۲ طرز درست کردن فالوده اصل شيرازي و فالوده يزدي
مجله کوروش/ در روزهاي گرم سال چه چيزي بيشتر از يک نوشيدني يا دسر خنک به شما ميچسبد؟ به نظر ميرسد از انواع نوشيدني، ميلک شيک، اسموتي و گلاسه گرفته تا دسرهاي سنتيتر مثل بستني و فالوده هم سرحالتان ميآورند و هم دل و جگرتان را خنک ميکنند. در اين ميان پالوده يا فالوده شيرازي و يزدي هر کدام با پيشينهاي تاريخي مدعياند که خوشمزهترين فالوده را آنها درست ميکنند. ۲ طرز درست کردن فالوده شيرازي و يزدي در خانه که دو سبک متفاوت هستند را بخوانيد. مواد لازم آب جوشيده گرم: ۲ پيمانه آب سرد: ۸ پيمانه نشاسته گل: ۲ پيمانه گلاب: ۴ قاشق غذاخوري تخم شربتي: ۳ قاشق غذاخوري مواد لازم براي شهد فالوده شکر: ۴ پيمانه گلاب: ۴ قاشق غذاخوري آب: ۲ پيمانه طرز تهيه براي درست کردن فالوده يزدي در خانه ابتدا بايد شکر را با دو پيمانه آب در يک قابلمه بريزيد و زير شعله را زياد کنيد تا به دماي جوش برسد. سپس زير شعله را کم کنيد تا قوام پيدا کند و به غلظت مناسب برسد. در اين فاصله مرتب آب و شکر را هم بزنيد. وقتي شهد به غلظت مورد نظر شما رسيد گلاب را اضافه کنيد و شعله گاز را خاموش کنيد. براي درست کردن فالوده ابتدا تخم شربتي را در مقداري آب خيس کنيد تا نرم و باز شود. در يک ظرف جداگانه نشاسته، آب سرد و ۲ قاشق گلاب را با هم مخلوط کنيد تا نشاسته در آب و گلاب حل شود. براي اينکه ترکيب يکدستي داشته باشيد و مايه نشاسته صافتر شود آن را از صافي رد کنيد. مايه نشاسته را در يک قابلمه مناسب بريزيد و به مدت ۲۰ دقيقه روي شعله ملايم گاز مرتب هم بزنيد تا طعم خامي آن گرفته شود و به غلظتي مثل غلظت ماست برسد. مايه را در يک سيني فلزي بريزيد و در تمام نقاط سيني پخش کنيد تا يکدست شود. سيني را به مدت ۶ ساعت در يخچال بگذاريد تا حسابي سرد شود و خودش را بگيرد. سپس سيني را از يخچال بيرون بياوريد و با يک چاقوي تيز آن را به صورت نوارهاي کوچک يا مربعي برش بزنيد و تکه تکه کنيد (فالوده يزدي معمولا به جاي رشته حاوي تکههاي مربعي نشاسته است). شهد را با آب سرد و تخم شربتي و چند قالب يخ مخلوط کنيد و اجازه دهيد حسابي سرد شود سپس رشتههاي نواري يا مکعبي فالوده را به آن اضافه کنيد و هم بزنيد. مقداري عرق بيدمشک يا هر نوع عرقيجات ديگري که دوست داريد به فالوده يزدي اضافه و سپس ميل کنيد. خوب است بدانيد که کرمانيها هم فالوده را به همين روش درست ميکنند. طرز درست کردن فالوده شيرازي با رشته در خانه مواد لازم رشته برنجي چيني يا همان نودل: ۱ بسته (از فروشگاههاي زنجيرهاي يا سوپر مارکتها تهيه کنيد) آب: ۲ ليوان گلاب: ¼ پيمانه شکر: ۱ و نيم پيمانه طرز تهيه براي درست کردن فالوده شيرازي در خانه شکر و آب را در يک قابلمه بريزيد و روي شعله زياد گاز بگذاريد. وقتي اين محلول به جوش آمد شعله گاز را کم کنيد و مرتب هم بزنيد تا شکر در آب حل شود و يک شهد غليظ به دست بياوريد. گلاب را اضافه کنيد و شعله گاز را خاموش کنيد. وقتي اين شهد در دماي محيط خنک شد به مدت ۶ ساعت در فريزر بگذاريد تا يخ بزند. براي اينکه فالوده زعفراني داشته باشيد ميتوانيد در صورت دلخواه به شهد در حال درست شدن مقداري زعفران دم کرده هم اضافه کنيد. در يک قابلمه آب را جوش بياوريد و رشته چيني را به ۲ يا چهار تکه تقسيم کنيد و در آن بريزيد تا به مدت ده دقيقه در آب جوش روي شعله ملايم گاز نرم شود. سپس آنها را مثل ماکاروني آبکش کنيد و زير آب سرد. شهد يخ زده را بعد از شش ساعت از فريزر بيرون بياوريد. با يک قاشق چوبي شهد يخ زده را بخراشيد و حالت پوره کنيد. در يک ظرف فلزي ابتدا يک لايه رشته بريزيد و روي آن يک لايه پوره شهد يخ زده بگذاريد. به همين ترتيب عمل کنيد تا به لايه آخر برسيد. لايه آخر بايد پوره شهد يخ زده باشد. ترکيب فوق را به مدت ۳۰ دقيقه در فريزر بگذاريد سپس به آرامي با هم ترکيب کنيد و در ظرفهاي مناسب سرو کنيد. فالوده شيرازي را معمولا با آبليمو يا شربت آلبالو و بستني سرو ميکنند.