غذاي اصلي/ طرز تهيه مرغ پرتقالي مجلسي خوشمزه
مجله کوروش/ وقت آن رسيده تا يک غذاي خوشمزه با مرغ برخلاف دستورات مرسوم ديگر مثل زرشک پلوي مجلسي يا مرغ سوخاري کنتاکي و جوجه کباب و … را هم امتحان کنيد که احتمالا کمتر نام آن را شنيدهايد. مرغ پرتقالي يک خوراک مرغ يا چلومرغ خوشمزه و مجلسي با سس پرتقال و ادويهجاتي مثل زنجبيل است که اگر يک بار امتحان کنيد مشتري هميشگياش ميوسد. طرز تهيه مرغ پرتقالي خوشمزه مجلسي به علاوه روشهاي بينظير و حرفهاي گرفتن بوي زهم مرغ را در اينجا بخوانيد.
چي لازم داريم:
براي ۶ نفر
مرغ: ۶ تا ۸ تکه
کره: ۵۰ گرم يا بيشتر
زعفران دم کرده غليظ: به مقدار دلخواه
پياز: ۱ عدد بزرگ
آب پرتقال طبيعي: ۲ يا ۳ ليوان فرانسوي دستهدار
نمک، فلفل قرمز و فلفل سياه: به مقدار دلخواه
زنجبيل: ۱ قاشق مرباخوري (اختياري)
چجوري بپزيم:
براي درست کردن مرغ مجلسي با سس پرتقال ابتدا تکههاي مرغ را با نمک و فلفل سياه و قرمز و زعفران دم کرده غليظ مزهدار کنيد. اجازه دهيد مرغ يک يا دو ساعت در اين مواد بمانند تا حسابي مزهدار يا به اصطلاح مرينيت شود. در اين فاصله پياز را نگيني خرد کنيد و با مقداري روغن مايع تفت دهيد تا پيازها سبک شوند. وقتي رنگ پيازها سبک شد (قبل از اينکه طلايي شوند) کره را اضافه کنيد (اگر قصد داريد مرغ پرتقالي با زنجبيل درست کنيد در اين مرحله زنجبيل را هم اضافه کنيد که البته اختياري است). وقتي کره آب شد تکههاي مرغ را به پياز و کره اضافه کنيد.
اجازه دهيد روي شعله ملايم گاز مرغها آب بيندازند و با آب خودشان مغز پخت شوند. در اين مرحله نبايد به مرغها آب يا چيز ديگري اضافه کنيد. وقتي مرغها آب انداخت کمي ديگر (به مقدار دلخواه) زعفران دم کرده غليظ اضافه کنيد و اجازه دهيد مرغها باز هم بپزند. در اين مدت هر از چند گاهي مرغها را زير و رو کنيد تا هر دو طرف مرغها سرخ و طلايي شوند.
در اين مرحله آب پرتقال را اضافه کنيد و شعله گاز را کم کنيد تا آب پرتقال به خورد مرغها برود و تبديل به سس پرتقال شود. در اين مرحله نمک سس را اندازه کنيد. از اين مرحله به بعد بسته به ذائقهتان مقداري چاشني به مرغ پرتقالي اضافه کنيد؛ اگر دوست داريد غذايتان کمي ملس باشد مقداري شکر و کمي هم آبليمو اضافه کنيد در غير اين صورت اضافه کردن نمک کافي است.
نکات مهم مرغ پرتقالي و گرفتن بوي زهم مرغ
*خوراک مرغ پرتقالي را ميتوانيد با مرغ درسته هم تهيه کنيد. در اين صورت ترجيحا بسته به تعداد نفرات از يک يا چند مرغ کوچک استفاده و با همين دستور پخت آن را تهيه کنيد.
*آب پرتقال را در همين مرحلهاي که گفته شد اضافه کنيد در غير اين صورت مرغ تلخ ميشود.
*در کشورهايي مثل يونان و ايتاليا که پخت مرغ با سس پرتقال بسيار مرسوم و محبوب است در ۱ دقيقه پاياني پخت کمي عسل به سس پرتقال اضافه ميکنند. اين هم يک راز خوشمزگي مرغ مجلسي است.
*وقتي پرتقال را آب ميگيريد همراه با آن مقداري از پالپ پرتقال هم همراه آن باشد تا سس به غلظت مناسبي برسد.
*استفاده از آب پرتقال صنعتي توصيه نميشود چون عطر و رايحه آب پرتقال طبيعي را ندارد.
*طرز تهيه بلدرچين، بوقلمون، اردک يا هر گوشت سفيد ديگري با سس پرتقال به همين ترتيب و با همين دستور پخت است.
*طرز تهيه مرغ پرتقالي در کشورهاي شرق آسيا بسيار مرسوم و محبوب است.
*اما بوي زهم مرغ را چگونه از بين ببريم؟ براي گرفتن بوي زهم مرغ جهت درست کردن انواع غذا با مرغ و خوشمزه شدن آن چندين روش و فوت و فن وجود دارد. يک روش مزهدار کردن مرغ مجلسي با نمک و فلفل و زعفران است. يک روش ديگر مرينيت کردن مرغ با زردچوبه، نمک، فلفل و روغن زيتون است. تمام قسمتهاي مرغ را به اين مواد آغشته کنيد و به مدت ۲ الي سه ساعت در يخچال نگهداري کنيد. سپس مرغ را با کمي رزماري، پياز، ۱ يا دو حبه سير، پوست پرتقال و پوست ليموترش روي شعله ملايم گاز بپزيد.
*يک روش ديگر گرفتن بوي زهم مرغ استفاده از برگ بو و هويج در آب مرغ موقع پخت آن است.
*سير و پياز و فلفل دلمهاي براي گرفتن بوي زهم مرغ از قديميترين ترکيبات توصيه شده هستند و يک راز خوشمزگي طرز تهيه مرغ مجلسي زعفراني يا سرخ کرده مجلسي است.
*اگر مرغ را با مقداري زعفران دم کرده غليظ، پياز و سير بپزيد کاملا بوي زهم مرغ گرفته ميشود. اين روش به خصوص براي درست کردن زرشک پلو يا چلو مرغ مجلسي و رستوراني بسيار کارساز است.
* زرشک پلو با مرغ مجلسي را حتما با مرغ پرتقالي امتحان کنيد. طعم آن بينظير ميشود.
*زنجبيل تازه و هويج هم بوي زهم يا بوي زُخم مرغ را از بين ميبرند.
*ترکيب زنجبيل تازه، سير له شده، يک عدد فلفل سبز چرخ کرده، مقداري گشنيز و کمي زيره که همه با هم له شدهاند را به مرغ شسته شده بماليد و مرغ را ۲ الي سه ساعت با آنها مرينيت کنيد.