شام/ «زيره پلو» را براي امشب نوش جان کنيد
ستاره/ زيره پلو غذايي محلي است که در چند استان کشورمان با روشهاي کم و بيش مشابهي تهيه ميشود. البته شهر کرمان خوراکيهاي خوشمزه ديگري نظير کلمپه و فالوده کرماني نيز دارد. در ادامه دو شيوه براي تهيه زيره پلو شرح داده شده است.
به منظور تهيه اين غذا براي چهار الي شش نفر، به يک و نيم الي دو ساعت زمان و مواد اوليهاي که در ادامه مشاهده ميکنيد، نياز است.
مواد لازم:
برنج: 4 پيمانه
پياز: 3 عدد
گوشت چرخ کرده: 300 گرم
زيره سياه: 2 قاشق غذاخوري
زرشک:ديک دوم پيمانه
کشمش پلويي: يک پيمانه
کره: 50 گرم
نمک، فلفل، دارچين، زعفران و روغن: به ميزان لازم
چند نکته:
اگر زيره را خودتان آسياب ميکنيد، ابتدا آن را تميز و سنگ ريزههاي آن را جدا کنيد. سپس بشوييد و روي يک پارچه تميز قرار دهيد تا خشک شود، در ادامه آن را آسياب کنيد.
برنج را بشوييد و در مقداري آب و نمک خيس کنيد. برنج بايد به مدت چند ساعت در مخلوط آب و نمک باقي بماند. مقدار آب و نمک بايد به حدي باشد که روي برنج را بپوشاند.
طرز تهيه زيره پلو
پياز را رنده يا نگيني خرد کنيد.
مقداري روغن در ماهيتابه بريزيد. هنگامي که روغن داغ شد، پياز و گوشت را اضافه کرده و تفت دهيد.
مقداري زردچوبه به گوشت اضافه کنيد.
حدود يک ليوان آب و مقداري فلفل سياه به گوشت اضافه کنيد. اجازه دهيد تا آرام آرام بپزد و آب اضافي آن تبخير شود.
زماني که آب گوشت تبخير شد، پودر دارچين را اضافه کنيد.
مقداري آب در يک قابلمه مقداري آب به جوش آورد.
سپس آبي که برنج را در آن خيس کرده بوديد دور بريزيد و برنج را به آب در حال جوش اضافه کنيد.
زماني که برنج چند جوش زد و مغز آن خام نبود، برنج را درون آبکش منقل کنيد و مقداري آب گرم روي آن بريزيد.
در يک قابلمه مقداري روغن بريزيد. بسته به سليقه خود از نان يا حلقه هاي سيب زميني به عنوان ته ديگ استفاده کنيد، البته در صورت تمايل مي توانيد فقط با مقداري برنج کف قابلمه را پوشش دهيد.
برنج و زيره را لايه لايه در قابلمه بريزيد.
سپس قابلمه را روي حرارت ملايم قرار شعله قرار دهيد تا به آرامي دم بکشيد. به ياد داشته باشيد که در اين مرحله حتما از شعله پخش کن و دم کني استفاده کنيد.
کشمش را بشوييد و در آبکش قرار دهيد تا آب اضافه آن گرفته شود.
کره در يک ماهيتابه ذوب کنيد و کشمش را به آن اضافه کنيد. پس از چند دقيقه که کشمشها افزايش حجم پيدا کرد و شفاف شد، آن را از روي حرارت برداريد. زماني که پلو دم کشيد، با مقداري از آن پلوي زعفراني تهيه کنيد.
زرشک را نيز پاک کنيد و سپس بشوييد. پس از آنکه آب اضافي آن گرفته شد، با کره ذوب شده، تفت دهيد.
زماني که پلو دم کشيد، مقداري روغن روي آن بدهيد و چند دقيقه بعد غذا حاضر است.
زيره پلو را در ديس بکشيد و با پلوي زعفراني، کشمش و گوشت روي آن را تزيين کنيد.
اين غذاي سنتي و اصيل آماده است و ميتوانيد آن را سرو کنيد.
روش دوم
در صورت تمايل ميتوانيد، گوشت را مانند زيره مابين برنج قرار دهيد. براي اين منظور پس از آنکه گوشت و پياز را تفت داديد، دارچين و فلفل را در مرحله سوم اضافه کنيد و نيازي به انجام مرحله چهارم نيست. زيرا گوشت همراه با برنج ميپزد. به علاوه مي توانيد زرشک و کشمش را نيز پس از تفت دادن همراه با گوشت و زيره مابين برنج بپاشيد.
چند نکته:
کشمش نياز به حرارت زيادي ندارد، بنابراين دقت کنيد که بيش از اندازه آن را تفت ندهيد تا بسوزد.
در صورت تمايل ميتوانيد کشمش و زرشک را از اين غذا حذف کنيد، اما وجود آنها باعث خوش طعمتر و زيباتر شدن غذا خواهد شد.
اگر نگران هستيد که برنج بهم بچسبد، در مرحله ششم هنگامي که آب به جوش آمد دو الي سه قاشق غذاخوري روغن به آن اضافه کنيد و پس از به جوش آمد مخلوط آب و روغن آن را آبکش کنيد.
در صورت تمايل ميتوانيد از زيره سياه آسياب نشده نيز استفاده کنيد.
زيره به دو گونه سياه و سبز وجود دارد که در تهيه اين غذا از زيره سياه استفاده ميشود. هنگام تهيه اين ماده خوراکي توجه کنيد زيره سياه را تهيه کنيد، زيرا گاهي زيره سبز را رنگ کرده و به جاي زيره سياه ميفروشند.
زيره پلو نه تنهايي غذايي خوشمزه است که ميتواند تنوع برنامه غذايي شما را افزايش دهيد، بلکه با طبخ آن ميتوانيد از خواص بي نظير زيره سياه نيز بهرهمند شويد. زيره خواص فراواني براي بدن دارد که مورد توجهترين آنها، کمک به کاهش وزن و چربي خون است.
طبع زيره سياه گرم است و در گذشته براي درمان نفخ و سوءهاضمه از آن استفاده ميکردند. علاوه بر اين دم کرده اين ماده غذايي به کاهش دردهاي ناشي از قاعدگي کمک بسياري ميکند. از ديگر خواص اين ماده اعجاز آور ميتوان به کمک به درمان سندرم روده تحريک پذير ، ضد انگل و ضد تشنج بودن اشاره کرد.