6093 4 نظـــــــر  

بي باک/ ماهي جزو سالم‌ترين غذاهاي روي اين سياره است. ماهي سرشار از مواد مغذي مانند پروتئين و ويتامين D است. ماهي بهترين منبع اسيدهاي چرب امگا ۳ در جهان است، که فوق العاده براي بدن و مغز مهم هستند. در اين‌جا به ۱۱ مورد از خواص مصرف ماهي، که با پژوهش‌ها تاييد شده‌اند، آورده شده است.
ماهي حاوي مواد مغذي مهمي است که اکثر مردم به اندازه کافي دريافت نمي‌کنند.
به‌طور کلي، همه انواع ماهي براي شما مفيد است. آن‌ها حاوي مواد مغذي فراواني هستند، که اکثر مردم از رژيم غذايي خود به اندازه کافي دريافت نمي‌کنند. ماهي حاوي پروتئين با کيفيت بالا، يد، ويتامين‌هاي مختلف و مواد معدني است. با اين حال، برخي از ماهي‌ها بهتر از انواع ديگر هستند و انواع چرب آن در زمره سالم‌ترين نوع ماهي‌ها در نظر گرفته مي‌شوند. دليل اين است که در ماهي‌هاي چرب (مانند ماهي آزاد، قزل آلا، ساردين، ماهي تن و ماهي خال مخالي) مواد مغذي بر پايه چربي، بيشتر يافت مي‌شود. اين مواد شامل ويتامين Dمحلول در چربي، ماده غذايي که اکثر مردم دچار کمبود آن هستند، مي‌شود. اين ويتامين مانند يک هورمون استروئيدي در بدن عمل مي‌کند. ماهي‌هاي چرب، اسيدهاي چرب امگا ۳ بسيار بالايي دارند. اين اسيدهاي چرب براي عملکرد بهينه‌ي بدن و مغز حياتي هستند و به طور جدي با کاهش خطر ابتلا به بسياري از بيماري‌هاي مرتبطند. براي تامين امگا ۳ مورد نيازتان، خوردن روغن ماهي حداقل يک يا دو بار در هفته توصيه مي‌شود.

ماهي ممکن است خطر ابتلا به حملات قلبي و سکته را کاهش دهد.

ماهي و سلامت قلبحملات قلبي و سکته دو نمونه از شايع‌ترين علل مرگ زودرس در جهان هستند. به‌طور کلي ماهي در زمره بهترين غذاهاييست که مي‌توان براي داشتن يک قلب سالم مصرف نمود. پس جاي تعجب نيست که بسياري از مطالعات مشاهده‌اي بزرگ دال بر آن است که افرادي که به‌طور منظم روغن ماهي مصرف مي‌کنند، کمتر در خطر حملات قلبي، سکته مغزي و مرگ ناشي از بيماري‌هاي قلبي قرار مي‌گيرند. يک مطالعه در ايالات متحده بين بيش از ۴۰،۰۰۰ مرد، که به‌طور منظم يک يا چند وعده ماهي در هفته مصرف مي‌کردند مورد بررسي قرار داد، نتايج حاکي از بود که آنها ۱۵٪ کمتر در معرض خطر بيماري‌هاي قلبي قرار داشتند. محققان بر اين باورند که انواع ماهي‌هاي چرب، به دليل مقدار بالاي اسيدهاي چرب امگا ۳، براي سلامت قلب مفيدترند.

مواد مغذي موجود در ماهي در طول دوران رشد حياتي‌اند.

اسيدهاي چرب امگا ۳ براي رشد و تکامل بدن ضروري هستند. اسيد چرب امگا ۳، اسيد دوکوزاهگزانوييک (DHA)، از اهميت ويژه‌ايي برخوردار است، زيرا براي رشد مغز و چشم لازم است. به همين دليل است که اغلب توصيه مي‌شود مادران باردار و شيرده حتما اسيدهاي چرب امگا ۳ به اندازه کافي مصرف ‌کنند. با اين حال، يک اخطار در مصرف ماهي به مادران باردار وجود دارد. برخي از ماهي‌ها جيوه بالايي دارند، که از قضا با مشکلات رشد مغز در ارتباط است.
به‌همين دليل، زنان باردار بايد فقط ماهي‌هايي مانند ماهي آزاد، ساردين، ماهي قزل آلا و غيره را که در زنجيره مواد غذايي قرار دارند را مصرف کنند و ميزان آن را به ۳۴۰ گرم در هفته محدود کنند. همچنين زنان باردار بايد از گوشت خام و نپخته (از جمله سوشي) اجتناب کنند، زيرا ممکن است حاوي ميکروارگانيسم‌هايي باشد که مي‌تواند براي جنين مضر باشد.

ماهي مي‌تواند باعث افزايش ماده خاکستري مغز شده و نقش محافظتي در برابر زوال مغز ناشي از کهولت سن گردد.

يکي از عواقب ناشي از پيري، اين است که عملکرد مغز اغلب تضعيف مي‌شود. ( که با ‌عنوان زوال شناختي مرتبط با سن خوانده مي شود). اين امر در بسياري از موارد طبيعي است، اما بيماري‌هاي عصبي جدي مانند بيماري آلزايمر نيز وجود دارد. جالب توجه آن است که در بسياري از مطالعات مشاهده‌اي اثبات شد، افرادي که بيشتر ماهي مي‌خورند، روند کندتري به سوي زوال عقل دارند. يک مکانيسم که مي‌تواند با ماده خاکستري در مغز ارتباط داشته باشد. ماده‌ي خاکستري، عمده بافت عملکردي مغز است، که حاوي سلول‌هاي عصبي است که اطلاعات را پردازش مي‌کند، خاطرات را حفظ و شما را انسان مي‌سازد. مطالعات نشان داده‌اند افرادي که هر هفته ماهي مصرف مي‌کنند، ماده خاکستري بيشتري در مرکز مغز دارند، که تنظيم احساسات و حافظه را به عهده دارد.

ماهي به پيشگيري و درمان افسردگي کمک مي‌کند و شما را به انساني شادتر بدل مي‌کند.
افسردگي يک اختلال رواني جدي و فوق العاده شايع است. مشخص است که افسردگي، باعث غم و اندوه، کاهش انرژي و از دست دادن علاقه به زندگي و فعاليت‌ها مي‌شود. اگر چه نه به اندازه بيماري قلبي يا چاقي، اما افسردگي در حال حاضر يکي از بزرگترين مشکلات بهداشتي در جهان است. آزمايش‌هاي کنترل شده متعدد نيز نشان دادند که اسيدهاي چرب امگا ۳ در برابر افسردگي مفيد هستند و به‌طور قابل توجهي باعث افزايش اثربخشي داروهاي ضد افسردگي مي‌شوند. يعني ماهي به معناي واقعي کلمه مي‌تواند شما را فرد شادتري سازد و باعث بهبود کيفيت زندگي شما گردد. ماهي و اسيدهاي چرب امگا۳، هم‌چنين ممکن است به ساير اختلالات رواني مانند اختلال دو قطبي کمک کند.

ماهي تنها منبع غذايي خوب ويتامينD است.
در سال‌هاي اخير توجهات زيادي به ويتامين D معطوف شده است. اين ويتامين مهم، در واقع مانند يک هورمون استروئيدي در بدن عمل مي‌کند، البته ۴۱.۶٪ از جمعيت ايالات متحده دچار کمبود آن هستند. ماهي و محصولات تهيه شده از ماهي تا حد زيادي بهترين منابع غذايي ويتامين D هستند. ماهي‌هاي چرب مانند ماهي آزاد و شاه ماهي حاوي بالاترين مقدار ويتامين D هستند. فقط۱۱۳ گرم ماهي قزل آلاي پخته شده، حاوي حدود ۱۰۰٪ ويتامين D توصيه شده در روز است. برخي از روغن‌هاي انواع ماهي‌ مانند روغن کبد ماهي کاد، ويتامين D بسيار بالايي دارند، تنها يک قاشق غذاخوري از آن بيش از ۲۰۰ ٪ از مصرف توصيه شده ويتامين D را تامين مي‌کنند. اگر شما نور آفتاب دريافت نمي‌کنيد و به‌طور منظم ماهي‌هاي چرب مصرف نمي‌کنيد، پس ممکن است بخواهيد از مکمل ويتامين D استفاده کنيد.

مصرف ماهي با کاهش خطر ابتلا به بيماري‌هاي خود ايمني از جمله ديابت نوع ۱ مرتبط است.
بيماري خود ايمني هنگامي رخ مي‌دهند که سيستم ايمني بدن به اشتباه به بافت‌هاي سالم بدن حمله مي‌کند و آن‌ها را از بين ‌ببرد. يک مثال مهم ديابت نوع ۱ است، که به سيستم ايمني بدن، سلول‌هاي توليد انسولين در پانکراس حمله مي‌کند. مطالعات متعدد نشان داده‌اند که مصرف امگا ۳ و يا روغن ماهي با کاهش خطر ابتلا به ديابت نوع ۱ در کودکان و همچنين گونه‌اي از ديابت خود ايمني در بزرگسالان مرتبط است. نتايج گرچه مقدماتي هستند، اما محققان بر اين باورند که اين نتايج ممکن است علت مصرف اسيدهاي چرب امگا ۳ و ويتامين D در ماهي و روغن ماهي باشد. برخي بر اين باورند که مصرف ماهي ممکن است خطر ابتلا به آرتريت روماتوئيد و اسکلروز چندگانه را کاهش دهد، اما شواهد موجود ضعيف هستند.

ماهي به پيشگيري از آسم در کودکان کمک مي‌کند.

آسم يک بيماري شايع است که مهم‌ترين خصيصه‌ي آن التهاب مزمن مجراي تنفسي است. متاسفانه، ميزان آسم به‌طور چشمگيري در چند دهه گذشته افزايش يافته است. مطالعات نشان مي‌دهد که مصرف ماهي به‌طور منظم ۲۴٪ خطر ابتلا به آسم را در کودکان کاهش مي‌دهد، اما اثر قابل توجهي در بزرگسالان ندارد.

ماهي از بينايي در دوران سالمندي محافظت کند.

يک نوع بيماري موسوم به زوال قرنيه يکي از عمده علل اختلالات بينايي و نابينايي است و عمدتا روي افراد مسن‌تر تاثير مي‌گذارد. شواهدي وجود دارد دال بر اينکه ماهي و اسيدهاي چرب امگا ۳ ممکن است باعث محافظت در برابر اين بيماري شوند.
در يک مطالعه مشخص شد مصرف منظم ماهي خطر ابتلا به زوال قرنيه را تا ۴۲٪ در زنان کاهش مي‌دهد.
مطالعه‌ايي ديگري نشان داد که خوردن روغن ماهي يک بار در هفته خطر ابتلا به زوال قرنيه بعلاوه‌ي شکل‌گيري رگ‌هاي خوني در چشم را تا ۵۳٪ کاهش مي‌دهد.

ماهي مي‌تواند کيفيت خواب را بهبود بخشد.
اختلالات خواب در سراسر جهان فوق العاده رايج شده‌اند. دلايل مختلف بسياري براي آن وجود دارد. (از قبيل افزايش قرار گرفتن در معرض نور آبي)، اما برخي از محققان بر اين باورند که کمبود ويتامينD نيز مي‌تواند بر اختلالات خواب تاثير داشته باشد. در يک مطالعه‌ي ۶ ماهه روي ۹۵ مرد ميانسال که سه روز در هفته يک وعده غذايي شامل ماهي قزل ‌آلا مصرف مي‌کردند، مشخص شد ماهي موجب بهبود خواب و عملکرد روزانه آنها شده است. محققان اين باورند که اين امر به دليل ويتامين D موجود در ماهي قزل آلا است.

آخرين نکته گرچه از مزاياي ماهي نيست، اما بسيار مهم است. واقعيت اين است که ماهي خوشمزه است و آماده‌سازي آن آسان. به همين دليل، گنجاندن آن در رژيم غذايي بايد تقريبا آسان باشد. خوردن ۱ تا ۲ بار ماهي در هفته براي استفاده از ارزش غذايي بالاي آن بايد مد نظر گرفته شود. در صورت امکان، به جاي ماهي‌هاي پرورشي، ماهي‌هاي آزاد را اتنخاب کنيد. ماهي آزاد امگا ۳ بيشتري دارد و به احتمال زياد ميزان کمتري با آلاينده‌هاي مضر آلوده شده‌ است. اما باز هم مي‌توان گفت، خوردن ماهي پرورشي، مزاياي بسيار بيشتري از خطرات آن دارد. همه انواع ماهي براي شما مفيد هستند.







با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد

6093 4 نظـــــــر