تغذیه/ برای مقابله با آرتروز از مواد غذایی چرب استفاده نکنید
بي باک/ آرتروز از جمله بيماري هاي شايع مفصلي است. اين بيماري اغلب در دوران کهولت سن به سراغ فرد مي آيد و پيامد هاي ناگواري را نيز براي فرد به دنبال خواهد داشت. آرتروز در اثر سائيدگي مفاصل ايجاد مي شود. از جمله عوامل تاثير گذار در ابتلا به آرتروز مي توان مصرف چربي ها را نام برد… با دکتر سلام همراه باشيد. آرتروز رايج ترين نوع التهاب مفصل يا آرتريت است که ميليون ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثير قرار مي دهد، از جمله برآورد مي شود که تنها در آمريکا حدود 30 ميليون نفر به اين بيماري مبتلا هستند. اين بيماري با ساييدگي تدريجي غضروف بين مفاصل مشخص مي شود؛ با تحليل غضروف، مفصل ها متورم، سفت و دردناک مي شوند و با گذشت زمان اين وضعيت وخيم ترمي شود. بيماري آرتروز مي تواند هر مفصلي را در هر قسمت بدن درگير کند، اما بيشتر در ناحيه زانو، لگن، دست و ستون فقرات مشاهده مي شود. برخي از عوامل خطرساز در ارتباط با آرتروز شناخته شده اند؛ براي مثال اين بيماري معمولا بزرگسالان و زنان را بيشتر تحت تاثير قرار مي دهد و زنان بيشتر از مردان احتمال دارد در معرض خطر ابتلا به آن باشند. آسيب هاي مفصلي و بدشکلي هاي استخواني نيز احتمال ابتلا به بيماري آرتروز را افزايش مي دهند. عامل خطر ديگر براي ابتلا به آرتروز چاقي است که تاحدي به دليل تحت فشار قرار گرفتن بيش از حد مفاصل در افراد چاق است، اما مطالعه جديد نشان مي دهد که ارتباط ميان چاقي و ابتلا به آرتروز عميق تر از صرفا فشار به مفاصل و يا استفاده زياد از مفاصل است. گروهي از محققان دانشگاه فناوري کوئينزلند و دانشگاه کوئينزلند جنوبي در استراليا اخيرا ارتباط بين رژيم غذايي چرب و بيماري آرتروز را بررسي کردند. يين شيائو و ليندسي براون اساتيدي بودند که اين گروه تحقيق را مديريت کردند. اين مطالعه که نتايج آن در مجله journal Scientific Reports منتشر شد، نشان مي دهد که داروهاي آنتي اکسيدان و ضد کلسترول مي توانند باعث کاهش پيشرفت آسيب مفصلي ناشي از اسيدهاي چرب موجود در مواد غذايي مانند روغن پالم و کره شوند. در اين مطالعه، محققان اثرات يک رژيم غذايي سرشار از اسيدهاي چرب اشباع و کربوهيدرات هاي ساده را روي آرتروز بررسي کرد؛ اين مولفه ها حاوي عناصر غذايي بود که معمولا در ‘جانک فود’ يا غذاهاي کم ارزش (حاوي چربي و کربوهيدرات بالا) موجود است. به گفته پروفسور شيائو، اين مطالعه نشان مي دهد که استفاده عمومي از مفاصل تاثير کمتر و رژيم غذايي روتين تاثير بيشتري در ابتلا به آرتروز دارد. بر اساس نتايج اين مطالعه، يک رژيم غذايي حاوي 20 درصد چربي هاي اشباع شده و کربوهيدرات هاي ساده تغييراتي مشابه آرتروز را در زانو به وجود آوردند. بر اين اساس، رسوب اسيدهاي چرب اشباع شده در غضروف با تغيير متابوليسم و تضعيف غضروف، آن را بيش از پيش در معرض آسيب قرار مي دهد؛ همچنين به واسطه پيروي از رژيم غذايي سرشار از اسيدهاي اشباع شده، تغييراتي در استخوان زير مفصل مشاهده شد. ***جايگزين کردن چربي حيواني با روغن نارگيل مصرف طولاني مدت چربي حيواني، کره و روغن پالم به نظر مي رسد که موجب تضعيف غضروف مي شود. اما هنگامي که محققان اسيد لوريک را جايگزين چربي حيواني کردند متوجه يک تاثير معکوس شدند. اسيد لوريک چربي اشباع شده و به ظاهر مفيدي است که معمولا در روغن نارگيل موجود است. محققان پس از جايگزيني چربي حيواني با اسيد لوريک در رژيم غذايي، متوجه کاهش علائم تحليل غضروف و سندرم متابوليک شدند که بر اين اساس ظاهرا اسيد لوريک اثرات محافظتي دارد. اگرچه نتايج اين مطالعه نياز به تکرار و بررسي بيشتر دارد اما مي تواند دليل ديگري براي پرهيز از رژيم غذايي حاوي کربوهيدرات و چربي بالا باشد. با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد