برترين ها/ نان کدو لقمهاي با طرح گل يکي از نانهاي بسيار زيبا و جذاب است که هر کسي آن را دوست خواهد داشت. اين نان زرد و نارنجي خواستني را ميتوان همراه با انواع اقلام صبحانه مثل کره، مربا، عسل و خامه سرو کرد. ما در ادامه هم يک رومال خوشمزه به شما ياد ميدهيم که ميتوانيد روي نان گرم زده و سرو کنيد.
من امروز به سراغ دفتر نانم رفتم تا يک دستورالعمل خوب و عالي را براي شما انتخاب کنم. بله من يک دفتر دارم که انواع دستورالعملهاي نان را در آن طي سالهاي گذشته گردآوري کردهام. من در دورهاي از زندگي دچار افسردگي شديد شدم و به طوري که حتي نشتسن و برخاستن از روي مبل براي من سخت بود. تنها چيزي که به من کمک کرد که با آن مقابله کنم، پختن نان بود. نان پختن لذتي به شما ميدهد که ميتوانيد با هر چيزي مقابله کنيد حتي با سختترين شرايط زندگي مثل از دست دادن شغل. من اين روزها دقيقا دچار چنين وضعيتي هستم و سعي ميکنم با اين کار لذت بخش، روحيهام را حفظ کنم.
نان کدو يکي از نانهاي مورد علاقه من است، چون رنگ زيبايي دارد. رنگ نارنجيِ جذاب که بخشي از هويت فصل پاييز است. من اين نان را تا کنون به شکلهاي مختلفي درست کردهام. نان کدوي لوف (قالب مخصوص نان)، نان کدوي لقمهاي و همين نان که به شکل گل است و من آن را بيشتر از بقيه دوست دارم.
در کودکي کدو حلوايي يک عنصر مهجور و دور از ذهن براي من و خانوادهام بود، چون ما در منطقهاي زندگي ميکنيم که اغلب غذاهاي ترش و تند را ميپسندند و خوردن غذاي شيرين خيلي عجيب به نظر ميرسيد. کدو به نظر من يک غذاي عجيب و نچسب بود. البته گاهي آن را با دانههاي ترش انار درست ميکردند و مزه آن متفاوت و جالب بود.
من بعدها فهميدم که اين ميوه يا سبزي (به لحاظ گياهشناسي جزو سبزيها رده بندي ميشود!) فوايد بسياري دارد. رنگ نارنجي آن به خاطر آنتي اکسيدان کاروتن است که يکي از عوامل مبارزه با التهاب و راديکالهاي آزاديست که سلولها را تهديد ميکنند. شما ميتوانيد با اين خوراکي زيبا و دوست داشتني انواع غذاها و خوراکها را درست کنيد. نان کدو شايد تنها يکي از آنها باشد.
يک چيز ديگر هم که لازم است بدانيد، اينکه در شب يلداي ايراني درست کردن انواع خوراکي با کدو جزو رسمهاي خوب ما بوده که اخيرا خيلي کم به آن توجه ميشود. پس تا شب يلدا براي انواع دستورالعملهاي کدويي آماده باشيد.
مواد لازم براي نان
مخمر نان فوري: ۲ و ۱/۴ قاشق چايخوري
شکر سفيد: ۱/۴ پيمانه
پوره کدو: ۱/۲ پيمانه
نمک: ۱ قاشق چايخوري
شير ولرم: ۱ پيمانه (شير کامل)
تخم مرغ: ۲ عدد بزرگ
آرد: ۳ و ۳/۴ پيمانه
مواد رومال
کره: ۱۰۰ گرم (هم دماي محيط)
پودر شکر: ۱/۴ پيمانه
عسل: ۱/۴ پيمانه
دارچين: ۱ قاشق چايخوري
طرز تهيه
۱. داخل کاسه همزن برقي ثابت يا داخل کاسهاي با اندازه متوسط براي يک همزن برقي ساده، خمير مايه، شکر، کره، کدو، يک عدد تخم مرغ و نمک را ريخته و خوب هم ميزنيم. بتدريج آرد را اضافه کنيد و روي سرعت متوسط به زياد ميکس کنيد تا خمير از کنارههاي کاسه جدا شود. همزن را خاموش کنيد و خمير را به مدت ۳ تا ۵ دقيقه کنار بگذاريد.
۲. در صورتي که همزن برقي کاسهاي داريد، قطعه ورز دهنده خمير را نصب کرده و خمير را با سرعت پايينتر از متوسط ورز دهيد و در صورتي که همزن ساده داريد، اين کار را با دست انجام دهيد. تا زماني که خمير نرم و لطيف است، اين کار را ادامه دهيد. اگر خمير هنوز چسبناک است، کمي آرد اضافه کنيد. البته زياد اضافه نکنيد، چون موجب خشک و سفت شدن نان ميشود.
۳. خمير را به کاسهاي چرب منتقل کنيد و روي آن را با پلاستيک سلفون بپوشانيد و بگذاريد خمير دو برابر شود. حدود ۴۵ دقيقه تا ۱ ساعت کافي است.
۴. خمير را روي سطح آردپاشي شده بگذاريد. آن را به ۱۵ قسمت مساوي تقسيم کنيد. قطعات خمير را به شکل توپ درآوريد. با يک چاقو هشت برش در دايره ايجاد کنيد. براي اينکه دقيق باشد ابتدا دو خط عمودي و آن را نيم دايره کرده سپس دو خط که آن را به ۴ قسمت تقسيم کند و در انتها بين اين خطوط هم برش زده تا يک دايره با ۸ قسمت مساوي داشته باشيم. همه برشها بايد منتهي به مرکز باشند، اما نبايد کاملا خمير را برش زده که جدا شود. بايد از مرکز خمير قدري فاصله داشته باشد. روي آنها را بپوشانيد و به مدت ۴۵ دقيقه تا يک ساعت بگذاريد بمانند و استراحت کنند.
۵. فر را با حرارت ۱۸۰ درجه سلسيوس روشن کنيد. بعد از اينکه خميرها ور آمدند، با پشت قاشق چوبي دسته بلند، يک فرورفتگي در مرکز دايره ايجاد کنيد. اين فرو رفتگي براي خروج بخار است. در يک کاسه، يک عدد تخم مرغ باقيمانده را با دو قاشق غذاخوري آب مخلوط کنيد و روي نانها بماليد. رولهاي نان به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقيقه در فر بپزيد يا تا زماني که روي آنها برشته و طلايي شود. سعي کنيد مدت طولاني در فر نمانند، چون در اينصورت سفت و لاستيکي ميشوند.
۶. براي درست کردن رومال: داخل کاسهاي با همزن برقي، کره را به مدت ۲۰ ثانيه ميکس کنيد يا تا زماني که کمرنگ شود. شکر پودر شده را به آن اضافه کنيد و عسل و دارچين را هم افزوده و خوب هم بزنيد تا کاملا مخلوط شوند. حدود ۱ تا ۲ دقيقه کافي است. پس از بيرون آوردن نانها از فر اين مخلوط را روي آنها زده و گرم سرو کنيد. نوش جان!
نکات مهم
نان کدو را ميتوان بدون رومال هم سرو کرد. مثلا براي صبحانه همراه با کره و مربا و يا خامه و عسل عالي است. اين نان به تنهايي هم خوشمزه است، چون شيريني آن کاملا اندازه است. به هنگام عصر هم ميتوان آن را با عسل و چاي سرو کرد.
رنگ اين نان زرد مايل به نارنجي است و ظاهر زيباي آن براي همه جذاب است، ميتوانيد به هنگام مهماني چند تا از اين نانها را داخل سبد نان بگذاريد.
از استفاده زياد از آرد خودداري کنيد. ناني که آرد زيادي داشته باشد خيلي سفت، خشک و بافتي لاستيکي پيدا ميکند و موقع خوردن لذت نان لطيف و نرم را نخواهد داشت.
براي درست کردن پوره کدو ميتوانيد کدو تنبل يا کدو حلوايي را دو نيم کرده و در فر بگذاريد تا بپزد. در صورتي که وقت نداريد، آن را تکه تکه کرده و همراه مقدار خيلي کمي آب روي گاز بگذاريد تا کاملا بپزد. زياد آب اضافه نکنيد، چون رقيق ميشود.
بازار