مجله دلگرم/ امروز قصد داريم يکي ديگه از نان هاي خوشمزه ي سنتي رو بهتون معرفي کنيم. نان اردک، اگرده يا بورساق يکي از انواع نون هاي محليه که در شهرهاي مختلف ايران به روش هاي مختلف درست ميشه.
نان اردک که از نان هاي شيريني محسوب ميشه، در استان مرکزي بيشتر قبل از عيد نوروز درست ميشه. مردم شهر همدان هم نان اردک رو در ماه مبارک رمضان مي پزند.
در نجف آباد اصفهان هم اين نان در مراسم و اعياد مختلف پخته و سرو ميشه. در گيلان به مواد اوليه نان ادرک، کره و آرد برنج مرغوب شمالي هم اضافه ميشه.
علاوه بر اين در بعضي از دستورها از زردچوبه در طرز تهيه نان اردک استفاده نمي کنن ولي اضافه کردن اون طعم نان رو بهتر مي کنه. با ما همراه بشيد تا در ادامه طرز تهيه نان اردک رو بهتون ياد بديم.
مواد لازم نان اردک براي 12 نفر
آرد 1 کيلوگرم
بيکينگ پودر 1/4 قاشق چاي خوري
زردچوبه 1/8 قاشق چاي خوري
تخم مرغ 3 عدد
خمير مايه 1 قاشق مربا خوري
کره 200 گرم
شکر 1 پيمانه
شير 2 پيمانه
روغن به مقدار لازم
طرز تهيه نان اردک
شير را داخل شير جوش يا قابلمه بريزيد تا کمي گرم شود. سپس آن را به همراه تخم مرغ، شکر، خمير مايه و روغن داخل ظرفي بريزيد و با استفاده از همزن يا با مخلوط کن خوب با هم مخلوط کنيد.
زردچوبه و زعفران را به مواد اضافه کنيد و هم بزنيد تا خوب با هم ترکيب شوند.
آرد و نمک و بيکينگ پودر را الک کنيد و بعد به مواد اضافه کنيد. تا جايي که خمير به دست آمده به دست نچسبد. مقدار آرد را زياد نکنيد. اگر خمير به دستتان نچسبد مقدار آرد کافي است.
وقتي مواد را ترکيب کرديد و خمير به دست آمد، ظرفي را چرب کنيد و روي خمير کمي آرد بپاشيد و آن را داخل ظرف قرار دهيد. روي خمير را با نايلون بپوشانيد و يک دستمال تميز نيز روي ظرف بکشيد. خمير را به مدت ۱ ساعت استراحت دهيد تا پف کند.
بعد از استراحت کردن خمير، آن را از ظرف بيرون بياوريد، آن را کمي ورز دهيد و چونه بگيريد؛ مجددا ۵ تا ۱۰ دقيقه به خمير استراحت دهيد. خمير را به صورت گلوله گلوله درآورديد. هر کدام از گلوله هاي خمير را با وردنه باز کنيد و داخل روغن داغ درون تابه سرخ کنيد. بعد از آن که يک طرف نان سرخ شد، طرف ديگر آن را نيز سرخ کنيد.
نکات تهيه نان اردک
بهتر است به جاي روغن جامد از کره استفاده شود
اضافه کردن مقداري زعفران اين نان را خوشمزه تر ميکند
اگر زيادي شير به نان اضافه کرديد به آن مقدار بيشتري آرد بزنيد
در برخي مناطق به اين نان آب پنير هم اضافه ميکنند و به جاي بيکينگ پودر جوش شيرين اضافه ميکنند
آرد مخصوص نان بربري مناسب ترين ارد براي پخت اين نان است.
بهترين آرد براي آرد نان اردک، آرد مخصوص بربري است. البته مي توانيد از آرد نان فانتزي هم براي تهيه اين نان استفاده کتيد.
خمير نان اردک بايد نه شل و نه سفت باشد.
مي توانيد در روغن تابه هم کمي زردچوبه اضافه کنيد.
مقدار شيريني نان اردک به ذائقه ي شما بستگي دارد. مي توانيد ميزان شکر نان را به دلخواه کم يا زياد کنيد.
مي توانيد نان اردک را به مدت طولاني داخل کيسه در فريزر نگهداري کنيد.
براي گرم کردن نان مي توانيد از ماکروفر يا تابه بدون روغن استفاده کنيد.
اين نان به همراه وعده هاي غذايي و يا مستقلا به عنوان ميان وعده، عصرانه و صبحانه اي سالم قابل استفاده است.
براي بهتر شدن مزه ي نان مي توانيد آن را به همراه عسل، شيره و ارده سرو کنيد.
ميزان روغني که براي سرخ کردن خمير نان در تابه مي ريزيد بايد خيلي کم باشد. در غير اين صورت نان بيش از حد چرب مي شود.
براي عمل آمدن خمير مايه (اگر از نوع خمير مايه فوري نيست) مي توانيد به صورت جداگانه داخل کاسه اي آب ولرم، شکر، آرد و خمير مايه را با هم مخلوط کنيد و ۱۰ دقيقه صبر کنيد تا پف کند و عمل بيايد. بعد شير و ساير مواد را به آن اضافه کنيد.
براي آن که نان هاي اردک با هم هم اندازه شوند مي توانيد بعد از پهن کردن خمير با وردنه، آن را قالب بزنيد و بعد سرخ کنيد. براي اين کار مي توانيد از قالب برش در شکل هاي مختلف از جمله قالب برش گرد که براي نان مناسب است، استفاده کنيد.
بازار