بهترين روش پخت سمنو عيد در خانه
مجله کوروش/ سمنو يکي از هفت سين اصلي سفره هفت سين است. اما سمنو در سفر هفت سين نماد چيست؟ سمنو نماد قدرت و سمبل خير و برکت است. پخت سمنو قدمتي به اندازه تاريخ دارد و در اعياد و مراسم مذهبي و ملي کشورهاي مختلف از جمله جمهوري آذربايجان، قرقيزستان، ازبکستان، تاجيکستان و افغانستان پخته ميشود. تاجيکها و افغانستانيها به سمنو «سمنک» ميگويند. شايد برايتان جالب باشد که فنلانديها هم سمنو ميپزند و به آن «ممي» ميگويند. اهالي دَرَق در خراسان شمالي در ماه اسفند مراسم مفصل سمنو پزان دارند و اين سمنو عمدتا به کشورهاي اروپايي، عربي و شرق آسيا صادر ميشود. سمنو را ميتوانيد به صورت آماده از بيرون تهيه کنيد اما درست کردن آن در منزل هم کار سختي نيست. فوايد سمنو براي لاغري و نازايي و سلامت مردان و زنان از قديم مورد توجه پزشکان بوده است مواد لازم براي پخت سمنو گندم: ۱ ليوان آرد گندم يا آرد نان سنگک : ۲ ليوان آب: ۵ ليوان خب شايد تعجب کنيد که سمنوهايي که از بيرون تهيه ميکنيد طعم شيريني دارند اما ما براي طرز پخت سمنو خانگي حرفي از شکر در مواد لازم نزديم. سمنوهايي که از بيرون تهيه ميکنيد معمولا شکر دارند اما در تهيه سمنو خانگي نياز به شکر نيست. در حقيقت وقتي که گندمها جوانه ميزنند شيرين ميشوند. علت اين امر تبديل نشاسته به قند مالتوز در فرايند جوانه زدن گندمهاست. براي امتحان کردن بهترين روش پخت سمنو در منزل ابتدا گندمها را با دقت تميز کنيد و با آب سرد بشوريد. بهتر است دانههاي شکسته گندم را جدا کنيد و تمام دانهها درسته باشند. گندمهاي شسته شده را در درون ظرف مناسبي قرار دهيد و روي گندم ها مقداري آب بريزيد. مقدار آب روي گندم بايد دو بند انگشت باشد. قرار است گندمها را سبز کنيم پس به مدت ۲ روز ظرف گندمها را در جاي خنک و کم نور قرار دهيد. در اين مدت بهتر است ۴ الي ۵ مرتبه آب گندمها را عوض کنيد. در اين مدت گندمها جوانه سفيد ميزنند. حالا زمان آن است که گندمهاي جوانه زده را به مدت ۲۴ ساعت در يک پارچه تنظيف مرطوب تميز بريزيد و پارچه را در يک آبکش قرار دهيد تا دانههاي گندم کمي ريشه بزنند. در تمام اين ۲۴ ساعت بايد پارچه تنظيف نمناک ( خيس نباشد) باشد. بعد از يک روز گندمها را در يک آبکش بريزيد. گندمها نبايد روي هم تلنبار و انباشته شوند. بهتر است ارتفاع گندمها در آبکش ۲ سانتيمتر باشد. گندمها را با فشار ملايم آب بشوريد. فشار آب نبايد زياد باشد چون جوانهها آسيب ميبينند. حالا گندمها را در همان آبکش نگهداريد و روي آنها يک پارچه تنظيف مرطوب بکشيد. اين پارچه بايد هميشه مرطوب باشد. گندمهاي جوانه زده بايد ۲ الي سه روز در اين حالت باقي بمانند. در اين مدت چند بار روي پارچه تنظيف آب بگيريد تا پارچه بوي نامطبوع نگيرد. زماني جوانهها که قد کشيده ولي هنوز از پارچه تنظيف بيرون نيامد آماده هستند. يادتان باشد اگر گندمها خيلي سبز و بلند شوند و از پارچه تنظيف بيرون بيايند سمنو تلخ و شيرينيش کم ميشود. همينکه گندمها شکفته شوند و جوانه بزنند کافي است. در اين مرحله جوانهها را زير شير آب بگيريد، خوب بشوريد و سپس گندمهاي سبز شده را تکه تکه کنيد. در مرحله بعد کم کم گندمهاي جوانه زده را همراه با مقدار کمي آب گرم در مخلوط کن بريزيد تا خوب ميکس شوند. گندمهاي ميکس شده را در صافي پارچهاي بريزيد و خوب فشار دهيد تا شيرهاش به طور کامل خارج شود. شيره گندم را به تدريج روي آرد گندم يا آرد سنگک بريزيد و مخلوط کنيد. ممکن آرد گوله شود، اگر گوله شد از الک يا صافي ردش کنيد. حالا مواد فوق را به همراه ۵ ليوان آب در ظرف روحي يا مسي روي حرارت متوسط بگذاريد ومدام هم بزنيد. وقتي مخلوط به حالت جوش رسيد حرارت را کم کنيد و هر از گاهي هم بزنيد تا ته نگيرد و غليظ شود.