طرز تهيه کيک يزدي زعفراني خوشمزه بدون فر

مجله کوروش/ کيک يزدي يا کيک فنجاني که در واقع همان کاپ کيک و مافين فرنگيهاست، از جمله قديميترين و نوستالژيکترين شيرينيهاي ايراني و از انواع کيک ساده خانگي و اسفنجي است. همانطور از که اسم اين کيک خوشمزه پيداست دستور تهيه اصلي آن متعلق به يزديهاست. ۲ طرز تهيه کيک يزدي زعفران خوشمزه و نرم بدون ماست (با شير) و با ماست و نکات مهم کيک يزدي پف و نرم را در ادامه بخوانيد.
مواد لازم
تخم مرغ: ۳ عدد
آرد: ۳ ليوان فرانسوي دستهدار
روغن مايع: ۱/۳ ليوان فرانسوي دستهدار
شکر: ۱/۵ ليوان فرانسوي دستهدار
شير: ۲/۳ ليوان فرانسوي دستهدار (يا ماست سفت و بدون آب ۱ ليوان فرانسوي دستهدار)
زعفران دم کرده غليظ: ۱ قاشق غذاخوري
وانيل: ¼ قاشق غذاخوري
گلاب: ¼ ليوان فرانسوي دستهدار
بيکينگ پودر: ۱ قاشق غذاخوري
کپسول کيک يزدي يا کاغذ کيک يزدي
کنجد: به مقدار دلخواه
طرز تهيه
براي درست کردن يک کيک يزدي ساده و خوشمزه قبل از هر کاري فر را روشن کنيد و در دماي ۲۰۰ درجه سانتيگراد گرم کنيد. براي آماده کردن مايه کيک يزدي ابتدا بايد شکر، تخم مرغ و وانيل را با هم ترکيب کنيد و خوب هم بزنيد تا يکدست شود. سپس روغن را اضافه کنيد و هم بزنيد. وقتي که روغن هم کاملا مخلوط شد کم کم شير يا ماست را اضافه کنيد و حين اضافه کردن مرتب ترکيب را هم بزنيد. سپس گلاب و زعفران را اضافه کنيد.
براي اضافه کردن آرد به مواد تدريجي عمل کنيد و آرد را کم کم اضافه کنيد. اما قبل از اضافه کردن آرد بايد آن را با بيکينگ پودر ترکيب کنيد و دو بار الک کنيد. در واقع مقدار آرد بعد از الک کردن بايد ۳ ليوان فرانسوي دستهدار باشد. سپس آرد و بيکينگ پودر الک شده را به ساير مواد کم کم اضافه کنيد و در همين حين هم بزنيد. نکته مهم: براي درست کردن کيک يزدي از جوش شيرين استفاده نکنيد، همان بيکينگ پودر براي پف کردن انواع کيک ساده و اسفنجي مثل کيک يزدي کافي است.
براي درست کردن کيک يزدي بايد قالب کيک يزدي داشته باشد. کف قالب کپسولهاي کاغذي کيک يزدي را بچينيد و در هر کپسول تا ¾ حجم کپسول مايه کيک بريزيد و روي آنها کنجد بپاشيد. با قاشق يک علامت ضربدر هم روي مايه کيک يزدي بزنيد تا در فر پف کند و ترک بخورد. قالب کيک را به مدت ۱۵ يا ۲۰ دقيقه در فر بگذاريد تا بپزد. حين پخت کيک در فر به هيچ عنوان درب فر را باز و بسته نکنيد تا پف کيک نخوابد و بافت کيک اسفنجي پيدا کند. براي اطلاعات بيشتر در اين زمينه مقاله طرز تهيه کيک ساده اسفنجي پف و گنبدي بدون خشکي را بخوانيد.
بعد از ۱۵ دقيقه وقتي سطح کيک طلايي شد و پف کرد با نوک چنگال يا خلال دندان ميزان پخت کيک را امتحان کنيد. اگر خلال دندان خشک از کيک بيرون آمد کيک يزدي آماده است، اما اگر به نوک چنگال يا خلال دندان مايه خيس کيک چسبيده بود ۵ يا ۷ دقيقه ديگر صبر کنيد تا کيک شما بپزيد. براي درست کردن کيک فنجاني يا همان يزدي از کشمش يا گردو خرد شده هم در مايه کيک ميتوانيد استفاده کنيد، ميتوانيد مقداري ۲ الي سه قاشق آب پرتقال يا اسانس موز به مايه کيک هم اضافه کنيد تا کيک فنجاني با عطر و طعم موز يا پرتقال يا هر ميوه ديگري که دوست داريد داشته باشيد. در صورت تمايل ميتوانيد روي کيک يزدي را با خامه فرم گرفته قنادي تزيين کنيد و زيباترش کنيد.
طرز تهيه کيک يزدي بدون فر و در ماهيتابه
طرز تهيه کيک يزدي با ماست يا بدون ماست (با شير) بدون فر هم امکانپذير است. اگر فر يا توستر نداريد از قابلمه براي درست کردن کيک يزدي استفاده کنيد و به جاي کپسول کاغذي کيک يزدي هم از فنجان استفاده کنيد و ۳/۴ حجم فنجان را با مايه کيک پر کنيد. براي اين کار در يک قابلمه به اندازه نصف ارتفاع فنجانها آب بريزيد و روي شعله گاز قرار دهيد تا آب جوش بيايد. بعد از اينکه آب جوش آمد فنجانها را در قابلمه بچينيد.
اجازه دهيد فنجانها به مدت ۱۵ دقيقه روي شعله متوسط گاز بمانند (درب قابلمه را باز بگذاريد) سپس بعد از ۱۵ دقيقه زير اجاق را خاموش کنيد و يک پارچه تميز روي قابلمه قرار دهيد. ده دقيقه به همين صورت زمان دهيد تا فنجانها داخل قابلمه باشند و به هيچ عنوان پارچه را از درب قابلمه را بر نداريد تا پف کيک نخوابد. بعد از ده دقيقه کيک يزديها آماده هستند. کيک يزديها را از قابلمه بيرون بياوريد و بگذاريد تا خنک شوند.