بهترین راه نگهداری از ادویهجات و گیاهان معطر
تبيان/ علاوه بر نکاتي که شما بايد هنگام خريد ادويهجات مدنظر داشته باشيد، نگهداري از آنها نيز راه و روش خاصي دارد که با رعايت آن ميتوانيد مدت بيشتري از طعم و عطر خوب آنها بهرهمند شويد. گياهان معطر نيز همچون ساير مواد غذايي، هميشه بايد به ميزان مورد نياز خريداري شوند. اولين کاري که بايد انجام دهيد اين است که هر ادويهاي را که احساس ميکنيد مانده و کهنه است، دور بيندازيد. اگر آخرين باري که از يک ادويه استفاده کردهايد را به خاطر نداريد، بدانيد که آن ادويه دور ريختني است. ميتوانيد براي اطمينان بيشتر، در ظرف را باز کنيد و ادويه را بو کنيد. ادويهجات مانده و کهنه، عطر خاصي ندارند. اگر احساس کرديد که ادويه مورد نظر شما عطر خود را از دست داده است، بدانيد که بايد آن را دور بريزيد؛ زيرا در چنين حالتي ادويه خاصيت خود را از دست داده است و ديگر نميتواند عطر و طعمي خوش به غذاي شما ببخشد. نگهداري صحيح براي حفظ عطر انواع ادويه ضروري است. در ادامه چند راهکار و شيوه مناسب را در اين خصوص به شما معرفي ميکنيم. دور از نور و گرما ادويهجات را دور از اجاقگاز يا هر محيط گرم ديگري نگهداري کنيد. عطر و طعم ادويهجات در مجاورت نور و گرما خيلي زود از بين ميرود. بهترين مکان براي نگهداري از آنها، مکانهاي تاريک، خشک و خنک است. در ظروف تميز ادويهجات را در ظرفي تميز، خشک و در بسته نگهداري کنيد. اگر ظرف شيشهاي است و نور از آن عبور ميکند، اشکالي ندارد؛ اما توجه داشته باشيد که در اين صورت ظرف را بايد حتماً در کابينت يا کمدي تاريک نگهداري کنيد. همچنين ادويهها را در يخچال نگهداري نکنيد؛ البته فلفلها، پودر چيلي و پاپريکا از اين قاعده مستثنا هستند. اين سه نوع ادويه را ميتوان براي حفظ رنگشان، در يخچال نيز نگهداري کرد. خودتان آسياب کنيد سعي کنيد ادويهجات را به صورت کامل خريداري کنيد و هر گاه قصد استفاده از آنها را داشتيد، خودتان آنها را آسياب کنيد. بدين ترتيب طعم آنها بهتر حفظ ميشود. برچسب بچسبانيد بر روي هر يک از ظروف يک برچسب بچسبانيد و نام ادويه و تاريخ خريد آن را يادداشت کنيد. بدين ترتيب همواره از عمر هر يک از ادويهها آگاه خواهيد بود. برخي انواع ادويه که هنوز خرد يا آسياب نشدهاند (مانند دارچين و جوز)، اگر به درستي نگهداري شوند ميتوانند تا 5 سال عطر و طعم خود را حفظ کنند؛ اما ادويهجات خرد يا آسياب شده (مانند پاپريکا)، حتي اگر به بهترين نحو از آنها نگهداري شده باشد نيز، معمولاً پس از 6 ماه عطر و طعم خود را به آرامي از دست ميدهند. بهتر است ادويهجات را در مقادير کم بخريد تا هميشه از عطر و طعم آنها بيشترين بهره را ببريد. نگهداري از گياهان معطر بهترين شيوه نگهداري از گياهان معطر و حفظ عطر و طعم آنها، بستگي به نوع گياه و مدت زماني دارد که شما قصد نگهداري از آنها را داريد، مثلاً نگهداري از گياهاني که ساقههاي بلند و باريک دارند با گياهاني که ساقههاي کوتاه و برگهاي پرپشت دارند، متفاوت است. خشک و فريز کردن گياهان معطر از جمله راههاي نگهداري از آنها هستند. گياهاني با ساقه بلند گياهاني که ساقه بلندي دارند (مثل ريحان، گشنيز و جعفري) را ميتوان مثل گل تازه در يک گلدان آب نگهداري کرد. اين گياهان مانند ساير گل و گياهها تا چندين روز در آب تازه ميمانند، البته اگر هر روز آب گلدان را عوض کنيد و قسمتهاي خراب گياه را بچينيد، عمر آن نيز بيشتر ميشود. گياهاني با ساقه کوتاه و برگهاي متراکم گياهاني که ساقه کوتاه و برگهاي متراکمي دارند (مانند رزماري و آويشن) را بهتر است در تعدادي دستمال کاغذي مخصوص آشپزخانه بپيچيد، آنها را در يک کيسه پلاستيکي در باز قرار دهيد و در يخچال نگهداري کنيد. در اين مدت رطوبت نبايد به کيسه راه پيدا کند، زيرا رطوبت باعث تسريع روند پلاسيدگي و فساد آنها ميشود. در نتيجه از شستن گياهان قبل از پيچيدن آنها در دستمال پرهيز کنيد. تا ميتوانيد آنها را خشک نگهداري کنيد و قبل از استفاده و پخت و پز گياهان را بشوييد. خشک کردن گياهان معطر بهترين راه نگهداري از گياهان معطر براي مدتي طولاني، خشک کردن آنها است. براي اين کار کافي است آنها را همان طور که هستند يا به صورت خرد کرده در يک بشقاب به مدت چند روز در يک محيط خشک و خنک قرار دهيد. پس از خشک شدن گياهان را در ظرفي در بسته بريزيد و در يخچال از آنها نگهداري کنيد. منجمد کردن گياهان معطر يکي ديگر از راههاي حفظ طعم و عطر گياهان معطر، منجمد کردن آنها است. براي منجمد کردن گياهان برگدار (مانند جعفري، نعناع، ريحان، يا گشنيز)، ابتدا آنها را کاملا بشوييد و خرد کنيد. حال سبزيها را در يک ظرف مخصوص يخ بريزيد و روي آنها را با آب بپوشانيد. ظرف را در فريزر قرار دهيد تا سبزيها به همراه آب کاملا منجمد شوند. سپس مکعبهاي يخ را از ظرف يخ خارج کنيد، در يک کيسه ريخته، در آن را محکم ببنديد و مانند يخ معمولي در فريزر از آنها نگهداري کنيد. هر گاه قصد استفاده از اين سبزيها را داشتيد، کافي است مکعبها را چند ساعت در دماي معمولي قرار دهيد تا يخ آنها ذوب شود و از سبزيهايي که تازه ماندهاند استفاده کنيد. ميتوانيد سبزيها را خيلي ساده در يک کيسه پلاستيکي بريزيد، در کيسه را ببنديد و آنها را در فريزر نگهداري کنيد. فقط توجه داشته باشيد که براي سالم و تازه ماندن سبزي، بهتر است تا ميتوانيد هواي اضافي را از ميان آنها خارج کنيد. همچنين در کيسه پلاستيکي را کاملا ببنديد تا از ورود هواي بيرون به درون کيسه جلوگيري شود. با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد