برويم سر اصل مطلب يعني شيوه پختن آن: براي درست کردن اين دسر، ابتدا کار ما با لبو شروع ميشود. آنها را بشوييد و پوست بگيريد، سپس آنها را با ريزترين رنده، رنده کنيد (البته بزرگتر از زِستر). آنها را آبگيري کنيد يا آب آنها را دور نريزيد و موقع کار با آنها سعي کنيد حتما دستکش بپوشيد چون شما که نميخواهيد دستانتان رنگ خون بگيرد و ديگران به شما به چشم يک قاتل نگاه کنند! در يک ماهيتابه، روغن حيواني (در صورت دلخواه روغن گياهي را استفاده کنيد) و بادام زمينيها را تفت بدهيد تا حدي که قهوهاي طلايي شود. آنها را از ماهيتابه خارج کرده و کنار بگذاريد. سعي نکنيد که از آنها به عنوان ميان وعده استفاده کنيد چون هم داغ هستند و هم قرار است که با حلواي لبو استفاده شوند! لبوهاي رنده شده را به باقي مانده روغن حيواني اضافه کنيد و تا زماني که مقداري از آب آن بخار شود، تفت بدهيد. شير (يا آب) را اضافه کنيد، خوب بهم بزنيد، در ماهيتابه را بگذاريد و آن را بپزيد تا زماني که لبوها کامل بپزند. شکر را در آن بريزيد و منتظر بمانيد تا شکر ذوب شود. هم زدن را تا زماني که به شربت تبديل شود ادامه دهيد و به پختن با درب باز ادامه دهيد تا زماني که حلواي لبو غليظ شود. حلوا را از روي گاز برداريد، روي آن را با بادام هندي تزئين کنيد و سرو کنيد. اين حلواي لبو چه سرد باشد و چه گرم يک پيشنهاد عالي براي تزئين روي بستني ساده وانيلي است و همجنين يک جايگزين براي مرباي صبحانه. اوه يک مورد را فراموش کردم اين يک حلواي بدون گلوتن است واو چه عالي! نکات لازم در مورد حلواي لبو براي درست کردن اين حلوا بصورت وگان، روغن گياهي را جايگزين روغن حيواني کنيد و شير را هم به جاي آب استفاده کنيد. شير آن را مقداري خامهاي تر ميکند اما استفاده از آب هم خوب است و مزه عالي دارد. لبو را با رنده متوسط به ريز رنده کنيد. اين کار آشپزي را سريعتر ميکند و غلظت شبيه به پالپ آن را کاهش ميدهد البته هنوز هم کمي قطعات ريز در آن موجود است. منتظر بمانيد تا شکر به حالت شربت غليظ شود و اين غليظ شدن را ادامه دهيد تا زماني که تقريبا همه مايع خشک شود. به خاطر داشته باشيد که حلوا با سرد شدن غليظتر ميشود. چي لازم دارم: ۳ پيمانه لبوي شسته، پوست گرفته، رنده شده با ريزترين رنده ۱ پيمانه شکر باري مزه دهي ۲ تا ۳ قاشق روغن حيواني (جايگزين آن کره گياهي يا روغن مايع خوراکي) ۱/۴ پيمانه شير (جايگزين وگان آ« شير نارگيل يا آب است) ۱۰ تا ۱۵ عدد بادام هندي پوست گرفته براي تزئين چطور بپزم: