با پخت تافتون در خانه از وقتي که ميگذاريد لذت ببريد
ايرنا/ درستکردن نان در خانه هرچند سختيهاي خاص خودش را دارد اما لذتي دارد که قابل مقايسه با پخت ديگر غذاها نيست. ميشود گفت نان را درست ميکنيم و اين پروسه ورز دادن و به عمل آمدن نان، جذابيت زيادي دارد که فقط بايد تجربهاش کنيد. پيش از اين طرز تهيه نان لواش، بربري، شيرمال و .. را آموزش داديم و حالا به سراغ نان تافتون رفتهايم. مواد لازم: آرد: ۵ ليوان (۴۵۰ گرم) مايه خمير: ۲ قاشق چايخوري روغن مايع: ۳ قاشق چايخوري نمک: ۲ قاشق چايخوري شکر: ۳ قاشق چايخوري آب گرم: ۲۷۰ ميلي ليتر طرز تهيه و دستور پخت: ۱. ليوان آب با حرارت ۴۰ درجه و شکر و مايه خمير را مخلوط کرده و در يک ظرف در بسته قرار دهيد و بگذاريد تا ۷-۸ دقيقه بماند و مايه خمير پف کرده و به عمل بيايد. ۲. آرد، و نمک را مخلوط کرده و در ظرف مناسبي ريخته و وسط آن را کمي گود کنيد. سپس مايه خمير آماده شده و روغن را در محل گودي بين آرد بريزيد و با قاشق چوبي، کم کم آرد و آب را مخلوط کنيد. هر بار مقدار کمي از آرد را از اطراف به وسط گودي بياوريد و با آب مخلوط کنيد. ۳. اين خمير بايد مقدار خيلي کمي چسبندگي داشته باشد. اگر خيلي هنوز خيس بود؛ مقداري آرد به تدريج اضافه کنيد. دستان خود را به آرد بزنيد و خمير را ورز دهيد. اين کار باعث مي شود که خمير به دستانتان نچسبد. هر بار که خمير زيادي به دستتان چسبيده بود، اين کار را تکرار کنيد. از خالي کردن يکباره آرد اضافي روي خمير خودداري کنيد چون ممکن است خمير شما سفت تر از اندازهاي که بايد، بشود. خمير را به اين ترتيب حدود ۱۰ دقيقه ورز دهيد. سعي کنيد با کف دست خود که آردي کرده ايد خمير را ورز دهيد و از چنگ زدن خمير بپرهيزيد. ۴. در ظرف بزرگتري مقدار کمي آرد بپاشيد يا مقدار کمي روغن اسپري کنيد و خميري را که ورز داده ايد، به داخل آن منتقل کنيد. مجددا روي خمير مقدار خيلي کمي آرد بپاشيد و روي ظرف را با پارچه تميزي بپوشانيد و اجازه دهيد تا خمير در جاي گرمي حدود يکي دو ساعت بماند تا حجم خمير ۲ يا ۳ برابر شود. ۵. يک ربع ساعت قبل از پخت نان ها، فر را با حرارت ۲۰۰ درجه سانتيگراد روشن کرده و يک ظرف آب کف فر بگذاريد. اين کار باعث ميشود تا هواي فر مرطوب شود و از خشک شدن نانها جلوگيري شود. ۶. خمير را به ۳ يا ۴ قسمت تقسيم کنيد و چونههاي مساوي از آن بسازيد. حالا مقدار خيلي کمي آرد روي سطح کار خود ريخته و با وردنه خمير را صاف و کمي گرد کنيد تا خمير باز شود و اندازه دلخواه را بگيرد. ۷. خمير را در سيني فر گذاشته و با انگشتان خود، خمير را فشار دهيد تا حفره هايي بر روي خمير ايجاد شود و خمير فرم بگيرد. با چنگال سوراخ هاي ريزي بر روي خمير ها ايجاد کنيد تا در هنگام پخت، حباب هاي درشتي بر روي نان ها ايجاد نشود. در صورت تمايل مي توانيد روي خمير خود کنجد هم بپاشيد. ۸. نانها را در طبقه وسط فر گذاشته و به هر نان حدود ۱۰ دقيقه زمان بدهيد. از روي تغيير رنگ نان مي توانيد متوجه شويد که نان تافتون شما آماده است. اگر نان پخته بود ولي هنوز رنگ دلخواه شما نبود، از بالاي فر ۱ دقيقه حرارت به نان بدهيد تا روي آن نيز خوشرنگ شود. ۹. شما همچنين مي توانيد نان هاي تافتون را روي ماهيتابه چدني که فقط با قلمو کمي چرب شده است، قرار داده و نان ها را در ماهيتابه بپزيد و وقتي زير آن رنگ گرفت، نان را برگردانيد تا طرف ديگر آن نيز رنگ بگيرد. يا مي توانيد نان هايي را که در ماهيتابه پخته ايد را در فر قرار دهيد تا با حرارت از بالاي فر، کمي روي نان ها نيز رنگ گرفته يا برشته شود.