يرکوکي خوروشي؛ سنتي استان تبريز
غذالند/ يرکوکي خوروشي(خورش هويج) يکي از خورش هاي سنتي استان تبريز است اين خورش همان طور که از اسمش پيداست است با هويج تهيه مي شود.در رسپي اصلي اين غذا اشاره شده است که حتما با گوشت تهيه شود اما شما مي توانيد در اين غذا از مرغ هم استفاده کنيد.شايد تصور کنيد به دليل وجود هويج اين غذا داراي طعمي شيرين است اما چون از آلو در اين غذا استفاده مي شود داراي طعمي ملس مي باشد .اگر کسي تمايل دارد که اين غذا شيرين باشد ميتواند پس از ريختن آلو کمي آن را تست کند و در صورت نياز از مقداري شکر استفاده کند.در نوع اصيل اين خورشت معمولا از زردک که نوعي هويج است استفاده مي شود ولي امروزه به دليل کمبود اين صيفي جات هويج نقش پررنگ تري پيدا کرده است.هويج يک سبزي ريشه دار است که هم مي توان به صورت خام و هم پخته آن را به مصرف رساند.و در انواع سالاد و خورشت ها مصرف مي شود.اين سبزي مربوط به آسياي مرکزي است و احتمال زياد منبع اصلي آن ايران و افغانستان بوده است..بتاکاروتن، دوپاري از ويتامين آ، در هويج به فراواني يافت ميشود و رنگ نارنجي خاص اين سبزي نيز به همين خاطر است. بهعلاوه هويج منبعي غني از فيبر خوراکي، آنتياکسيدانها و مواد معدني بهشمار ميرود.هويج سرشار از بتاکاروتن مي باشد که در کبد به ويتامين A تبديل مي شود. اين ويتامين در رتينا يا شبکيه به ردوپسين – رنگدانه ارغواني رنگ مورد نياز در ديد شب – تبديل مي شود.مصرف هويج خطر ابتلا به سرطان ريه، سينه و کولون (روده بزرگ) را کاهش مي دهد.مقدار بالاي بتاکاروتن موجود در هويج در برابر تخريب سلولي ناشي از متابوليسم طبيعي بدن مانند يک آنتي اکسيدان عمل مي کند و روند پيري سلول ها را آهسته تر مي کند.ويتامين A موجود در هويج از بروز پيري زودرس، آکنه، خشکي پوست، لکه و از بين رفتن يکنواختي رنگ پوست پيشگيري مي کند. مواد لازم هويج : 500 گرم گوشت ماهيچه :500 گرم آلوي خورشتي : 200 گرم پياز متوسط : يک عدد روغن : به ميزان لازم نمک : به ميزان لازم فلفل : به ميزان لازم زردچوبه : به ميزان لازم ادويه : به ميزان لازم رب گوجه فرنگي : به ميزان لازم زعفران دم کرده : يک قاشق غذا خوري گوجه فرنگي متوسط : 3 تا 4 عدد مراحل پخت مرحله 1 ابتدا پياز را نگيني خرد کرده در مقداري روغن تفت مي دهيم . مرحله 2 سپس فلفل ، ادويه و زردچوبه را به آن مي افزاييم. کمي که تفت داديم، رب گوجه فرنگي را به آن اضافه ميکنيم و باز هم تفت مي دهيم. مرحله 3 گوشت ماهيچه را همراه با يک ليتر آب به آن اضافه مي کنيم .شعله را کم ميکنيم و صبر مي کنيم تا گوشت نيم پز شود مرحله 4 در اين مرحله آلوها را که از قبل خيس خورده اند ، در ظرف ميريزيم تا بپزند. مرحله 5 در اين فاصله هويج را به صورت کبريتي بسيار نازک خرد و يا با استفاده از رنده مخصوص خلال مي کنيم .سپس آن را با مقداري نمک و روغن روي حرارت قرار مي دهيم و در ظرف را مي بنديم تا هويج کاملا بپزد. مرحله 6 زعفران دم کرده را به هويج مي افزاييم.سپس هويج را در خورشت ريخته صبر ميکنيم تا شروع به قل زدن بکند . مرحله 7 در آخر ، آب ليمو ترش را نيز اضافه مي کنيم. مرحله 8 هنگام مصرف خورشت را در ظرف مي ريزيم و با چند عدد گوجه فرنگي سرخ شده آن را تزئين مي کنيم.