بي باک/ پر فشار بودن خون(Hypertension)يا فشار خون بالا يا پرفشاري شرياني بيماري مزمني است که فشار خون در آن در شريان ها بالا ميرود.هنگامي که فشار خون بالا ميرود قلب فعاليتش از حالت طبيعي اش بيشتر ميشود و اين بخاطر حفظ گردش خون در رگ هاي خوني شديدتر ميباشد.خوراکي هايي هستند که ميتوانند در فشار خون تاثير مبتي بگذارند.
از قديم سير به عنوان يکي از بهترين خوراکي ها براي کنترل فشارخون بالا و سلامت عمومي بدن شناخته شده است. مصرف خام آن به کاهش ميزان کلسترول خون نيز کمک مي کند. البته مواد غذايي ديگري نيز وجود دارند که به کنترل فشارخون کمک مي کنند که در ادامه به آن ها اشاره مي شود.
چه عواملي به افزايش فشارخون منجر مي شود؟
برخي عادت هاي غذايي، عوامل ژنتيکي و يا بيماري ها زمينه افزايش فشارخون را فراهم مي سازند. در ادامه بيشتر به اين عوامل مي پردازيم.
مصرف سديم
اگر نمک زيادي مصرف مي کنيد و علاقه زيادي به غذاهاي شور داريد فشارخونتان بالا مي رود. به خاطر اينکه خون فشار بيشتري به رگ هاي خوني وارد مي کند. يک سوم بيماراني که از پرفشاري خون رنج مي برند نسبت به سديم حساس هستند چون اين ترکيب باعث افزايش احتباس مايعات در بدن مي شود.
ترشح کم آنزيم رنين
ترشح رنين (ماده اي که توسط کليه ها ترشح مي شود) در بين افراد سياه پوست کمتر است به همين دليل اين افراد بيشتر در معرض پرفشاري خون قرار دارند.
مقاومت سلول ها نسبت به انسولين
اکثر افرادي که از ديابت رنج مي برند همچنين به پرفشاري خون نيز مبتلا هستند.
انسولين قدرت اين را دارد که بدون افزايش فشارخون فعاليت دستگاه عصبي سمپاتيک را تحريک کند. به همين دليل نيز مشکلات مربوط به انسولين زمينه افزايش فشارخون را نيز فراهم مي کند.
اضافه وزن و چاقي مفرط
ارتباط تنگاتنگي بين شاخص توده بدني بالا و بالا بودن فشارخون وجود دارد. خون براي عبور از رگ هايي که با چربي ها فراگرفته شده و تنگ تر شده اند تلاش بيشتري مي کند و به همين دليل نيز فشارخون در جداره رگ ها افزايش مي يابد.
عوامل ژنتيکي
ژن هايي وجود دارد که ارتباط زيادي با فشارخون بالا دارند بنابراين برخي افراد بيشتر در معرض بيماري هاي کرونري، کليوي و پرفشاري خون قرار دارند. اگر در خانواده تان افرادي هستند که از فشارخون بالا رنج مي برند احتمال دارد شما نيز در معرض اين مشکل قرار داشته باشيد.
سن و سال
به تدريج که زمان سپري مي شود و سن بالا مي رود خطر ابتلا به پرفشاري خون نيز بالا مي رود چون جداره عروق ضعيف تر و نازک تر مي شود بنابراين رگ ها خشک تر شده و انعطاف پذيري خود را از دست مي دهند. بنابراين فشارخون بالاتر مي رود. چون با کاهش انعطاف پذيري عروق خون به سختي جريان پيدا مي کند.
افرادي که فشارخون بالايي دارند چه بخورند؟
در گام اول بهتر است تا حد امکان دليل بالا بودن فشارخونتان مشخص شود. در مرحله بعد بايد با در صورت امکان با عوامل بروز آن مقابله کرد. اما به طور کلي داشتن رژيم غذايي متعادل و کم نمک، دوري کردن از استرس و داشتن فعاليت بدني و ورزش مناسب به کنترل فشارخون کمک مي کند. در بين مواد غذايي کاهنده فشارخون بالا مي توان به موارد زير اشاره کرد.
سير
معروف ترين و قديمي ترين ماده غذايي براي کنترل فشارخون محسوب مي شود. اين ماده غذايي همچنين يک آنتي بيوتيک بسيار قوي است. مصرف روزانه يک تا دو حبه سير (در صورت امکان حتماً خام باشد) باعث کاهش فشارخون و چربي خون مي شود. اگر مي توانيد حتماً سير را به صورت ناشتا ميل کنيد. اليسين موجود در اين ماده غذايي خاصيت ضد فشارخون دارد و به شما در کنترل بيماري تان کمک مي کند.
گوجه فرنگي
گوجه فرنگي حاوي اسيدآمينه هايي است که به کاهش فشارخون کمک مي کنند. ليکوپن موجود در اين ماده غذايي نيز به بهبود جريان خون کمک کرده و گلوتاتيون موجود در آن نيز يک آنتي اکسيدان قوي است. مي توانيد گوجه فرنگي را به صورت خام در سالادها استفاده کنيد. مصرف آب گوجه فرنگي نيز يکي از شيوه هاي طبيعي و سالم براي مقابله با فشارخون بالا محسوب مي شود.
آناناس
آناناس سرشار از بروملين است. اين آنزيم باعث حل شدن لخته هاي خوني شده و جريان خون را بهبود مي دهد. توصيه مي کنيم آب آناناس طبيعي ميل کنيد و يا تکه هاي اين ميوه را به صورت دسر مصرف کنيد. مصرف حداقل يک مرتبه از اين ميوه باعث مي شود از خواص آن در بهبود جريان خون استفاده کنيد.
موز
موز حاوي منيزيم و پتاسيم است که براي افراد داروهاي ادرارآور يا داروهاي فشارخون مصرف مي کنند بسيار لازم و ضروري هستند. چون اين داروها باعث دفع اين مواد معدني مي شوند. علاوه بر اين موز براي پيشگيري از ايجاد گرفتگي عضلاني مفيد است. اين ميوه منبع ويتامين ها بوده و مصرف آن به صورت دسر يا اسموتي توصيه مي شود.
هويج
هويج سرشار از ويتامين C و بتاکاروتن است به همين دليل نيز براي پيشگيري از مشکلات مربوط به دستگاه گردش خون مفيد است. توصيه مي کنيم هويج رنده شده را به ترکيب سالادهايتان اضافه کنيد. تهيه اسموتي از اين سبزي نارنجي پوست نيز به کنترل چربي خون، محافظت از عروق و جلوگيري از تصلب شرايين کمک مي کند.
حبوبات
عدس، نخود، لوبيا، نخود و غيره براي افرادي که از فشارخون بالا رنج مي برند مفيد است. اين افراد بايد هر هفته 3 بار در غذاهاي مختلف از اين مواد غذايي استفاده کنند. حبوبات منيزيم، پتاسيم، ويتامين B، آهن و فيبر به بدن نمي رسانند.
کلم
تمام خانواده کلم ها مانند بروکلي، کلم کيل يا کلم بروکسل حاوي ترکيبات آنتي اکسيداني قوي هستند که از تخريب رگ هاي خوني جلوگيري کرده و سلامت آن ها را بالا مي برند. شما مي توانيد با کلم ها انواع غذاها را تهيه کنيد. کلم ها حاوي گلوکوزينولات ها بوده و به اين ترتيب به کنترل فشارخون کمک مي کنند.
ليموترش
ليموترش يکي از مرکبات سرشار از ويتامين C و همچنين فلاوونوئيدها است. اين دو ترکيب رگ هاي خوني را در شرايط خوبي نگه داشته و خاصيت ارتجاعي آن ها را حفظ مي کنند. بنابراين مانع از آن مي شوند که خون در حين رفتن به قلب فشار زيادي به رگ هاي خوني وارد کند. توصيه مي کنيم ليموترش را به عنوان چاشني براي مصرف سالادها و در کنار انواع غذاهايتان ميل کنيد.
گلابي هندي
اين ميوه حاره اي کاهنده کلسترول بد و افزايش دهنده کلسترول خوب خون است. گلابي هندي همچنين براي کنترل فشارخون استفاده مي شود. اگر به اين ميوه دسترسي داريد حتماً آن را در برنامه غذايي تان بگنجانيد. مصرف آن به صورت اسموتي نيز رايج است.
تخم شربتي
اين دانه هاي ريز منبع فوق العاده اسيدهاي چرب امگا 3، فيبرها و منيزيم و البته مواد معدني ديگر هستند. مي توانيد يک قاشق تخم شربتي را به شير، ماست يا آب ميوه هاي صبحانه تان اضافه کرده و نوش جان کنيد. همچنين مي توانيد آن را روي سالادها يا سوپ و تارت هايتان بريزيد. البته يادتان باشد که بايد اين دانه ها را در آب خيس کنيد تا ترکيبات آن فعال شوند.
زردچوبه
زردچوبه حاوي ترکيبات مفيدي است که به کنترل تري گليسيريد و کلسترول بد خون کمک مي کنند. اين ادويه براي پيشگيري از ابتلا به بيماري هاي قلبي عروقي فوق العاده است. توصيه مي کنيم به غذاهايتان از پاستاها گرفته تا غذاهاي سرخ کردني زردچوبه بزنيد.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد