سوپ و آش/ آش ترخينه دشمن سرماخوردگي
بيتوته/ زمستان فصل سرماخوردگي است و براي درمان سرماخوردگي چه چيزي بهتر از يک آش داغ و خوشمزه و مقوي. آش ترخينه يا به اصطلاح محلي «آش دويينه» که به آش ترخينه دوغ هم مشهور است بيشتر در استانهاي غربي ايران پخته مي شود و براي درمان سرماخوردگي و آنفولانزا مثل يک آنتي بيوتيک قوي عمل مي کند. چي لازم دارم: ترخينه 300 گرم نخود 5۰ گرم عدس 5۰ گرم لوبيا چيتي 5۰ گرم سبزي (تره،جعفري،گشنيز،اسفناج) 300 گرم پياز 3-4 عدد سير داغ به مقدار لازم نعنا به مقدار لازم کشک به مقدار لازم نمک و زردچوبه به مقدار لازم چطور بپزم: ابتدا ترخينه هاي خشک را بشوييد تا اگر گرد و غباري در زمان خشک کردن روي آن نشسته است از بين برود سپس ترخينه ها را در مقداري آب خيس کنيد. سپس حبوبات خيس خورده به غير از عدس را بپزيد در قابلمه اي مناسب پيازداغ مي کنيم و نخود و لوبيا را از آبکش رد کرده و در آن کمي تفت مي دهيم و سپس با پنج پيمانه آب روي حرارت زياد قرار ميدهيم، زماني که جوش آمد حرارت را ملايم ميکنيم. سپس عدس و ترخينه که آن را آبکش کرده و با مقداري نمک، فلفل و زردچوبه را با آب بگذاريد بپزند و بعد از پخت حبوبات آن ها را به ترخينه و عدس اضافه کنيد. سپس مقداري از پيازهاي سرخ کرده را به آن اضافه کنيد تا با هم بجوشند و بعد از گذشت زماني اندک سبزي را هم به آش ترخينه اضافه کرده و بگذاريد تا آش جا بيفتد. در آخر کشک را به آن اضافه کنيد و اجازه بدهيد کمي بجوشد تا آش شما سرد نشود. زماني که آش آماده شد آن را در ظرف کشيده و با پياز، نعنا و سير داغو کشک تزيين مي کنيم. نکاتي براي تهيه آش ترخينه: حتما حبوبات را از شب قبل خيس کنيد و اگر فراموش کرديد آنها را دو بار بجوشانيد و آب آن را خالي کنيد تا نفخ آنها گرفته شود. مي توانيد از قارا يا دوغ به جاي کشک درون آش استفاده کنيد. اگر دوست نداشتيد مي توانيد هر دو را حذف کنيد و از ترشي ديگر مانند آبغوره استفاده کنيد.