ناهار/ ته چين گرمساري غذاي سنتي سمنان
برترين ها/ تهچين گرمساري يکي از غذاهاي سنتي استان سمنان (شهرستان گرمسار) است؛ که حاوي کربوهيدرات، پروتئين، سديم، پتاسيم، کلسيم، فسفر، منيزيم، منگنز؛ آهن، فيبر، اسيد فوليک، سلنيوم، فولات، پلي فنول، زاگزانتين، لوتئين، امگا ۳، اسيد آمينه تريپتوفان، ويتامين A، گروه ويتامين c و k است. چي لازم دارم: گوشت (ترجيحا گوسفندي): ۳۰۰ گرم برنج: ۳ پيمانه آلو (در صورت تمايل): ۲۰۰ گرم گرد غوره: ۱ قاشق غذاخوري پياز متوسط: ۲ عدد کشمش: ۱ پيمانه زعفران آبکرده غليظ: ۲ قاشق غذاخوري نمک و فلفل:به ميزان لازم ادويه پلويي: ۱ قاشق غذاخوري (۴ واحد پودر گل سرخ و ۲ واحد پودر دارچين و پودر زيره و پودر زنجبيل و پودر ميخک و پودر هل و پودر جوز هندي هر کدام ۱ واحد) خلال پسته و بادام: براي تزيين به ميزان لازم سيب زميني براي کف قابلمه: در صورت تمايل به ميزان لازم کره (در صورت تمايل براي روي پلو): ۱ قاشق غذاخوري آب ولرم: ۱ پيمانه چطور بپزم: ۱. گوشت را به قطعات ۳ سانتي و ضخامت يک سانتي تقسيم کنيد. اگر گوشت دنده گوسفند باشد پلو خوشمزهتر ميشود، ولي اگر با گوشت گاو باشد بعد از پختن گوشت تيره رنگ ميشود. ۲. آلوها را بشوييد. يک عدد پياز را خلالي خرد کنيد برنج را بعد از شستن ۲ ساعت در آب سرد و نمک بخيسانيد. کشمش و خلال بادام را نيم ساعت در آب ولرم بخيسانيد و آب آنرا خارج کنيد. ۳. در يک ظرف مناسب گوشت و آلو و پياز و ادويه و نمک و فلفل را با هم مخلوط کنيد و ۲ ساعت در يخچال بگذاريد. ۴. يک پياز را نگيني خرد کنيد و به روش چيپسي سرخ کنيد. ۵. کشمش را که شسته ايد و آب آنرا خارج کرده ايد در روغن کمي تفت دهيد. ۶. در نوع سنتي ته چين گرمساري ته ديگ سيب زميني ندارد، ولي اگر خواستيد از سيب زميني استفاده کنيد بعد از پوست گرفتن آنها را به ضخامت ۱ سانت حلقهاي خرد کنيد. ۷. در يک قابلمه مناسب آب بريزيد بعد از بجوش آمدن به آن نمک اضافه کنيد و آب برنج را خارج کنيد و به آب در حال جوش اضافه کنيد تا برنج کمي نيمپز شود. زمان نيم پز شدن برنج نسبت به زماني که ميخواهيد چلو درست کنيد کمتر است: برنج بايد زندهتر باشد. سپس برنج را وارد صافي کنيد و روي آن آب ولرم بدهيد تا لعاب آن خارج شود. ۸. در يک قابلمه ترجيحا نچسب ۲ قاشق غذاخوري روغن بريزد و سيب زمينيها را کف قابلمه بگذاريد و روي آنها نمک و زعفران آبکرده بريزيد. سپس به ضخامت ۲ سانت از برنج را روي سيب زمينيها بدهيد. روي برنج گوشتها را بچينيد و روي گوشت يا آلوها را بگذاريد يا گرد غوره بپاشيد. کمي هم زعفران آبکرده بريزيد. بعد بقيه برنج را روي مواد بريزد و به شکل مخروط در آوريد. (چون زمان پخت طولاني است اطراف پلو خشک ميشود) بعد قابلمه را روي حرارت متوسط بگذاريد (اگر از شعله پخش کن استفاده کنيد بهتر است) و ۱ پيمانه اب جوش به برنج اضافه کنيد. ۵ دقيقه اجازه دهيد که برنج بخار کند. حرارت را خيلي کم کنيد سپس در گوشهاي از برنج کشمش تفت داده شده را قراردهيد و کمي زعفران آبکرده بريزيد ودمکني بگذاريد و ۴ تا ۵ ساعت برنج را دم بدهيد تا گوشت بپزد. ۹. در يک تابه کوچک ۱ قاشق غذاخوري روغن بريزيد و بادام را که در آب خيسانده ايد و آب آنرا خارج کرده ايد کمي تفت دهيد و در گوشهاي از تابه خلال پسته را که فقط شسته ايد کمي تفت دهيد. ۱۰. بعد از ۴ يا ۵ ساعت پخت، درصورت تمايل، کره آبکرده را روي پلو بدهيد و کشمشها را بر داريد و پلو را در ظرف مناسب بر گردانيد و با کشمش و خلالها تزيين کنيد.