جام جم/ در طول سال تحصيلي يکي از دغدغههاي والدين، تغذيه سالم براي کودکان و نوجوانان است به طوري که هم انرژي روزانه جسمي و ذهني را به نحو احسن تامين کند و هم در جهت حفظ سلامت و تامين نيازهاي رشد فيزيکي فرزندانشان باشد. از اين رو امروز به شرايط غذايي کودکان و نوجوانان در اين ستون ميپردازيم.
براي دانشآموزاني که در شيفت صبح به مدرسه ميروند خوردن صبحانه قبل از خروج از خانه يک الزام بيبديل است حتي اگر اندک باشد .بهتر است وعده صبحانه مقداري شيرين باشد .اولويت با يک ليوان شير همراه غلات صبحانه است که معمولا اندکي شيرين است. گزينه بعدي شير با کمي نان شيرمال يا نان قندي است. کيک خانگي کم شکر هم يکي از گزينههاست ولي به شرط آنکه با حداقل روغن ممکن پخته شده باشد. اگر کودک با خوردن خوراکي جامد دچار تهوع ميشود حداقل ممکن شير موز يا شير عسل است.
استفاده از مقدار کمي پودر کاکائو يا نسکافه داخل شيرمجاز است.اولين ميان وعده در مدرسه که حدود ساعت 9 تا 10 و 30 دقيقه بايد ميل شود يک لقمه کامل و داراي مقداري کربوهيدرات مانند خرما يا نان يا سيبزميني و مقداري پروتئين مانند پنير يا تخم مرغ باشد.مخلوط مغزها مانند نخودچي، بادام، گردو، کنجد و سويا و کشمش ميتوانند کربوهيدرات و پروتئين را با هم تامين کند.
آخرين ميان وعده براي دانشآموزاني که ديرتر از ساعت 13 تعطيل ميشوند بهتر است يک ظرف سبزيجات خام مانند خيار و هويج يا يک عدد ميوه متوسط باشد.
براي کودکان و نوجواناني که عادت دارند صبحانه کامل در منزل ميل کنند ميانوعده مدرسه يک عدد شير پاکتي، 2 عدد ميوه، چند عدد خرما يا بيسکوئيت کافي است و نيازي به لقمه نيست. در صورتي که دانشآموز در معرض چاقي نباشد يک مشت کوچک مخلوط آجيل هم مشکلي ايجاد نميکند .
دانشآموزاني که در شيفت بعد از ظهر به مدرسه ميروند بين صبحانه تا نهار هيچ ميان وعدهاي نبايد ميل کنند.
براي اين دانشآموزان خوردن يک وعده گرم براي نهار قبل از مدرسه ضروري است ولي از غذاهاي چرب يا سرخ کردني مانند کوکو يا کتلت بايد پرهيز کرد چون اين غذاها باعث خوابآلودگي و افت يادگيري ميشود. همينطور بايد از خوردن دوغ، ماست و غذاهاي نفاخ بايد پرهيز شود. مناسبترين توشه مدرسه براي اين دانشآموزان فقط ميوه است.
بازار