غذاي اصلي/ «خورش تره» چه جوري درست ميشه؟
تبيان/ ايران، سرزمين خورشهاست. آشپز ايراني از هر چيزي که بشود فکرش را کرد، خورشي باب طبع ابداع کرده و با تمام فوت و فنهاي که بلد است، تزئينش ميکند. به واسطه وسعت و تنوع اقليم، گياهان مختلفي در ايران ميرويد که آشپز هنرمند ايراني در هر گوشه اي از اين سرزمين، آنها را با هم ترکيب کرده و چيزهايي خلق ميکند يکي از اين خورشها، ميتواند «خورش تره» باشد؛ براي بسياري که عادت دارند تنها اسم اين سبزي را در آش و سبزي خوردن بشنوند، اين غذا کمي نا آشناست با اين حال اين خورش ساده که گوشت و سبزي، مواد اصلي تشکيل دهندهاش است، از آن خوراکهاي خوشمزه محسوب ميشود که هر کس يک بار آن را امتحان کند مشترياش ميشود. اين غذا بيشتر در استانهاي کرمانشاه و کردستان پخته ميشود اما به دليل طعم خوب و پخت آسان، کم کم محبوب آشپزهاي ديگر نقاط ايران هم شده است البته اگر آن را پختيد و طعمش را دوست داشتيد، غير از دست پخت خودتان بايد مهمان خانه ديگري شويد؛ چون اين غذا در هيچ نقطه از ايران در رستوراني پخته نميشود. نکته در خانه بخوريد با آن که خورش تره غذايي بسيار خوشمزه و لذيذ است و در عين حال روش تهيهاش هم بسيار راحت است. اما در رستورانهاي استان کردستان و کرمانشاه سرو نميشود تنها راه امتحان کردنش اين است که يا خودتان آن را بپزيد يا مهمان خانه دوست يا خويشاوندي در شهر هاي اين استان شويد تنها ميتوانيد پلوي رنگين اين خورش را از يک رستوران تهيه کنيد. چي لازم دارم براي پخت خورش تره براي 4 نفر: گوشت چرخ کرده نيم کيلو تره خرد شده يک کيلو پياز متوسط يک عدد رب گوجه فرنگي يک قاشق چاي خوري زرشک نيم پيمانه روغن مايع به مقدار لازم ادويه به ميزان لازم ادويه شامل زردچوبه، نمک، فلفل سياه، و پودر ليمو است. چه جوري درست ميشه: * پياز را پوست بکنيد بشوييد و ريز خرد کنيد. * تره ها را هم که قبلاً خوب پاک کرده و شستهايد خرد کنيد. * بعد از آن، پيازها را داخل يک قابلمه ريخته و با روغن روي حرارت ملايم بگذاريد تا خوب طلايي شوند. * بعد از آن که پيازها نيمه سرخ شدند. نوبت اضافه کردن گوشت است. * گوشت چرخ کرده را به پيازها اضافه کنيد و هم بزنيد تا تکه هاي گوشت از هم جدا شده و به ظرف نچسبد. * حدود هفت، هشت دقيقه که آن دو را با هم تفت داديد، ادويه که شامل زردچوبه، فلفل سياه و پودر ليمو ميشود را اضافه کنيد و کمي تفت دهيد. * بعد از آن که اين مواد کاملاً با هم قاطي شد، تره را به آنها اضافه کنيد و تقريباً 5 دقيقه تفت دهيد. * سپس رب را اضافه کرده و باز هم تفت بدهيد. * بعد از آن، حدود يک ليوان آب به مواد اضافه کنيد و آخر از همه نمک غذا را اضافه کنيد و بگذاريد تا غذا جوش بيايد. * خورش که به جوش آمد، درش را بگذاريد تا در کمتر از يک ساعت خورش شما آماده شود، فقط اينکه حدود 6، 5 دقيقه قبل از آن که شعله را خاموش کنيد، زرشکهاي شسته شده را اضافه کنيد تا بپزد و جا بيفتد. * اين خورش معمولاً نيازي به تزئين ندارد؛ چون زرشکها نماي زيبايي به آن ميدهند اما ميتوانيد پلو را با زعفران و زرشک هم تزئين کنيد. اگر زرشک را زود داخل خورش بريزيد، له ميشود و غذايتان زيبايي لازم را نخواهد داشت. آداب خورش پزي * هنگام پختن خورش تره علاوه بر جزئيات مربوط به اين غذا، آداب کلي پخت خورش مثل دقت در تهيه پياز داغ يا اندازه بودن ادويه ها و جا افتادن را رعايت کنيد. اگر آشپزي را ميشناسيد که در پخت اين خورش تجربه دارد، قبل از شروع به پخت، تلفني با او مشورت کنيد، البته موارد زير هم ميتواند در پخت به شما کمک کند: * اين خورش آب خيلي کمي دارد و بهتر است آب زيادي داخل آن نريزيد، چون در غير اين صورت مجبوريد، بيشتر معطل شويد تا آب اضافي آن خشک شود. * اگر زرشک را زود داخل خورش بريزيد، له ميشود و غذايتان زيبايي لازم را نخواهد داشت. * کساني که ذائقه ترش دارند، ميتوانند از آب ليمو يا آب غوره براي ترش کردن خورش استفاده کنند. * براي خوشمزه تر شدن خورش از تره تازه استفاده کنيد. * اگر دوست داشته باشيد ميتوانيد اين خورش را با تره هاي محلي و کوهي هم بپزيد. * بعضيها در پخت اين خورش به جاي گوشت چرخ کرده از گوشت گوسفندي قيمه قيمه شده هم استفاده ميکنند. * اگر دوست داشته باشيد، اين خورش ميتواند يک غذاي آسان و خوشرنگ براي مهمانيهاي دوستانه و خانوادگيتان باشد.