طرز تهيه دلمه برگ مو مجلسي و ملس با چاشني رب انار
مجله کوروش/ «دلمه برگ مو» از آندسته غذاهاي خوشمزه و پرطرفداري است که اتفاقا دستور پخت آساني دارد. اگر کمي حوصله و وقت داشته باشيد ميتوانيد اين پيش غذاي خوشمزه که ميتوان به عنوان يک وعده غذاي اصلي هم روي آن حساب کرد را به آساني تهيه کنيد. اگر وقت زيادي براي آشپزي نداريد اين طرز تهيه ساده دلمه برگ مو ملس براي شما بسيار مفيد و کاربردي است.
مواد لازم براي ۶ تا ۱۰ نفر
مغز ران گوساله: نيم کيلو
برنج خام: يک ليوان
رب گوجهفرنگي: ۲/۱ ليوان
جعفري تازه و ريز خرد شده: ۲/۱ ليوان
پياز يک عدد بزرگ
زردچوبه و پودر فلفل سياه: هر کدام يک قاشق چايخوري
نمک ۲/۱ قاشق چايخوري
برگ مو تازه يا کنسرو شده: نيم کيلو
مواد لازم براي چاشني دلمه
کره: ۳۰ گرم
شکر: ۱ تا دو قاشق غذاخوري
نمک به مقدار اندک
رب انار: ۳ قاشق غذاخوري
آب: يک استکان
طرز تهيه
براي درست کردن دلمه برگ مو با چاشني رب انار، ابتدا برنج را خيس کنيد. اگر از کنسرو برگ مو استفاده ميکنيد حتما برگ موها را به مدت ۲ تا سه ساعت در آب بخيسانيد. برگ موهاي کنسروي نمک زياي دارند و شور هستند.بعد از اين مدت برگ موها را با آب بشوريد و در يک آبکش کنار بگذاريد تا آبشان گرفته شود.
در يک ظرف تمام مواد به جز گوشت را بريزيد و با حسابي با هم مخلوط کنيد. گوشت مغز ران گوساله را با صورت ورقههاي نازک برش بزنيد. پيازها را نگيني خرد کنيد و با کمي روغن تفت دهيد. کمي که پيازها سبک شد برشهاي گوشت را با پياز تفت دهيد.
روي يک برگ مو يک برش از گوشت را بگذاريد و يک يا دو قاشق از مواد مخلوط شده را در وسط آن بريزيد. برگ مو را بپيچانيد و رول کنيد. تمام دلمهها را در يک قابلمه بچينيد، نصف استکان آب به دلمهها اضافه کنيد.
روي دلمهها يک بشقاب سراميک سنگين و يک وزنه مثل سنگ ترازو بگذاريد که در زمان پخت وا نروند. براي تهيه چاشني يا شهد دلمه کره را کمي آب کنيد و ربانار، نمک، شکر و آب را به آن اضافه کنيد. شهد دلمه را در اواخر پخت روي دلمهها بريزيد. مدت زمان لازم براي پختن دلمه برگ مو ۲ ساعت است. اين دلمه برگ مو به خاطر اضافه کردن ربانار ملس است، اگر طعم ملس را نميپسنديد ربانار را حذف کنيد.
فوت و فنهاي تهيه دلمه برگ مو با چاشني رب انار و گوشت
*اگر از برگ تازه مو استفاده ميکنيد ۲ تا سه دقيقه در آب بجوشانيد تا کمي نرم شوند و شکسته نشوند.
*ميتوانيد به جاي گوشت برش زده از ۲۵۰ گرم گوشت چرخکرده هم استفاده کنيد.
*برخي ترجيح ميدهند علاوه بر جعفري از ترکيب تره، نعناع، شويد و ترخون هم استفاده کنيد. ۵قاشق غذاخوري از ترکيب اين سبزيها براي اين مقدار دلمه کافي است.
*زرشک و کشمش هم از جمله موادي هستند که جز مواد محبوب براي درست کردن دلمه هستند. زرشک کمي خيس کنيد و به مواد دلمه اضافه کنيد. براي اضافه کردن کشمش با مواد دلمه آن را با کمي پياز و زردچوبه و دارچين تفت دهيد و به مواد دلمه اضافه کنيد.
*قبل از چيدن دلمهها کف قابلمه را با چند عدد برگ مو بپوشانيد تا دلمهها در زمان پخت به کف قابلمه نچسبند.
*نخود لپه يکي از موادي است که معمولا براي پختن دلمه برگ مو با چاشني رب انار از آن استفاده ميشود. اگر طعم لپه را در دلمه ميپسنديد قبل از اضافه کردن به مواد دلمه آن را بپزيد. حتما لپهها را يک تا دو روز قبل از درست کردن دلمه بخيسانيد.
*اگر قصد داريد برنج را به جز خيس کردن، بپزيد يادتان باشد که برنج دلمه نبايد زياد پخته شود. برنج بايد فقط چند جوش بخورد و به اصطلاح دانه باشد. برنج را حتما آبکش کنيد.
*ميتوانيد به جاي برنج از بلغور گندم يا کينوا هم استفاده کنيد. مقاله طرز تهيه دلمه با کينوا را بخوانيد.
*طرز تهيه دلمه برگ مو تبريزي به همين ترتيب و با گوشت چرخ کرده است. طرز تهيه دلمه خوزستاني هم به همين ترتيب است و گاهي هم بدون گوشت چرخکرده درست ميشود.
*برخي به جاي رب انار از رب گوجه به عنوان چاشني دلمه برگ مو استفاده ميکنند.
*کمي از شهد دلمه را با مواد دلمه مخلوط کنيد تا مواد دلمه طعم لذيذتري به خود بگيرند.
*آبي که به دلمه اضافه ميکنيد بايد خيلي کم باشد در حدي که از سطح دلمهها در قابلمه پايينتر باشد.
*بهتر است براي تهيه دلمه از برگهاي ترد و جوان استفاده کنيد. اگر فصل برگ مو تازه نيست از کنسرو برگ مو استفاده کنيد.
*براي پيچيدن دلمه، مواد را روي قسمت پشت برگ دلمه بچينيد زيرا قسمت صاف و براق دلمه بايد قسمت خارجي دلمه باشد.
*قبل از سرو دلمهها در ظرف حتما بايد شعله گاز را خاموش کرده و دلمهها کمي سرد شده باشند تا وا نروند.
*مقاله طرز تهيه دلمه کلم برگ مجلسي تبريزي که يک دلمه ايراني و مجلسي خوشمزه ديگر است را هم بخوانيد.