سايت ستاره/ سبزي دلال (دلار) مخلوطي از سبزيهاي محلي شمال کشور بوده که محتويات و ترکيب آن در استانهاي گيلان و مازندران متفاوت است. استفاده از اين سبزي خوش عطر و پرخاصيت چه به صورت خام و چه به صورت پخته، همچنان در ميان مردم شمال و در بسياري از رستورانهاي آن رواج دارد. در ادامه به معرفي دو نوع مختلف از محتويات سبزي دلال ميپردازيم و نسبت هر يک، مراحل آماده کردن سبزي دلال، موارد استفاده سبزي دلال و خواص سبزي دلال را به تفصيل شرح خواهيم داد.
محتويات سبزي دلال
سبزي دلال شامل گشنيز، جعفري، سير تازه، اوجي، سوسنبر، کوتکوتو يا خالواش، بو انجير، چوچاق و نعنا بوده که از آن ميان گشنيز، جعفري، سير تازه و نعنا در همه شهرها موجود است ولي اوجي، سوسنبر، کوتکوتو يا خالواش، بو انجير و چوچاق از سبزيهاي محلي هستند که در همه مناطق کشور نميرويند و به راحتي در دسترس نيستند.
محتويات سبزي دلال براي 6 نفر
گشنيز 350 گرم
کوتکوتو (خالواش) 200 گرم
بو انجير 200 گرم
چوچاق 150 گرم
نعنا 100 گرم
نکته: محتويات سبزي دلال براي استفاده در خوراکهاي مختلف، متفاوت است. در تهيه دلال ماست و يا همراه با ميوههاي ترش، سبزي دلال بدون چوچاق استفاده ميشود و سبزي دلال با چوچاق را در تهيه غذاها و خورشها به کار ميبرند.
طرز تهيه دلال ماست
اوجي (پونه وحشي) 100 گرم
سرسم (سوسنبر) 500 گرم
سير تازه 250 گرم
جعفري 250 گرم
نعنا 100 گرم
گشنيز 250 گرم
نمک 1 قاشق غذاخوري
آماده کردن سبزي دلال
سبزي دلال را پاک کنيد و از آنجا که ساقه نازکي دارند، تا حد امکان ساقهها را دور نريزيد. (البته به جز نعنا که داراي ساقه ضخيم و سفتي است)
نسبت سبزي دلال به گونه ايست که گشنيز بيشترين مقدار و نعنا کمترين مقدار را دارد. افزايش مقدار نعنا در سبزي دلال باعث تيره شدن رنگ سبزي ميشود و بالعکس هرچه مقدار گشنيز بيشتر باشد، سبزي دلال رنگ روشن تري خواهد داشت.
پس از پاک کردن سبزي، آن را چند بار بشوييد تا کاملا تميز و ضد عفوني شود.
سبزي را در آبکش ريخته و اجازه دهيد آب آن کاملا خارج شده و خشک شود.
سبزي دلال را با استفاده از سبزي خردکن يا غذاساز خرد کنيد طوريکه کاملا له شده و هيچ اثري از ساقه و برگ در آن به چشم نخورد.
سبزي دلال را ميتوانيد بدون افزودن نمک، بسته بندي کرده، در فريزر نگهداري کنيد و در تهيه غذا مورد استفاده قرار دهيد. همچنين ميتوانيد به مقدار کمي از آن، نمک فراوان اضافه کرده و در ظرف شيشهاي تميزي به مدت چند ماه در يخچال نگهداري کنيد.
سبزي دلال را پس از آماده کردن به ميزان دلخواه در ماست ريخته و در کنار غذاي اصلي سرو کنيد.
دو نکته مهم
افزودن نمک از فساد و کپک زدن سبزي دلال جلوگيري ميکند و ميتوانيد آن را به مدت بيشتري در يخچال نگهداري کنيد.
در صورت عدم دسترسي به سبزيهاي محلي، به جاي اوجي ميتوانيد از ريحان و به جاي سرسم يا سوسنبر از نعنا استفاده کنيد.
معرفي محتويات سبزي دلال
۱. کوتکوتو
يکي از محتويات سبزي دلال، کوتکوتو بوده که در گيلان به آن خالواش نيز گفته ميشود. کوتکوتو در فصل بهار، برگهاي جوان و ساقهاي کوتاه دارد و به مرور ساقهي آن بلند شده و گلهاي صورتي ميدهد. برگهاي اين گياه از زماني که ساقهاي يک سانتيمتري دارد تا زماني که گل ميدهد، قابل استفاده است. اين سبزي، طبعي گرم دارد و نرم کننده و ملين است. کوتکوتو تقويت کننده معده بوده و ترکيب آن با رب انار، معجوني شفابخش براي درمان شکم درد محسوب ميشود.
۲. بو انجير
از ديگر محتويات سبزي دلال، بو انجير بوده که برگهايي با پرزهاي نرم و لطيف دارد. اين گياه داراي ساقهاي ترد و شکننده بوده و داراي عطر و بوي فوق العادهاي است. بو انجير طعمي شيرين و شبيه گياه مرزه دارد، ولي بوي آن نسبت به مرزه خيلي کمتر است. اين گياه داراي طبعي گرم بوده و مصرف آن با غذاهاي سرد توصيه ميشود.
۳. چوچاق
چوچاق که به آن شوشاخ، شش شاخ، زولنگ، زونا و بوقناق نيز گفته ميشود، از محتويات سبزي دلال است که در فصلهاي مختلف، ظاهري متفاوت دارد. اين گياه در فصل پاييز داراي برگهايي شبيه برگ شاهي يا اسفناج ضخيم با سطحي صاف و بدون ساقه بوده که به زمين چسبيده است. گياه چوچاق در فصل بهار شبيه بوته ميشود و برگهاي نوک تيزي دارد. پس از اتمام فصل رويش برگ از اين گياه، بوته خاري با گلهاي آبي مايل به بنفش باقي ميماند. برگهاي چوچاق سفت بوده و مزه خاصي ندارد، ولي به دليل دارا بودن عطر و بوي فوق العاده در تهيه خوراکيهاي زيادي به کار ميرود.
۴. اوجي (پونه وحشي)
اوجي يا پونه وحشي يکي از محتويات سبزي دلال است که در کنار جويبارها و زمينهاي نمناک ميرويد. اين گياه علفي و بوتهاي داراي برگهاي بيضي شکل و نوک تيزي است که دندانههاي منظم و کوچکي دارد. اين برگها داراي بويي بسيار قوي و نافذ بوده و طعمي گس و تلخ دارند که مدتي پس از خوردن، در دهان حس خنکي ايجاد ميکنند. گياه اوجي در رفع سردرد و گيجي موثر بوده و دم کرده آن براي درمان سرماخوردگي و سرفه مورد استفاده قرار ميگيرد. اين گياه داراي طبعي گرم بوده و ضد درد و کوفتگي ماهيچهها، اشتها آور و مقوي معده است و سکسکه را بر طرف ميکند.
۵. سوسنبر
سوسنبر که به آويشن وحشي، آويشن خزنده و آويشن برکلند نيز معروف است يکي از محتويات سبزي دلال به شمار ميآيد. اين گياه خوش عطر و بو، گلهاي کوچکي به رنگ گلي، ارغواني و سفيد دارد و از تيره نعناعيان است. اين گياه حاوي پروتئين، ويتامينهاي A، B، C، D، E. و K و املاحي همچون فسفر، کلسيم، آهن، سديم، منيزيم، پتاسيم، روي، مس، منگنز و سولفور است و در درمان بسياري از بيماريها موثر واقع ميشود. از خواص سوسنبر ميتوان به درمان درد و سرمازدگي پا، بي اشتهايي، گرفتگي ادرار، سرفه، آسم، سکسکه، اختلالات معده، اختلالات عصبي و روحي، ضعف و خواب آلودگي، اختلالات کبدي، قولنج و رماتيسم، درد مفاصل، رفع بوي بد پا و سردردهاي ميگرني و عصبي اشاره کرد.
موارد استفاده سبزي دلال
از ترکيب سبزي دلال با ماست و ماست و خيار ميتوان دسري خوش طعم درست کرد و در کنار غذاي اصلي مورد استفاده قرار داد.
سبزي دلال را با سکنجبين مخلوط ميکنند و همراه با کاهو به عنوان ميان وعدهاي خوشمزه سرو ميکنند.
ترکيب سبزي دلال با ميوههاي ترش مزه مانند پرتقال ترش، سيب ترش، توت سرخ، کيوي، چاقاله بادام و گوجه سبز، باعث ايجاد طعمي دلچسب ميشود. در شمال گوجه سبز بدون هسته را له ميکنند و از مخلوط کردن آن با سبزي دلال، خوراکي خوشمزه به نام "آلوچه دشکن" درست ميکنند.
سبزي دلال را با نمک فراوان مخلوط کرده و همراه با خيار مصرف ميکنند تا بدين طريق، سردي خيار تعديل شود.
در شمال سبزي دلال را براي تهيه غذاهايي مانند کباب ترش و کال کباب مورد استفاده قرار ميدهند.
از ترکيب سبزي دلال با زيتون پرورده، خوراکي خوشمزه حاصل ميشود که ميتوان از آن در کنار غذاي اصلي استفاده کرد.
استفاده از سبزي دلال به مقدار کم در غذاهايي مانند کوکو سبزي و قورمه سبزي باعث خوش طعم شدن غذا ميشود.
خواص سبزي دلال
محتويات سبزي دلال از نظر طب سنتي داراي طبيعتي گرم بوده و مصرف آن همراه با غذاهايي با طبع سرد توصيه ميشود. از جمله خواص اين سبزي ميتوان به موارد زير اشاره کرد:
پيشگيري و درمان نفخ معده
جلوگيري از ترش کردن و رفلاکس معده به کمک کاهش اسيد معده
افزايش تعداد گلبولهاي قرمز
بهبود شادابي پوست و مو
کاهش فشار خون، قند خون و کلسترول در بدن
بهبود عملکرد معده و تقويت سيستم گوارشي
نتيجه گيري
همانگونه که اشاره شد، سبزي دلال ترکيبي از سبزيجات محليست که اغلب در شمال کشور ديده ميشود. سبزي دلال با نام سبزي دلار، دالار، نمک سبز و ... نيز در شمال کشور شناخته شده است. اين ترکيب علاوه بر اين که به عنوان چاشني فوقالعاده است، خواص فراواني نيز دارد. شما از اين ترکيب براي تهيه چه غذاهايي استفاده ميکنيد؟
بازار