طرز تهيه کلوچه خرمايي خانگي شوشتري و دزفولي نرم و خوشمزه
باشگاه خبرنگاران/ يکي از انواع مشهور کيک و کلوچه خانگي کلوچه خرمايي شوشتري و دزفولي است. يک نوع کلوچه نرم و خوشمزه خانگي که از قديمالايام در مراسم عروسي و ختم و تولد پاي ثابت خوراکيهاي مردمان خوزستان بوده و در سرتاسر ايران هم بسيار مشهور و پرطرفدار است. اگر از انواع کيک و کلوچه خانگي به دنبال يک دستور کلوچه خوشمزه و ساده براي روزهاي سرد سال ميگرديد که هم مقوي باشد و هم با چاي و قهوه حسابي به دل شما بچسبد اين دستور را امتحان کنيد. طرز تهيه کلوچه خرمايي کنجدي خانگي شوشتري و دزفولي را در ادامه بخوانيد.
مواد لازم
آرد: ۲ ليوان فرانسوي دستهدار
شير ولرم: ½ ليوان فرانسوي دستهدار
کره آب شده در دماي اتاق: ½ ليوان فرانسوي دستهدار
سفيده تخم مرغ در دماي اتاق: ۱ عدد
خمير مايه: ۱ قاشق چايخوري
نمک: ½ قاشق چايخوري
شکر: ۱ قاشق غذاخوري
مواد مياني کلوچه
خرماي جنوب بدون هسته: ۲/۳ ليوان فرانسوي دستهدار
گردو: ½ ليوان فرانسوي دستهدار
روغن مايع: ۲ قاشق غذاخوري
هل يا دارچين: ½ قاشق غذاخوري
زيره سبز: مقداري
کنجد: مقداري
مواد رو مال کلوچه
زرده تخم مرغ: ۲ عدد
شير: ۱ قاشق غذاخوري
زعفران دم کرده غليظ: ۱ قاشق چايخوري
طرز تهيه
براي درست کردن کلوچه خرمايي و کنجدي ساده خانگي فر را روشن کنيد و روي دماي ۱۸۰ درجه سانتيگراد تنظيم کنيد تا گرم شود. ابتدا بايد خمير کلوچه را درست کنيد. پس خمير مايه، شکر و شير ولرم (در حدي که دست را نسوزاند)، کره آب شده و سفيده تخم مرغ را با هم خوب مخلوط کنيد. خمير را ورز دهيد. ۱۰ دقيقه ورز دادن کافي است. سپس در يک کاسه که آن را چرب کردهايد خمير را بگذاريد و روي آن را با پارچه بپوشانيد. يکي از دلايل خشک و استخواني شدن کلوچه ورز دادن بيش از حد خمير است. پس خمير را زياد ورز ندهيد.
خمير را در دماي محيط بگذاريد و به مدت ۱ ساعت صبر کنيد تا حجم خمير دو برابر شود. در اين فاصله مواد مياني کلوچه را در ميکسر يا غذاساز بريزيد و ميکس کنيد تا پوره شوند.
طرز تهيه کلوچه خرمايي خانگي شوشتري و دزفولي نرم و ترد
خمير ور آمده را کمي ديگر ورز دهيد تا پف آن گرفته شود. حالا براي هر عدد کلوچه خرمايي يک چانه از خمير به اندازه يک نارنگي برداريد و با وردنه باز کنيد، مقداري از مواد مياني (به اندازه يک گردوي کوچک) را وسط آن بگذاريد، خمير را ببنديد و با وردنه مقداري صاف کنيد. مراقب باشيد کلوچه حين صاف کردن پاره نشود. در صورت تمايل لبههاي کلوچه را هم با نوک انگشتان خيس دالبر دالبر کنيد و روي کلوچهها را با نوک چنگال سوراخ سوراخ کنيد.
کف سيني فر کاغذ روغني بيندازيد و کلوچهها را روي آن بچينيد. ۳۰ دقيقه صبر کنيد تا کلوچهها کمي استراحت کنند. سپس رومال کلوچه را درست کنيد. شير و تخم مرغ و زعفران دم کرده غليظ را با هم مخلوط کنيد و با برس روي کلوچهها بماليد. مقداري زيره و کنجد هم روي کلوچهها بپاشيد.
سيني را در طبقه وسط فر به مدت ۳۰ دقيقه بگذاريد تا کلوچهها پخته شوند. در قسمت پايين فر يک کاسه آب قرار دهيد تا کلوچهها در زمان پخت خشک نشوند. در گذشته کلوچههاي خرمايي خانگي که يک نوع شيريني کوکي سنتي هستند را در تنور گلي يا گازي درست ميکردند که کلوچهها را حسابي نرم و پف ميکرد.