تهيه غذاي سالم و ارزان در سفر برايتان دردسر دارد؟
ايرنا/ غذا يک عنصر جدانشدني از سفر است. نميشود سفر بروي و لذت خوردن يک غذاي لذيذ را از خودت دريغ کني. از جمله پرسشهايي که ذهن ما را قبل از سفر مشغول ميکند، اين است که در سفر چه غذايي بخوريم؟ در طبيعت چه غذاهايي مي توانيم به همراه داشته باشيم يا چه غذاهايي را ميتوان در طبيعت پخت؟ چه موادغذايي را با خود به همراه داشته باشيم و يا اصلن کجاها غذا بخوريم که هزينه کمتري به ما تحميل کند. پاسخ دادن به همه اين سوالات وقت زيادي ميطلبد، اما تا جايي که امکان داشته باشد سراغ راهحلهايي ميرويم که به ما کمک کند در سفر هرچه بيشتر غذاي سالم و لذيذ و ارزان تهيه کنيم و در عين حال لذت هم ببريم. برنامهريزي براي غذا همانطور که براي سفر برنامهريزي ميکنيد، براي غذا هم بايد برنامهريزي کرد، چون وعدههاي غذايي اهميت ويژهاي در سفر و سلامت انسان دارند. براي اين کار بهتر است روز قبل از حرکت يک يا دو مدل غذا که نياز به گرم کردن ندارند، حاضر کنيد. در اينگونه مواقع غذاهايي مثل تخممرغ آبپز، کتلت و کوکو که به صورت سرد هم ميتوان آنها را خورد، گزينههاي بسيار مناسبي به عنوان غذاي سفر هستند. ميتوانيد چند دقيقه قبل از حرکت هم اين مدل غذاها را کمي گرم کنيد. چند عدد کتلت يا کوکو، مقداري سبزي خوردن پاک و شسته شده، چند عدد خيار و گوجهفرنگي و مقداري خيارشور از جمله غذاهاي سفري بسيار لذيذ، سالم و هيجانانگيز هستند. در خصوص تهيه غذاهاي سفري به گرم و سرد بودن هوا هم بايد دقت کرد. براي مثال در هواي گرم که غذاها ماندگاري کمتري دارند و زود فاسد ميشوند، بايد از درست کردن غذاهايي که سس مايونز دارند، مثل سالاد الويه اجتناب کرد. رستورانهاي بينراهي؛ ساده اما پرخطر يکي از انتخابهاي ساده هر خانوادهاي براي صرف غذا در سفر ميتواند رستورانهاي بينراهي باشد. اين گزينه گرچه در دسترس و راحت به نظر ميرسد و شايد هم ارزان برايتان تمام شود، ولي بسيار پرريسک است. در اين رستورانها چون افراد گذري زيادي رفتوآمد ميکنند و امکان بازگشت مسافر پس از صرف غذا به آن رستوران در حد صفر است، به ندرت پيش ميآيد رستوران مورد نظر بهداشت را به درستي و به صورت کامل رعايت کند، بنابراين امکان بيمار شدن پس از خوردن غذا در رستورانهاي بينراهي بسيار زياد است. انتخاب غذاهاي خياباني گرچه چند سالي است که غذاهاي خياباني يا فودکارها در تهران و برخي شهرهاي ايران راهاندازي شدهاند، اما قدمت غذاهاي خياباني در ساير کشورها خيلي بيشتر است. اگر در داخل کشور سفر ميکنيد، ميتوانيد سراغ اينطور غذاها را از محليها بگيريد و اگر در خارج از کشور هستيد ميشود به خيابانهاي شلوغ شهر سري زد و از اينطور غذاها استفاده کرد. معمولاً غذاهاي خياباني تازه، خوشمزه و ارزان هستند؛ بنابراين مي توانيد يک بشقاب غذا بخريد، روي صندليهاي پلاستيکي بنشينيد و در حال تماشاي شور و حال مردم، غذايتان را نوش جان کنيد. اين غذاها مقابل شما طبخ ميشوند و تماشاي مراحل تهيه غذا خودش به حد کافي لذتبخش است. اين کار بهترين روش براي امتحان غذاهاي سنتي در کشور مقصد هم هست. امتحان غذاهاي محلي يکي از لذتهاي سفر به جز آشنايي با فرهنگ آن منطقه خاص و ديدوبازديد از جاهاي تاريخياش، خوردن غذاهايي است که در آن منطقه طبخ ميشود و در واقع خاص آن محدوده مکاني است. خوردن غذاهاي محلي در سفر چند مزيت اساسي دارد. اول اينکه بيشتر اين غذاها ارزان هستند، مگر اينکه شما تصميم بگيريد آنها را در يک رستوران شيک در وسط شهر امتحان کنيد! نکته ديگر در خصوص چشيدن خوراکيهاي محلي آگاهي از ترکيبات آنهاست. اگر شما هم از آن دست افرادي هستيد که با خوردن بادمجان يا باقالي دچار حساسيت ميشويد، بهتر است قبل از هرچيز از محتويات غذاهاي محلي باخبر شويد. در کل غذاهاي محلي يکي از راههاي خوردن وعده خوب و بهصرفه در سفر هستند. با اين حال در سفر به مناطق محلي و روستاها از خوردن شير تازه دوشيده شده از دام يا بستني و پنير محلي و کلا محصولات لبني تازه خودداري کنيد، چون اين طرز فکر که غذاهاي روستايي و طبيعي حتما سالم هستند، ممکن است شما را در آستانه ابتلا به بيماريهايي نظير تب مالت قرار دهد. حذف ميان وعدههاي گران شايد پيش خودتان فکر کنيد مگر خريد يک بستني يا يک بسته شکلات و يا يک برش کيک چقدر هزينه به ما تحميل ميکند؟ اما واقعيت اين است که هزينه کردن براي همين ميانوعدههاي کوچک و به ظاهر ناچيز جيب ما را خالي ميکند. شايد اگر هزينه تمام اين ميان وعدهها و تنقلات را با هم جمع ببنديد به اندازه يک وعده مفصل غذا در رستوران برايتان تمام شود. براي اينکه ميانوعدههايي سبک براي کودکان و حتي براي خودتان داشته باشيد، بهتر است قبل از سفر کمي آجيل و برگههاي خشک شده ميوهها، بيسکوئيت و يا شکلات را با خود برداريد و در چمدان يا ساک سفري خود قرار دهيد تا در مقصد مجبور نشويد هزينه گزافي براي اين تنقلات پرداخت کنيد. در عين حال خودتان را هم گرسنه نگه نداريد و سعي کنيد از همين ميانوعدههايي که داريد براي تجديد قوا استفاده کنيد. ضمناً در سفر قمقمه کوچکي به همراه داشته باشيد و با خود آب خنک داشته باشيد. استفاده از بوفه رستورانها در سفر از رستورانهايي که بوفه آزاد دارند، غافل نشويد. بوفهها اغلب بسيار بهصرفه هستند و شما با غذا خوردن در اين رستورانها به اندازه دو وعده سير خواهيد شد. در ضمن تنوع غذايي اين بوفهها عالي است و انواع پيشغذا، غذاهاي اصلي، سالاد، دسر و ميوه سرو ميشود که نياز روزمرهتان به انواع گروههاي غذايي را برطرف ميکند. نکاتي براي پخت کبابها گاهي ممکن است در سفر به فکر اين بيوفتيد که خودتان گوشت يا ماهي را در طبيعت کباب کنيد. در اين صورت بايد بدانيد اين باور که چون گوشت روي شعله مستقيم قرار گرفته، پس مغز پخت ميشود، اشتباه است. بارها ديده شده که روي (سطح) کباب يا مرغ و ماهي به حالت سوخته درآمده، اما درون آن همچنان نپخته مانده است. براي پخت کبابها بايد صبر و حوصله به خرج دهيد و اگر عجله داريد بهتر است سراغ طبخ گوشتها نرويد. اجتناب از نوشيدنيهاي کافئيندار عادت به خوردن قهوه و چاي به خصوص زماني که در سفر و در حال رانندگي هستيد، يک عادت مرسوم و محبوب است. اما مساله اينجاست که نوشيدنيهاي کافئيندار مثل قهوه و چاي ادرارآور هستند و باعث خروج زياد آب از بدن و برهمزدن تعادل بين الکتروليتهاي بدن ميشوند. پس در مصرف اين نوشيدنيها به خصوص در سفر تعادل را رعايت کنيد و به جاي آنها آب فراوان بنوشيد. به اين ترتيب در فصل گرما، گرمازده نميشويد و آب بدنتان را از دست نميدهيد و در فصل زمستان هم آب مورد نياز اندامهاي بدن را تامين ميکنيد.