فوت آشپزي/ خشک کردن انجير براي پاييز
بيتوته/ انجير ميوه اي است که هر دو حالت خشک و تازه آن مفيد و مغذي است.
اگر چه انجير تازه در تمام فواصل سال در دسترس نمي باشد، اما مي توان از فوايد انجير خشک در تمام طول سال بهره مند شد.
با خشک کردن صحيح انجير مي توانيد مواد مغذي و شيريني اش را تا ماهها حفظ کند.
چه انجيري براي خشک کردن مناسب است؟
بهترين نوع انجير براي تهيه انجير خشک مرغوب، انجير استهبانات است. اين انجير، زرد و خوشرنگ و بسيار شيرين است که پس از خشک شدن شبيه انجير خشک هاي بازاري مي شود.
هنگام خريد انجير تازه دقت کنيد مزه ميوه ترش نباشد. تازگي پوست ميوه تازه و انجير تا حدودي نرم باشد. در غير اين صورت ميوه نارس بوده و بخشي از شيره تند و تيز انجير با محصول همراه است. البته نرم بودن بيش از حد نيز ممکن است با افت کيفيت محصول همراه باشد.
خشک کردن انجير در آفتاب
در صورت فراهم بودن شرايط و وجود فضاي آزاد در منزل، ميوه انجير را مي توان به کمک نور خورشيد و در جريان هوا خشک کرد. استفاده همزمان از هر دو روش هم معمول بوده و معقول تر مي باشد.
انجيرهاي کاملا رسيده را با آب بشوييد. تا هر گونه آلودگي و خاکي که روي آن نشسته است شسته شود. بهترين نشانه انجير رسيده زماني است که از روي درخت به زمين مي افتد. انجير را از وسط ساقه ببريد تا کمي از ساقه به انجير متصل باشد.
پارچه اي را روي صفحه ي مشبک توري قرار بدهيد سپس آنها را روي پارچه به يک جهت بخوابانيد. به صورتي که بين آن ها فاصله باشد و به هم نچسبند.
توري را در جايي که نور مستقيم خورشيد مي تابد قرار دهيد.
روي انجيرها را با يک توري نازک بپوشانيد تا از گرد و غبار و حشرات در امان باشد.
اجازه دهيد انجيرها 2 تا 3 روز کامل در مقابل نور آفتاب قرار گيرد، با تاريک شدن هوا آنها را به داخل منزل بياوريد و دوباره صبح به بيرون منتقل کنيد. زماني که سطح خارجي انجير کاملا خشک و چروکيده شد و هيچ شيره اي در انجير باقي نماند، انجير خشک آماده است.
روشي ديگر اين است که آن ها را بشوييد و ازساقه هاي آن را کوتاه کنيد و همه ي لکه ها را با يک چاقوي کوچک برش بدهيد و سپس انجيرها را از وسط نصف کنيد.
روي سيني توري فر يک پارچه پهن کنيد و انجيرها را روي آن بچينيد به صورتي که بين آن ها فاصله باشد و با هم تماس نداشته باشند و روي آن را با توري بپوشانيد. و در معرض نور خورشيد قرار بدهيد.
انجيرها را دو روز زير نور خورشيد قرار دهيد، هر روز صبح آن ها را چک کنيد. پس از دو روز انجيرها بايد نرم و قابل انعطاف باشند و در هنگام فشردن خشک باشند.
خشک کردن انجير با فر گاز يا آون
براي خشک کردن انجير با فر، ابتدا فر را از قبل گرم کنيد و دماي فر را روي 140 درجه فارنهايت يا 60 درجه سانتيگراد قرار دهيد.
سپس انجيرها را کاملا با آب بشوييد. اجازه بدهيد آب انجيرها کشيده شوند اگر ساقه ي انجيرها بلند بود آن ها را برش بزنيد تا ساقه ي کوچکي به آن بماند. انجيرها را روي صفحه ي توري فر قرار بدهيد و سپس داخل فر قرار بدهيد، درب فر را را کمي باز بگذاريد تا رطوبت انجيرها از داخل فر خارج شود زيرا انجير نبايد خيلي داغ و پخته شود و بايد خشک شوند.
بعد از يک مدت زمان انجيرها را بچرخانيد و پشت و رو کنيد. به مدت 15 تا 36 ساعت در فر بماند تا حالت چروکيده پيدا کند و شيره ي داخل آن خشک شود. اگر امکان ندارد که فر يا آون طولاني مدت روشن باشد مي توانيد براي 8 ساعت آن را خاموش کنيد.
خشک کردن انجير در کارخانه ها: در کارخانه ها معمولا از مواد خشک کننده استفاده مي کنند تا آب ميوه يا آب خوراکي ها را بگيرند.
خشک کردن انجير شيرين:
قبل از اينکه انجير را خشک کنيد 1 فنجان شکر را در 3 فنجان آب حل کنيد و بگذاريد بجوشد تا به قوام بيايد. انجيرها را به آّب شکر اضافه کنيد و اجازه دهيد 10 دقيقه آهسته بجوشد. سپس انجيرها را از آب خارج کنيد و به روش آفتاب يا با فر يا آون خشک کنيد.
خشک کردن انجير با دستگاه خشک کن
مانند روش هاي بالا بشوييد و آن ها را نصف کنيد و سپس آن ها را روي صفحه ي خشک کن بچينيد و براي اين کار بايد دماي دستگاه را روي ۱۱۰ درجه قرار دهيد تا انجيرها بين 12 تا 24 ساعت خشک شوند.
روش هاي ذخيره و نگهداري انجير خشک
انجير خشک را در ظرفي درب بسته قرار دهيد که هوا به آن جريان پيدا نکند. همچنين مي توانيد آنها را بسته بندي و در فريزر نگهداري کنيد.
اگر انجير خشک به موقع و درست انبار و نگهداري کنيد تقريبا 18 تا 24 ماه قابل نگهداري است.
دقت داشته باشيد که از هر 1300 گرم انجير تازه تقريبا 400 گرم انجير خشک بدست مي آيد.