پرونده کامل پخت آش رشته اصيل
پارسينه/ با سردتر شدن هوا آش رشته هم ميچشبد، با اين که آش رشته يکي از معروف ترين آشهاي ايراني است و تقريبا در اکثر نذري ها و يا ايام عبادي پخته مي شود اما در هواي سرد طعم ديگري دارد.
چي لازم دارم:
همه چيز درباره پخت آش رشته
عدس سبز 170 گرم
لوبيا چيتي 150 گرم
نخود 150 گرم
پياز متوسط 1 عدد
ادويه 2 ق چ
سبزي آش 1 کيلو
سير 5 حبه
رشته 1 بسته
روغن مايع نصف ليوان
آب
نمک و فلفل قرمز
پياز داغ
نعناع داغ
کشک
چطور بپزم:
عدس و لوبيا و نخود را جداگانه به خوبي ميپزيم.نخود و لوبيا بايد از شب قبل پاک شده و خيس داده شود. ولي عدس سبز نيازي به خيس دادن ندارد.اطمينان حاصل کنيد که حبوبات به خوبي پخته شده اند.
سبزيها را با سايز متوسط خورد ميکنيم. لزومي ندارد ريز خورد شود.سبزيهاي خورد شده را در ديگ بزرگي ميريزيم.نخود و لوبياي پخته شده را به همراه آبش به ديگ اضافه ميکنيم.پياز را خورد کرده و به مواد اضافه ميکنيم.ادويه و فلفل قرمز را نيز اضافه ميکنيم.سير ها را با مقداري زردچوبه و نمک کوبيده و اضافه ميکنيم.
اجازه ميدهيم سبزيها بپزند.در اين مرحله عدس پخته شده را نيز اضافه ميکنيم.چون عدس زود وا ميره نبايد در ابتدا درون ديگ ريخته شود.
رشته ها را با دست خورد کرده و روي آش ميپاشيم. و مرتب هم ميزنيم که به هم نچسبند. روغن را اضافه کرده و هم ميزنيم تا به خوبي مخلوط شوند.اجازه ميدهيم رشته ها پخته شود. توجه داشته باشيد پخت رشته بسيار سريع است. مرتب بچشيد.(در هر مرحله از پخت که احساس کرديد آب آش کم شده بايد مقداري آب جوش اضافه کنيد.)در ديگ را قرار داده و ميگذاريم چند دقيقه اي آش جا بيافتد. مراقب باشيد ته نگيرد.
آش را در کاسه کشيده و با کشک و پياز داغ و نعناع داغ تزئين ميکنيم.اگر آش را با آب گوشت يا آب مرغ تهيه کنيد، بسيار خوشمزهتر ميشود.اگر آشتان رقيق شده، ميتوانيد مقداري آرد را در يک ليوان آب سرد حل کنيد و وقتي خوب حل شد، آن را داخل آش بريزيد.
يک راز خوشمزه تر شدن اش رشته هم استفاده از قلم است بدين صورت که ابتدا قلم گاو يا گوسفند را در آب بپزيد، سپس قلم را درآورده و حبوبات را بريزيد و مراحل را انجام دهيد.
نکات مخفي طبخ يک آش رشته عالي:
۱ـ قابلمه بايد گنجايش مواد را داشته و کمي بزرگتر از حجم آش باشد تا رشتهها به هم نچسبد و خمير نشود.
۲ـ سبزي آش رشته بايد بدون ساقه بوده و درشت خرد شود تا آش زيباتر به نظر آيد.
۳ـ زردچوبه آش نبايد کم باشد چون هم در طعم و هم در رنگ آش مؤثر است.
۴ـ پياز داغ داخل آش رشته نبايد کم باشد تا آش بهتر جا بيفتد.
۵ـ رشته آش حتماً بايد از نوع مرغوب تهيه شود.
۶ـ نمک آش را بعد از اضافه کردن رشته و کشک ميتوان اندازه کرد تا آش شور نشود.
۷ـ روغن داخل آش بايد به اندازه کافي باشد چون به جا افتادن آش کمک ميکند.
۸ـ کشک را در آش نبايد جوشاند چون تفاوت حرارت کشک و آش باعث ميشود کشک ببرد. ميتوان آش را بدون کشک (براي کساني که کشک نميخورند) سرو کرد که در اين صورت هم تفاوت رنگ سبزي، زردچوبه، رشته و کشک بهتر نمايان ميشود و هم آش خوشرنگتر و زيباتر ميشود.
۹ـ کشک حتماً بايد ۲۰ دقيقه بجوشد (از نظر سلامتي و بهداشت غذا).
۱۰ـ حرارت کشک و آش موقع مخلوط کردن با هم تقريباً يکي باشد تا کشک نبرد.
۱۱ـ براي درست کردن نعنا داغ ۲ قاشق روغن را داغ کرده نعنا خشک بريزيد و فوراً خاموش کنيد تا نعنا نسوزد. استفاده از زردچوبه رنگ سبز نعنا را تيره ميکند. بهتر است هنگام داغ کردن از زردچوبه استفاده نکنيد.
۱۲ـ زمان جا افتادن آش زماني است که لعابي رقيق روي آش را بگيرد، آش رو به ته گرفتن باشد و رشته، بوي خامي ندهد. در اين زمان بايد حرارت زير آش را خاموش کرد. البته زمان جا افتادن آش بستگي به نوع رشته نيز دارد.
امروزه ديگر پختن آش رشته وقت زيادي نميگيرد چون رشته آماده و بريده شده در دسترس همگان است؛ اين در حالي است که خانمهاي قديمي رشته آش را خودشان تهيه و بر روي بندي پهن ميکردند تا خشک شود و زمان زيادي وقت مي برد.
نکته: سبزي آش شامل:
اسفناج 200 گرم
تره 100 گرم
شويد 100 گرم
جعفري 100 گرم
گشنيز 100 گرم
تزيين آش رشته:
وستان در مورد تزئين آش توضيح بيشتري خواسته بودند به نظر من ساده بود ولي توضيح ميدم:
ابتدا خودمون نعناع خشک خيلي خوشرنگي درست ميکنيم (توضيحات در پست فردا) بعد آسياب کرده و باهاش يه نعناع داغ درست ميکنيم که رنگ سبزش با آدم حرف ميزنه! اجازه ميديم سرد بشه. خيلي خيلي مهمه که سرد بشه. اگر عجله داريد ايرادي نداره که بذاريدش توي يخچال. حالا کم کم بهش کشک اضافه ميکنيم تا به غلظت دلخواه برسيم. نبايد خيلي سفت باشه و نه خيلي شل. براي اينکه بهتون کمک کنم ميتونم بگم بايد غلظتش در حد شامپو باشه. توي بلندر ريخته و دستگاه رو روشن ميکنيم و هم ميزنيم تا کاملا يکدست بشه. توي قيف پلاستيکي و يا يه دونه زيپ لاک ميريزيم و ميذاريمش کنار واسه تزئين. آش رو توي کاسه ميکشيم. مقداري کشک رو با آب رقيق ميکنيم. کم کم بهش آب اضافه ميکنيم که خيلي شل نشه. اندکي رقيق تر از غلظت شامپو. اون قسمت از سطح آش رو که قراره تزئين شه با کشک ميپوشونيم. نوک قيف رو ميبريم. حالا ديگه فقط بايد خطوط مارپيچ ايجاد کنيد. و يا هر طرحي که دوست داريد روش بندازيد. اينقدر جذاب و هيجان برانگيزه که دوست نداريد تموم شه. ولي کلا کمتر از يک دقيقه تزئين کاسه آشتون به پايان ميرسه. حالا ديگه با پيازداغ تزئين رو تکميل ميکنيم و اندکي البته هم از اون نعناع داغ خوشرنگ.