با غذاهاي محلي بجنورد آشنا شويد
کجارو/ غذاهاي محلي بجنورد عطر و طعم خاصي دارد و آن هم به دليل استفاده از سبزيهاي محلي و ادويههاي خاص است؛ در اين مقاله قصد داريم تعدادي از غذاهاي محلي اين شهر را به شما معرفي کنيم. بجنورد مرکز استان خراسان شمالي است که مردماني از نژاد فارس، کرمانج، ترک، ترکمن و تات در آن زندگي ميکنند. غذاهاي محلي در اين شهر با آداب و رسوم خاص خود تهيه ميشود و با توجه به سبزيهاي محلي که در هر فصل از سال ميرويد، غذاهاي خود را خوش طعم ميکنند؛ بهطوري که بوي غذاهاي آنان تا چند خانه آن طرفتر مي پيچيد. آش و انواع آن يکي از اصليترين غذاهاي محلي بجنورديها به حساب ميآيد که بهخصوص در فصل سرما طرفداران بسياري دارد. مواد تشکيل دهنده غذاهاي سنتي آنان از مواد طبيعي است، به همين خاطر غذاهاي آنان سرشار از انرژي و بسيار مقوي است. با ما همراه باشيد تا تعدادي از غذاهاي محلي اين شهر را به شما معرف کنيم. آش يارمه آش يارمه نوعي آش محلي در بجنورد است که اغلب با نوعي سبزي کوهي به نام «چريش» (cherish) که در فصل بهار در کوهها ميرويد، تهيه ميشود. اين آش را ميتوان با اسفناج هم درست کرد و مواد تشکيلدهنده آن بلغور گندم، نخود، دوغ، پياز و نعناع خشک است. نان محلي قطاب همانطورکه گفته شد، چريش يکي از سبزيهاي محلي بجنورد در فصل بهار است که در بسياري از دستورات غذايي آنان وجود دارد؛ اصليترين مواد داخلي نان محلي قطاب نيز اين نوع سبزي است که در کنار سيبزميني، عدس و برنج به همراه مقدار اندکي ادويه مواد داخلي اين قطاب را تشکيل ميدهد. در آخرين مرحله آنها را همانند قطاب در خميري که حاضر شده پر ميکنند و ميپزند. شله ماش بجنوردي شله ماش يک غذاي بجنوردي است که غذايي ساده، ولي مقوي است و طرز تهيه آن بسيار راحت است. موادي که براي تهيه اين آش لازم است ماش، برنج، گوشت قورمه شده، پياز داغ و ادويه به همراه کمي زيره است. اين آش را معمولا کمي تند درست ميکنند. قروتو بجنورد قروتو يا آب کشک يکي ديگر از غذاهاي محلي بجنورد است که از کشک، ماست، گردوي خرد شده، سبزي خورد شده متشکل از تره، جعفري و ترخون، شيرين بيان و کمي ادويه و نمک و زردچوبه تهيه ميشود. قروتو را هم ميتوان مانند آبگوشت با تکههاي نان خورد يا بهصورت سوپ نوش جان کرد. مردم محلي بجنورد به اين غذا علاقهي بسياري دارند و ماهي چند بار ميتوان آن را بر سر سفرههايشان ديد. آش قليه آش «قليه» يکي از سنتيترين غذاهاي بجنوردي است که طبق ذائقه با کشک يا رب سرو ميشود. اين آش يکي ديگر از آشهاي محلي بجنورد است که قدمتي چندين ساله دارد و يکي از قديميترين غذاهاي محلي بجنورد است. اين آش لذيذ از گوشت چرخ کرده، عدس، لوبياي سفيد، لوبيا چيتي، رشته آشي، نخود، پياز داغ، کشک و ماست و اندکي ادويه تهيه ميشود. اين آش طبق ذائقه با کشک يا با رب سرو ميشود. زيره تو (کاچي بجنوردي) اين ميانوعده در بجنورد با طعم و عطر متفاوتي نسبت به کاچي معمولي تهيه ميشود و آن هم بهخاطر ادويه «زيره تو» است که مختص اين کاچي استفاده ميشود. براي تهيه آن از آرد برنج و روغن حيواني استفاده ميشود که طعم محليتري به آن ميبخشد. براي شيريني آن نيز از نبات يا شکر استفاده ميشود که اندازه آن با توجه به ذائقه افراد متفاوت است. بسياري نيز به جاي شکر و نبات از شيره انگور و عسل استفاده ميکنند که آن را مقويتر ميکند. اُجِز (Ojez) يا اشکنه اين نوع اشکنه در فصل سرد پاييز و زمستان در بجنورد و اغلب به جاي سوپ تهيه ميشود. اين غذا بسيار آسان است و از موادي نظير کره، پياز، آرد، تخم مرغ، مرزه و ادويه تهيه ميشود و به نوعي غذاي اقتصادي محسوب ميشود. مدت زمان کمي براي تهيه آن لازم است و ميتوان آن را با نان ميل کرد. آش جوشواره اين غذاي محلي در اصل شکلي شبيه آش ندارد و جالب است بدانيد که شبيه يکي از غذاهاي ايتاليايي به آن راويولي (Ravioli) است. براي اين غذا گوشتچرخ کرد ، عدس، اسفناج و نمک و زردچوبه را تفت داده و در خميري که بهصورت محلي درست ميشود، مانند پيراشکي يا دامپلينگ قرار ميدهند. دامپلينگها را داخل آب جوش ميپزند، سپس با سسي متشکل از پياز داغ و اسفناج آن را سرو ميکنند. دني (Dani) و ديمه دَني ( Deime Dani) دني و ديمه دني دو غذاي محلي بجنورد است که در دو رويداد متفاوت تهيه ميشود. دني همان آش دندوني است که وقتي بچه دندان در ميآورد، تهيه ميکنند. ديمه دني هم که به آش امام معروف است، در روز عاشورا پخته ميشود. فرق اين دو در نوعي گندمي است که استفاده ميشود در دني از گندم کامل و در نيمه دني از گندم نيمکوب پوست کنده استفاده ميشود. قابلي (Ghabli) قابلي، نوعي پلو بجنوردي است که بيشتر در فصل سرما تهيه ميشود. مواد تشکيل دهنده آن گوشت چرخ کرده به شکل کوفته ريزه، خرما هسته گرفته، رشته پلويي، لوبيا چيتي، برنج، رب، پياز داغ و ادويه است. اين غذا با مواد متفاوتي در شهرهاي ديگر ايران مانند تبريز نيز تهيه ميشود.