زندگي آنلاين/ ازدواج ارتباط دو نفر نيست چون هر کدام از دو نفر بيانگر و نماينده يک فرهنگ و هويت جمعي ديگري که عبارت از بستگان و نزديکان زن و شوهرند هم هست. سهم زياد تناسب فرهنگ و تفاهم اجتماعي خانوادههاي زوجين در ميزان خوشبختي آنان بر کسي پوشيده نيست.
از سوي ديگر وابستگيهاي عاطفي هر يک از زوجين به خانواده خود و جانبداري محبتآميز متقابل از او در مناسبات زندگي مشترک و مشکلاتي که اين مسأله ميتواند به همراه داشته باشد ضرورت توجه به مهارتهاي ارتباط با بستگان را دوچندان کرده است. در موارد فراواني مشاهده شده است که زوجين عليرغم علاقهمندي به هم و وجود تناسب و تفاهمات لازم، به دليل فشار سنگين بستگان دچار مشکلات فراواني شدهاند. در نتيجه مهارتيابي در اين موضوع داراي ضرورت ميباشد. در نوشتار حاضر سعي شده است مهارتهاي حل اين مسأله که عمدتاً مبتني بر آموزههاي ديني است با نگاهي کاربردي بيان شود.
* برايشان هديه بخريد و نشان دهيد که دوستشان داريد. اين مهارت در جلب محبت و احترام متقابل همسرتان نسبت به خانواده شما بسيار تأثيرگذار است. قهر، بيتوجهي، بيتفاوتي، جر و بحث و... با همسر به دليل رفتار نادرست والديناش رفتار بسيار اشتباهي است
در مورد اختلافات با خانوادهها صحبت نکنيم
اولين و مهمترين مسألهاي که بايد بدانيد اين است که هرگز نبايد مسائل و اختلافهاي خود را بدون اطلاع همسرتان با خانوادههاي خود در ميان بگذاريد زيرا بعد از مدتي شما با همسرتان آشتي ميکنيد اما خانوادهها همچنان تصور ميکنند زندگي شما پر از بدبختي و مشکلات است. مسأله ديگر اين است که وقتي والدين از زندگي شما باخبر ميشوند، ناخودآگاه رفتارشان با همسرتان تغيير ميکند و حتي زماني که شما با او آشتي کردهايد، اين تغيير رفتار ادامه دارد. همچنين بهتر است از مکالمات تلفني مکرر يا طولاني مدت با بستگان در طول روز پرهيز کنيم.
جايگاههاي ويژه را يادآوري کنيم
اين مهارت را در خود به وجود آوريد که به همسر و پدر و مادرتان بقبولانيد که هر يک جايگاه خاص خودشان را دارند. اما به عنوان يک قانون روانشناختي، بايد بپذيريم در زندگي زناشويي، با رعايت احترام و حفظ حقوق والدين، سهم بسيار عمده از آن همسر است. اگر به هر دليلي قادر به عمل با اين الگو نيستند، حتماً قبل از ازدواج آن را با طرف مقابلتان در ميان بگذاريد و به او اجازه انتخاب دهيد. به حضور همسرتان در منزل احترام بگذاريد و نهايت استفاده را از با هم بودن ببريد. تماسهاي مکرر و طولاني با پدر و مادرتان به مرور زمان احساس منفي در همسرتان ايجاد ميکند که حضور او در منزل چندان اهميت ندارد و از سويي زمينه را براي بيان مطالبي که فقط به زندگي خصوصي شما ارتباط دارد فراهم ميسازد و چه بسا دخالت ديگران را وارد زندگي شما کند. چرا که گاهي والدين بدون اين که بخواهند زندگي فرزندشان را به هم بريزند، روشها و راهکارهايي به او پيشنهاد ميکنند که چون براساس عواطف شکل گرفته، ممکن است کمتر منطقي باشد. هر کس بايد بداند بهترين همراه در زندگي زناشويي، همسر است. اگر شرايط به گونهاي است که سخن شما اثرگذاري لازم را ندارد، در برابر صحبت بستگان همسرتان با دادن پاسخهاي کوتاه بلي و خير، ميتوانيد نشان دهيد که سخنان آنها را شنيدهايد ولي ترجيح ميدهيد که فعلاً در اين زمينه مفصل صحبت نکنيد.
به بستگان همسرتان احترام بگذاريد
هيچگاه حرمت يکديگر را در روابط ناديده نگيريد، حتي اگر فکر ميکنيد در برخي شرايط آنها سزاوار احترام نيستند، باز در هر حالتي به آنها احترام بگذاريد؛ چون با شکستن حريم آنان، مطمئناً زمينه را براي بياحترامي نسبت به خود فراهم ميکنيد و از همه مهمتر اين که احترام گذاشتن، مدارا کردن و توجه کردن به خواستههاي پدر و مادر همسرمان، «اطاعت کردن» و «بردگي» نيست. امام علي(ع) در سفارشي ضمن توصيه به احترام نسبت به اقوام، آنان را کمک و پروبال فرد معرفي ميکنند.
تعصب به خرج ندهيد
هنگامي که همسرتان انتقادي از بستگان شما ميکند فقط گوش دهيد و جبهه نگيريد. با حفظ احترام نسبت به بستگان خود پيرو حق باشيد و از بحثهايي که خودتان ميدانيد فقط به دليل حمايت بيمورد از خانوادهتان بيان ميکنيد پرهيز کنيد. رسول مهر و رحمت (ص) ميفرمايد کسي که تعصب ورزد يا برايش تعصب ورزيده شود همانند کسي است که ريسمان ايمان را از گردن خويش باز نموده است. البته اين سخن به معناي مجاز بودن شنيدن غيبت نميباشد و اگر هنگام غيبت کساني که از بستگان ما نيستند تذکر بدهيم؛ طبعاً در موارد ديگر هم تذکرمان حمل بر جبههگيري نميشود. پس يادتان باشد اگر ميخواهيد در مسائلتان صحيح قضاوت کنيد بايد در مورد مطلبي که ميانديشيد کاملاً بيطرفي خود را حفظ کنيد و حقيقت خواه باشيد و خويشتن را تسليم دليلها و مدارک نماييد.
به بستگان همسرتان فرصت دهيد
اين جملات که «امکان ندارد من حرفي بزنم و مادرت بر خلاف من حرف نزند»! «فقط دوست دارد ايراد بگيرد»؛ «مينشيند و رفتار من را زير ذرهبين ميبرد» را ازفکرتان حذف کنيد. اغلب زوجين با اظهار نظر بجا و نابجاي مادرزن يا مادر شوهرشان مشکل دارند. براي اين که درست قضاوت کنيم، هر دفعه که قرار است مادر و پدر همسرمان را ببينيم، ذهنمان را از رفتارها و حرفهاي آنها پاک کنيم. فکر کنيم هر بار اولين باري است که آنها را ميبينيم. گذشته با همه خوبيها و بديهايش تمام شده است.
خانواده همسرتان را دوست بداريد
اين موضوع را در نظر بگيريد که خانواده همسرتان اکنون جزو بستگان شما شدهاند. پس دوستشان بداريد و سعي کنيد با گذشت همراه با تدبير، احساسات منفي خود را کنترل کنيد و بيمنت و بدون توقع به آنان کمک کنيد. برايشان هديه بخريد و نشان دهيد که دوستشان داريد. اين مهارت در جلب محبت و احترام متقابل همسرتان نسبت به خانواده شما بسيار تأثيرگذار است. قهر، بيتوجهي، بيتفاوتي، جر و بحث و... با همسر به دليل رفتار نادرست والديناش رفتار بسيار اشتباهي است. روانشناسان معتقدند رفتار اشتباه والدين همسرمان را نبايد به حساب همسرمان بگذاريم.
با صبر و خونسردي مسائل را نديد بگيريد
خويشتنداري، صبوري و خونسردي، موهبتي است که همه افراد از آن برخوردار نيستند. در روابط، گاهي لازم است تنها لبخندي به چهره بنشانيد، شانهاي بالا بيندازيد و همه چيز را به شوخي برگزار کنيد. خيلي مسائل آنقدر هم که فکر ميکنيد مهم نيستند و لزومي ندارد در مقابلش عکسالعمل خاصي انجام دهيد.
حساسيتهايتان را کم کنيد و ظرفيت دروني و صبرتان را بالا ببريد. امتحان کنيد بعد از گذشت چند روز و کاهش احساس منفيتان ميفهميد خونسردي و نديد گرفتن بهترين راه حل بوده است. و اگر نميتوانيد، قبل از آن که کنترل خود را از دست بدهيد و حرفي بزنيد که بعداً بابتش پشيمان شويد، ميتوانيد به بهانهاي از اتاق خارج شويد، هواي تازه بخوريد و بعد از فروکششدن خشمتان برگرديد. چرا که پيش از کار بايستي انديشيد تا به سببکاري که کردهايم سرزنش نشويم.
سميرا ا سماعيلي - روانشناسي باليني
بازار