راهکارهاي انتخاب، نگهداري و مصرف لبنيات

شور و شيرين/ گر ميخواهيد از لبنيات بهترين استفاده را ببريد، راهنماييهاي زير به کارتان ميآيد.
هنگام خريد
1 - هنگام خريد مواد غذايي، بهتر است محصولات لبني را ديرتر از همه خريداري کنيد تا زماني که در فروشگاه هستيد، خنکي خود را از دست نداده و گرم نشوند. بدين ترتيب سرعت خراب شدن آنها کندتر ميشود.
2 - جعبه محصولات لبني را کاملا بررسي کنيد، تا پارگي و يا نشتي نداشته باشد. همچنين محصولات بايد خنک باشند.
3 - شير بايد در جعبه و يا بطريهاي مات قرار گرفته باشد و تا جايي که امکان دارد از خريدن شير در ظروف شيشهاي شفاف پرهيز کنيد. ويتامين B2 (ريبوفلاوين) شير، وقتي در معرض نور قرار ميگيرد، از بين ميرود.
4 – "تاريخ مصرف پس از توليد" حک شده روي محصول را حتما بررسي کنيد. مراقب باشيد که محصولهاي تاريخ مصرف گذشته خريداري نکنيد.
5 - تمام محصولات خوراکي سرد و همچنين يخ زدهاي را که از فروشگاه ميخريد، کنار يکديگر قرار دهيد. بدين ترتيب زمان سرماي آنها مدت طولانيتري حفظ ميشود.
6 - اگر پس از خريد، بيش از نيم ساعت طول ميکشد تا به منزل برسيد، در صورت امکان از کيفهايي که محصولات لبني را نسبتاً خنک نگه ميدارد، استفاده کنيد.
نگهداري محصولات لبني
7 - بلافاصله پس از بازگشت از فروشگاه، محصولات لبني را در يخچال قرار دهيد.
8 - لبنيات را در قسمت دروني يخچال که خنکتر است، بگذاريد. قسمت در يخچال چندان خنک نيست و با هربار باز شدن در يخچال، دماي آن رو به گرما ميرود.
9 - هر بار که قسمتي از محصولات را مصرف کرديد، باقي آن را فورا به يخچال برگردانيد تا خراب نشود. در ضمن مراقب باشيد در آن کاملا بسته و محکم باشد. همچنين محصولات لبني اضافي مانند خامه، پنير که باقي مانده است را به ظرف اصلي آن برنگردانيد. زيرا اين کار باعث ميشود که باقي محصول آلوده شود. بهتر است باقيمانده محصول لبني را که از سلامت آن مطمئن نيستيد، دور بريزيد.
10 - قالبهاي پنير را تا زمان استفاده در بستهبندي اصلي خود باقي بگذاريد. اما باقيمانده پنير مصرفيتان را در ظرفي دردار گذاشته و در آن را محکم ببنديد. اگر هم نميخواهيد در ظرف بگذاريد، آن را بايد حتما درون کاغذ ضد رطوبت و يا فويل يا کيسههاي کاغذي مخصوص پنير نگهداريد. پنير مصرفيتان را هفته به هفته تهيه کنيد تا هميشه پنيري تازه با بافت و طعم خوبي در اختيار داشته باشيد.
11 - ماست، خامه و يا پنيري که ترش شده را دور بريزيد. محصولاتي را که حتي اندکي کپک روي آنها نشسته است مصرف نکنيد.
در فريزر
برخي از محصولات لبني را ميتوان به صورت يخ زده نگه داشت. البته يخ زدن بيشتر مواقع موجب تغيير بافت، رنگ و بعضي مواقع طعم محصول ميشود. بهتر است از شير و پنير يخ زده هنگام پختن غذا استفاده کنيد.
12 - اگر قصد فريزري کردن شير را داريد، آن را درون ظرفي پلاستيکي بريزيد. مايعات هنگام يخ زدن، منبسط ميشوند و ظروف پلاستيکي، در برابر اين انبساط، انعطاف پذيري بيشتري دارند.
13 - باقيمانده پنير يخ زده را در کيسه فريزري که در آن محکم بسته ميشود، قرار دهيد.
روي ميز غذا
14 - شير، خامه، خامه ترش، پنير و ديگر محصولات لبني مشابه را به صورت خنک مصرف کنيد، مگر اينکه بخواهيد از آنها در غذا، هنگام پخت، استفاده نماييد.
15 - برخي از پنيرها مانند ريکوتا و موزارلا را نبايد در فضاي باز و دماي اتاق نگه داشت. در اين صورت خيلي زود طعم و تازگي خود را از دست ميدهند.
16 - هنگام صرف پنير در مهمانيها، بهتر است حداقل 3 نوع پنير داشته باشيد. مثلا ميتوانيد پنيرهايي که از شير گاو، بز و يا گوسفند تهيه شده، داشته باشيد. يا اينکه ميتوانيد 3 نوع پنير نرم، نيمه نرم و سفت بر سر ميز غذا بگذاريد.