طرز تهيه اشکنه کشک به ۲ روش اصيل و خوشمزه

ستاره/ اشکنه کشک يکي از انواع اشکنه است که در تهيه آن علاوه بر روغن، پياز و آب از کشک استفاه ميشود. به همين دليل غذايي بسيار سنگين است و خوردن آن به عنوان شام اصلا توصيه نميشود. بهتر است اين غذا به عنوان صبحانه يا نهار سرو شود که بعد از آن وقت کافي براي فعاليت داشته باشيد. اشکنه کشک زرد و اشکنه کشک مشهدي محبوبترين اشکنههاي موجود در بين مردم ايران هستند.
۱. طرز تهيه اشکنه کشک زرد
اين نوع غذا زابلي است و در آن از نوعي پودر کشک محلي استفاده ميشود که عطر و بوي خاصي دارد و زرد رنگ است. اين نوع کشک به صورت سنتي فقط در استان سيستان و بلوچستان و با استفاده از ادويههاي خاصي درست ميشود. روش تهيه کشک زرد با کشکهاي معمولي فرق ميکند؛ کشک زرد زابلي را از ترکيب بلغور گندم، لبنيات، سير، دانه شويد، دانه زيره سبز يا سياه، دانه گشنيز، پودر زردچوبه، مقداري نمک و دوغ درست ميکنند در حالي که کشکهاي معمولي يک فرآوردهي لبني هستند.
مواد لازم
پياز بزرگ1 عدد
کشک خشک زرد4 قاشق غذاخوري
روغن4 قاشق غذاخوري
آب يا آبگوشتبه ميزان لازم
دستور تهيه:
پياز را به صورت خلالي ريز خرد کرده و در قابلمه با روغن روي حرارت ملايم سرخ کنيد تا طلايي شود.
پودر کشک را به پياز اضافه کرده، هم بزنيد و ۳-۲ دقيقه کشک را با پياز تفت دهيد.
آب يا آبگوشت را کم کم به کشک اضافه کنيد و هم بزنيد. سپس اجازه دهيد روي حرارت ملايم بجوشد تا کشک در آب حل شود.
حدود ۱۵-۱۰ دقيقه صبر کنيد تا کشک بجوشد و غلظت آن مانند ماست يا فرني شل شود.
وقتي اشکنه جا افتاد و به غلظت مناسب رسيد، از روي حرارت برداريد، در ظرف مناسب بکشيد و در آن نان تريت کنيد.
چند نکته مهم
روغني که براي سرخ کردن پياز استفاده ميکنيد بهتر است روغن حيواني زرد باشد.
براي هر نفر يک قاشق غذاخوري پودر کشک مناسب است.
مراقب باشيد آب يا آبگوشت را يک مرتبه اضافه نکنيد، چون اين نوع اشکنه نبايد آبکي باشد بلکه بايد کمي غليظ باشد.
ميزان آب يا آبگوشتي که به غذا اضافه ميکنيد به کيفيت کشک بستگي دارد.
در صورت تمايل ميتوانيد چند حبه سير را له کرده و هنگامي که پياز نرم شد به آن اضافه کنيد تا با هم سرخ شوند.
در صورت تمايل ميتوانيد چند عدد گوجه فرنگي را خرد کرده و هنگامي که پياز سرخ شد به ان اضافه کرده و تفت دهيد. سپس بقيه مواد را اضافه کنيد. در اين صورت اشکنه کشک با گوجه خواهيد داشت که آن هم طعم منحصر به فردي دارد.
۲. طرز تهيه اشکنه کشک مشهدي با گردو و تخم خربزه
اين غذاي خوشمزه يکي از غذاهاي سنتي استان خراسان است که امروزه در ساير مناطق ايران نيز شهرت يافته است. اشکنه کشک را در استان خراسان با مغز گردو و شيره تخم خربزه درست ميکنند که به اشکنه کشک مشهدي معروف است.
مواد لازم
کشک ساييده250 گرم
روغن5 قاشق غذاخوري
پياز يزرگ1 عدد
نعنا خشک1-2 قاشق غذاخوذي
مغز گردوي خرد شده 200 گرم
تخم خربزه مشهدي200 گرم
آب 3 ليوان
فلفل و زردچوبه به ميزان لازم
دستور تهيه:
تخم خربزه را کمي تفت دهيد تا بوداده شود و پس از سرد شدن آسياب کنيد. ۳ ليوان آب به آن اضافه کنيد و هم بزنيد، سپس صاف کنيد تا پوست آن گرفته شده و شيره آن خارج شود. شيره تخم خربزه را کنار بگذاريد و مشغول ادامه کار شويد.
پياز را ريز خرد کرده و با روغن روي حرارت ملايم سرخ کنيد تا طلايي شود.
مغز گردوي خرد شده را به پياز اضافه کرده و ۳-۲ دقيقه روي حرارت ملايم تفت دهيد تا روغن آن خارج شود، ولي مراقب باشيد گردو نسوزد.
نعنا خشک و زردچوبه را اضافه کرده و هم بزنيد، سپس کشک را اضافه کنيد و مواد را مخلوط کنيد.
حدود ۴-۳ دقيقه به تفت دادن مواد روي حرارت ملايم ادامه دهيد، سپس شيره تخم خربزه را به قابلمه اضافه کنيد.
حرارت را متوسط کنيد و اجازه دهيد کشک بجوشد و اشکنه کمي غليظ شود.
در انتها مقداري فلفل به غذا اضافه کرده و از روي حرارت برداريد.
دو نکته
استفاده از شيره تخم خربزه در اين نوع اشکنه اختياري است و در صورت تمايل ميتوانيد حذف کرده و به جاي آن از آب ساده استفاه کنيد.
از آنجا که کشک مورد استفاده شور است، در اين غذا از نمک استفاده نميشود.