دوغ ضرر هم دارد!
سلامتي/ اگر چه مصرف دوغ به عنوان يک نوشيدني سالم به همراه غذا در ماههاي گرم سال توصيه ميشود اما مصرف بيش از حد دوغ ميتواند تعادل بدن را از وضعيت عادي خارج کند. برخي افراد جهت ترش و گازدارشدن دوغ، آن را در دماي محيط نگهداري ميکنند. دوغ يکي از سالمترين نوشيدنيهاي سنتي در ايران است که مصرف آن خصوصا در فصول گرم سال بسيار توصيه ميشود. اين نوشيدني ميتواند پروتئين، چربي، ويتامينهايB ، D، کلسيم و همچنين آب مورد نياز بدن را تا حدودي تامين کند. با ويژگيهاي ديگر اين نوشابه در ادامه آشنا شويد. دوغ به دليل طبيعت سرد، علائم گرمازدگي، خستگي و عطش را التيام بخشيده و مانند ماست، حاوي ميکروارگانيسمهاي زنده و مفيدي است که از رشد و تکثير بسياري از باکتريهاي مضر در دستگاه گوارش جلوگيري ميکند. معمولا دوغ را به روش سنتي و صنعتي تهيه ميکنند. در روش سنتي يا روستايي ماست را به همراه آب در مُشک يا کيسههاي پوستي ميريزند و تکان ميدهند وبر اثر ضربات وارده دوغ حاصل ميشود. در اين روش به دليل آن که نظافت کيسههاي پوستي مشکل است احتمال آلودگي ميکروبي در فرآورده حاصله زياد است. به اين جهت توصيه ميشود دوغ را به صورت صنعتي يا خانگي تهيه کنيد. در صنعت، ماست را با ميزان مناسبي آب در تانکهاي مجهز به همزن مخلوط کرده و بعد از اختلاط کامل آن را با رعايت موازين بهداشتي سرد و بستهبندي ميکنند. اين نوشيدني به دليل آن که در دماي گرم محيط و در برابر فساد مقاوم است نياز به هيچ نگهدارنده مصنوعي نداشته و مصرف آن براي افرادي که دچار عدم تحمل لاکتوز هستند، مناسب است. البته دوغ صنعتي خالي از اشکال نيست. اين نوشيدني سرشار از نمک بوده و براي مبتلايان به فشار خون بالا، بيماران قلبي ـ عروقي و کساني که دچار نارسايي کليوي هستند بسيار مضر است. بنابراين براي آن که اين افراد از مصرف اين نوشيدني مفيد بيبهره نمانند، بهتر است در منزل و به صورت خانگي آن را تهيه کنند. معمولا برخي افراد جهت ترش و گازدارشدن اين نوشيدني آن را در دماي محيط نگهداري ميکنند. اين روش نگهداري براي سلامت افراد مشکلي ايجاد نخواهد کرد. اين نوشيدني به طور طبيعي حاوي باکتريهاي مولد اسيد لاکتيک و همچنين مخمرهاي مولد گاز است که در دماي محيط فعالتر و باعث ايجاد طعم اسيدي و گازي ميشوند. اما بد نيست بدانيد اگر در اين روش نگهداري آنزيمهاي تجزيهکننده پروتئين فعال شوند دوغ آلوده به کپک شده و بلافاصله تغيير رنگ و مزه داده و تاريخ انقضاي آن سريعتر از آنچه روي بطري نوشته شده فرا ميرسد که استفاده از آن توصيه نميشود. بنابراين بهترين روش براي ماندگاري مطلوب دوغ نگهداري آن در دماي يخچال است. دوغ اگر به وسيله گاز CO2 گازدار شود مضرات گاز افزودهشده به آن مانند نوشابههاي گازدار خواهد بود. اغلب براي طعمدارکردن دوغ از نعنا، پونه، کاکوتي يا گلبرگهاي خردشده گلمحمدي و برخي عرقيات استفاده ميشود که علاوه بر ايجاد طعم خوشايند، بر خواص درماني دوغ ميافزايد. دوغ حاوي نعنا و پونه، به ترشح شيره معده و هضم غذا کمک ميکند و نفخ حاصل از دوغ را رفع و دل پيچه را التيام ميبخشد. اين دوغ خنککننده محيط دهان بوده و به گردش هر چه بهتر خون کمک کرده، مجاري گوارشي را ضدعفوني و براي رفع سکسکه و اسهال ناشي از گرمي هوا نافع و به عملکرد مطلوب کبد کمک ميکند. دوغ حاوي کاکوتي، مقوي قلب و معده بوده و مسکن سردردهاي ناشي از گرمي هواست و به دليل خاصيت ضدعفونيکنندگي، کرمکش قوي بوده و خلط آور خوبي است و براي التيام علائم رماتيسم نافع است. ديگر خواص دوغ کاکوتي شبيه به دوغ نعناست. دوغ حاوي گلبرگهاي گلمحمدي بسيار معطر، مقوي قلب و کبد و اعصاب، آرامبخش و نشاطآور بوده و براي تنظيم عملکرد دستگاه گوارش نافع و رفع کننده بوي بد دهان است. توصيهها اگرچه مصرف دوغ به عنوان يک نوشيدني سالم به همراه غذا در ماههاي گرم سال توصيه ميشود اما مصرف بيش از حد دوغ ميتواند تعادل بدن را از وضعيت عادي خارج کند. لفظ گرماديده که اين روزها روي بطري برخي دوغهاي صنعتي به چشم ميخورد به اين معناست که دوغ حاصله بعد از آمادهشدن دوباره پاستوريزه شده تا ميکروارگانيسمهاي مايه ماست کاهش و دوغ ترش نشود. اغلب دوغهاي معمولي اين حرارت را نميبينند. دوغهاي سنتي از نظر بهداشت آب و مواد معطري چون سبزيجات و عرقياتي که به آن اضافه ميشوند مشکوکند و موارد متعددي از آلودگيهاي ميکروبي در آنها ديده شده است. بنابراين توصيه ميشود که دوغ را در بستهبنديهاي بهداشتي تهيه و به تاريخ مصرف و مجوز بهداشت آن توجه کرده و از خريد دوغهاي بينام و نشان اجتناب کنيد. با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد