بايد و نبايدهاي مهم براي نگه داري صحيح لبنيات
نمناک/ آيا تا به حال شده افرادي را ببينيد که مدت زمان زيادي مي توانند لبنيات خود را نگه داري کنند ؟ حتما با خودتان در مورد ظروف مناسب براي نگهداري شير و تخم مرغ و امثال آنها هم فکر کرده ايد که چگونه مدت زمان سالم بودن آن ها را افزايش دهيد . دفعه بعد که براي خريد به سوپرمارکت مراجعه کرديد و يخچال خود را تميز کرديد ، از نکات اين بخش از رازهاي خانه داري استفاده کنيد . شير هروقت نياز به خريد شير داشتيد ، آن را در مرحله آخر برداريد تا زمان کمتري بيرون از يخچال باشد و سپس شير و ديگر محصولات لبني را در يخ ترين قسمت يخچال قرار دهيد که هنگام باز و بسته کردن در يخچال کمترين ميزان گرما به آن نرسد . بهتر است که يک هفته بعد از خريد ، شير را مصرف کرده و تمام کنيد اما دوغ را مي توانيد در عرض يکي دو هفته استفاده کنيد . شيرهاي غير لبنياتي مثل شير سويا ، بادام ، نارگيل بايد در عرض هفت الي ده روز مصرف شود . زماني که شيري را از سوپرمارکت مي خريد ، حتما از بسته بودن و پلمپ بودن درب آن مطمئن باشيد تا مزه و بوي آن تغيير نکرده باشد . شير پاستوريزه را به جاي شير خام و ديگر محصولات لبني استفاده کنيد . حتي شيرهاي خام ارگانيک هم شامل باکتري هاي مضر هستند که مي توانند باعث مشکلات جدي ، بستري شدن و يا حتي مرگ فرد شوند . بستني نيز مي تواند تا دو الي چهار ماه سالم بماند ، مگر اين که آن را در فريزر نگه داري کنيد . در دماي فريزر رشد باکتري ها تا حد زيادي آهسته مي شود . اگر بستني خانگي درست مي کنيد ، بايد از تخم مرغ پاستوريزه استفاده کنيد . تازه نگه داشتن شير يک قاشق چاي خوري جوش شيرين يا کمي نمک را به کارتون شير بزنيد ، اين کار باعث مي شود تا زماني که درب شير را باز نکرده ايد ، هواي اطراف آن مطبوع و تازه باشد و تا يک هفته دوام بياورد . چگونگي فريز کردن شير اگر حس کرديد که قسمتي از شير شما خراب شده اما مي توان از مقدار ديگر آن استفاده کرد ، بخش سالم را جدا کنيد و آن را درون فريزر قرار دهيد و سپس مطمئن مي شويد که شير شما يخ زده است . مطمئن باشيد شيري که قبلا داخل فريزر بوده است ، با شير تازه تفاوت چنداني در طعم و مزه ندارد . با اين راهکار مي توانيد براي چند وقت خود شير بخريد و آن را فريز کنيد . پنير پنير هاي چدر، سوئيسي و پنيرهاي سخت و سفت هم در لايه مياني و هم در لايه سطحي داراي پلاستيک هستند و مي توانند تازگي پنير را نگه دارند . آن ها مي توانند بعد از باز شدن به مدت سه الي چهار هفته سالم بمانند . قالب پنير را جدا کنيد و به اندازه يک سانت از اطراف آن را برش دهيد . مي توانيد قسمت باقي مانده را به جز يک سانت جدا شده از دور پنير ميل کنيد ، به شرط اين که دوباره پلاستيک را به آن نزنيد و پلاستيک بعد از مصرف بايد کاملا نو باشد . پنيرهاي فرآوري شده نيز مي توانند به مدت سه الي چهار هفته در يخچال دوام بياورند . خانم هاي باردار، کودکان ، نوجوانان و افرادي که داراي سيستم ايمني ضعيفي هستند ، نبايد پنير هاي غير پاستوريزه را مصرف کنند و در نتيجه بايد روي برچسب را مطالعه کنيد . پنيرهاي نرم اغلب نسبت به پنيرهاي سفت، دوام کمتري دارند. پنيرهاي کرمي، پنير دلمه شده و ريکوتا مي تواند تا يک هفته بعد از باز شدن استفاده شود. تخم مرغ ها هرگز تخم مرغ خام را استفاده نکنيد . چنانچه در اين بخش از نمناک اشاه کرده ايم زماني که تخم مرغي را خريداري مي کنيد ، حتما تخم مرغي را خريداري کنيد که کارتن آن خنک باشد و تخم مرغ هاي آن نشکسته باشند و يا ترک نداشته باشند . تخم مرغ ها را در يک بسته کاملا تميز قرار دهيد و آن را در سردترين قسمت يخچال بگذاريد . تخم مرغ ها بعد از قرار گرفتن در يخچال مي توانند تا سه الي چهار هفته بعد قابل مصرف باشند . تخم مرغ پخته نيز حدود يک هفته در يخچال دوام مي آورد . اگر به دنبال پنير خام براي سالاد سزار هستيد ، حتما از تخم مرغ پاستوريزه مايع به جاي تخم مرغ خام استفاده کنيد . تخم مرغ را نيز در دماي 160 درجه فارنهايت بپزيد . ماست تاريخ روي ماست را مشاهده کنيد و تا يک الي دو هفته بعد از خريد ماست ، مي توانيد از آن استفاده کنيد. يکي از نکات مهم خانه داري در زمينه ي درست کردن ماست خانگي جلوگيري از ترش شدن آن است ؛ چنانچه مايه ماست شما ترش باشد آن را داخل دستمالي بگذاريد تا آبش بچکد و بعد آن را به شير ولرم اضافه کنيد تا ماست شيرين شود . براي طعم بهتر ماست آن را داخل ظرف سفالي بزنيد. براي جلوگيري از ترش شدن ماست ان را در دماي محيط قرار ندهيد. نگهداري از کره و پنير کره را بايد به سرعت داخل فريزر قرار دهيد اما در کنار آن نبايد مواد غذايي قرار بگيرد زيرا به سرعت بوي آن ها را جذب مي کند و حتما بايد به طور کامل در آن را بسته باشيد . براي جلوگيري از تند شدن کره توصيه مي کنيم آن را در جا کرهاي يا در ظروف درب دار نگهداري کنيد. اگر کره محلي را به صورت روغن زرد در مي آوريد بهتر است کره را داخل ظرفي جوشانده و يک پياز پوست کنده داخل کره در حال آب شدن بيندازيد و بعد از آن که خنک شد آن را در شيشه يا ظرفي چيني بريزيد. فراموش نکنيد که بايد کف آن را بگيريد . براي جدا کردن پنير قالبي نيز مي توانيد از يک چاقوي تميز که کمي به سرکه آغشته شده است ، استفاده کنيد و سپس پنير را برش دهيد زيرا سرکه باعث از بين رفتن ميکروب هاي روي چاقو مي شود . در نتيجه بايد دو سمت چاقو را درون سرکه کنيد تا هيچ ميکروب و باکتري مضري روي آن باقي نمانده باشد و به پنير منتقل نشود .